Newsflash
OPINII

Un segment important al corpului medical insuficient valorificat

de Dr. Maria CIUCHI - iul. 19 2017
Un segment important al corpului medical insuficient valorificat
     Pensionarea medicului, fără perspectiva continuării într-o activitate, este rareori privită cu satisfacție. De cele mai multe ori, desprinderea de profesia exercitată o viață se face cu dificultate, ca orice schimbare importantă, însoțită de stres, anxietate, uneori chiar de depresie. Nu este o problemă în situația în care un număr de ani activitatea s-a desfășurat, de exemplu, în sistemul medical public și privat. Continuarea cu cel privat ar fi o soluție, dar nu e singura.
     Societatea are nevoie de aportul medicilor pensionari, în condițiile scăderii dramatice a numărului celor activi rămași în țară, astfel acoperindu-se multe goluri, în special în zona extraspitalicească. După modelul vestic, s-ar putea face pași către mutarea centrului de greutate a activității curative și profilactice în afara spitalului, limitându-se astfel aglomerația costisitoare și infecțiile nosocomiale, reducându-se suprasolicitarea personalului medical.
     Valorificarea tezaurului de experiență și informație al acestui grup de călăuzitori aduce beneficii majore pacienților, totodată satisfăcând și întărind încrederea și respectul de sine ale slujitorilor lui Esculap cu activitate prelungită, factori extrem de importanți pentru sănătate, longevitate și confort existențial. Li se poate încuraja activitatea prin reducerea unor taxe și impozite, ca în primii ani postrevoluționari, prin darea în folosință de către primării a unor spații, o soluție fiind și consultațiile la domiciliu. În țările civilizate există chirurgi care nu mai operează, dar se ocupă de pacienți după externare; în Olanda, majoritatea nașterilor sunt asistate acasă, iar la spital ajung cazurile bine selectate sau cu vârste peste 35 de ani, timpul de spitalizare fiind minim.
     Categoria cea mai numeroasă de medici pensionari sunt generaliștii, din care face parte și semnatara acestor rânduri. Am observat că persoanele care ni se adresează au diferite motivații: încredere acordată fostului medic curant, exercitarea dreptului la a doua părere privind diagnosticul stabilit și tratamentul prescris, medicul pe lista căruia este înscris nu e disponibil etc. Îi asigur pe colegii care doresc să lucreze în continuare că, în noul context, medicina poate fi practicată la alt standard în folosul pacientului și a omului sănătos, în domeniul profilactic și curativ, ambele deschise către multidimensional. În noua conjunctură, medicul generalist, adept al medicinii personalizate, are o viziune exhaustivă asupra bolii și a bolnavului, un simț clinic durabil, consecință a obișnuinței examenului clinic complet al bolnavului și mai ales a unei bune și apropiate comunicări cu el.
     În acest mod, rezultatele pozitive ale terapiei se amplifică, medicamentul cel mai eficient fiind însuși medicul. Dar, conform principiului balintian, acestui „medicament” trebuie să i se cunoască farmacologia, indicațiile și contraindicațiile, deci medicul să se cunoască pe sine însuși, precum și influența pe care o are asupra actului vindecării. În plus, feedbackul medic-pacient influențează sănătatea de ambele părți.
     Se adaugă celor de mai sus posibilitatea descoperirii unor factori etiologici subtili, în fazele prodromale ale bolilor, descrise de H. Selye și M. Balint, prin rolul de supervizor al generalistului curmându-li-se evoluția spre „boli adevărate”, intervenind deseori prin „terapii înțelepte” bazate și pe cunoștințe în domeniile psihologiei, sociologiei, filozofiei cu aplicații practice, neuroștiințelor etc. Contează și unitatea viziunii care se aplică dincolo de pacient, anume demersul asupra piscurilor separate ale tot mai multor specialități, generalistul încercând să stabilească liantul comun care favorizează pacientul, ajută sistemul medical și determină satisfacția medicului.
     Medicul pensionar nu intră în niciun fel de competiție, își respectă confrații și pacienții și, dispunând de un timp rezonabil ,își îndreptă atenția și spre medicina preventivă, spre educația pentru sănătate, laturi extrem de importante pentru oamenii sănătoși și bolnavi, pentru sistemul sanitar, pentru țară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe