Newsflash
OPINII

Un NU categoric dezinformării

Un NU categoric dezinformării

A aduce în spaţiul public acuzaţii grave nefondate și fără dovezi la adresa medicilor stomatologi este inacceptabil.

Sunt câteva domenii la care toată lumea pretinde că se pricepe. Cel mai cunoscut exemplu este fotbalul. Cu toate că la un meci de fotbal sunt mii de spectatori care formează echipe în variante proprii și stabilesc tactici de joc, meciul se desfășoară după cele stabilite și asumate de cel acreditat și responsabilizat să o facă, adică de antrenor. Specialistul este cel care stabilește regulile, iar opiniile spectatorilor nu sunt luate în considerare.

        În viaţa publică întâlnim situaţii în care politicieni tentaţi să găsească motive de a fi remarcaţi cu orice preţ își exprimă opiniile cu diletantism în domenii în care nu au expertiză și pentru care nu au apelat la consultanţi competenţi. Aplecarea urechii la amiciţii de conjunctură nu este bună.

        Când astfel de lucruri se întâmplă totuși în medicină, consecinţele pot fi dezastruoase. Pandemia a oferit un context în care am putut observa intersectarea politicului cu activitatea medicală.

Tratamentul cariei dentare

        Medicina dentară este un domeniu medical reglementat și pentru care există autorităţi române competente desemnate, respectiv Ministerul Sănătăţii și Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR). Din nefericire, întâlnim cazuri în care se fac în spaţiul public afirmaţii cel puţin bizare cu privire la actul medical stomatologic. De exemplu, a declara că în România cele mai numeroase extracţii dentare sunt consecinţa unor tratamente endodontice incorecte făcute de medicii stomatologi este o acuzaţie extrem de gravă, care nu este probată de nicio dovadă și nu se bazează pe nicio evidenţă statistică sau din literatura de specialitate.

        Se pare că în astfel de abordări sunt eludate cu bună știinţă cele mai evidente realităţi clinice, sociale, economice și politice ale ţării. Se încearcă inducerea ideii de culpă medicală generală pentru caria dentară și tratamentele complicaţiilor acesteia, o boală mult prea frecventă în România.

        Noi suntem în topul absolut al indicatorilor de morbiditate prin caria dentară în Uniunea Europeană, și asta nu din vina medicilor stomatologi. De 30 de ani, politicile de sănătate au exclus caria dentară de la orice finanţare. Suntem în această situaţie și pentru că un cetăţean român beneficiază în prezent de tratamente stomatologice compensate prin sistemul public de asigurări de sănătate în valoare de 5 lei pe an, tot conform finanţării prin decizii politice. De ce unii politicieni nu își asumă responsabilitatea privind propriile lor decizii, inclusiv cele de finanţare, privind politicile de sănătate pentru medicina dentară?

Inducerea neîncrederii în medici

        Colegiul Medicilor Stomatologi din România a întreprins demersuri repetate adresate instituţiilor statului responsabile pentru situaţia actuală privind sănătatea orală a populaţiei. O moţiune în acest sens a fost trimisă atât puterii legislative, cât și puterii executive. Rezultatele le vedem cu toţii: în România, accesibilitatea populaţiei la servicii de prevenţie, diagnostic, tratament și reabilitare stomatologică este în aceeași situaţie dezastruoasă și cu indicatori de îmbolnăvire foarte mari. În acest context, a aduce în spaţiul public acuzaţii grave nefondate și fără dovezi la adresa medicilor stomatologi este inacceptabil.

        Inducerea în rândurile cetăţenilor a neîncrederii în medici și în sistemul medical românesc este o faptă de gravitate extremă. Cum ar fi primită public și privită politic o opinie exprimată de o persoană publică în plină pandemie, prin care populaţiei i s-ar induce în mod voit o lipsă de încredere în sistemul medical din România? Cred că nici pentru domeniul medicinei dentare nu pot fi admise asemenea atitudini. Astfel de declaraţii sunt grave încălcări ale codului deontologic medical. Dar care este responsabilitatea unei persoane care nu este medic?

Soluţii sunt, lipsesc deciziile

        Problema calităţii actului medical în stomatologie a fost dezbătută public și politic și a făcut obiectul unor modificări legislative recente. Tendinţa de aservire a stomatologiei unor interese de grup sau străine domeniului a fost materializată în ultimii ani de câteva iniţiative care au eșuat. Nu încorsetarea stomatologiei în prevederi legislative nejustificate va rezolva problema cariei dentare în România. Soluţiile corecte au fost oferite punctual de CMSR. Lipsesc doar intenţia și materializarea acesteia de către decidenţii politici.

      Asta așteaptă populaţia de la legislativ și executiv, o creștere a accesibilităţii la serviciile medicale stomatologice și implementarea unor programe de sănătate orală! Calitatea actului medical stomatologic în România este foarte bună, fapt dovedit de ponderea turismului medical în acest domeniu, de serviciile oferite și de gradul de satisfacţie a pacienţilor. Trecerea cu bine prin pandemie a stomatologiei este o altă dovadă că medicina dentară este bine organizată și performantă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe