Newsflash
OPINII

Un miracol uman

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - dec. 12 2013
Un miracol uman
Cei 45 de ani între 1959 şi 2005, perioada în care mi-am desfăşurat activitatea în Institutul Cantacuzino, au reprezentat o şansă unică, de a cunoaşte şi respecta până la limitele veneraţiei spiritul călăuzitor al Profesorului, pe care noi, cei tineri, îl consideram „spiritul Cantacuzino.
„Cronica familiei Cantacuzino, din care descinde Profesorul, se pierde în negura veacurilor. De mai bine 900 de ani, numele Cantacuzino este menţionat în toate momentele importante ale istoriei zbuciumate de pe malurile Dunării, în Bavaria, Austria, Ungaria, Grecia, Serbia, în Ţările Române, în Basarabia, ca şi în ţinuturile limitrofe Balcanilor şi Carpaţilor, pe care le desparte Dunărea“. Afirmaţia îi aparţine ultimului descendent al Profesorului, nepotul Ioan Mihai Cantacuzino, autor al monografiei  „O mie de ani în Balcani – Cantacuzinii în vâltoarea secolelor“. Apariţia numelui Cantacuzino – Kantakouzenos – coincide cu instaurarea dinastiei Comnenilor, de către împăratul Alexios. În vara lui 1982, cu ocazia unei călătorii în Albania, am avut prilejul să vizitez încântătorul oraş al cărui nume, Arghirocastro, aminteşte de centrul economic şi comercial aşezat pe locul unui castru roman, la poalele cetăţii de apărare, masivă, impunătoare, edificată în Evul Mediu de numeroasele puteri care au stăpânit zona. În interiorul cetăţii, în arealul turistic, sunt prezentate diverse personalităţi, printre care nu mică mi-a fost mirarea să privesc chipul unui bărbat energic şi viguros, soţ al împărătesei Bizanţului, Ana Comnena, care şi-a dedicat viaţa pasiunii pentru istorie, renunţând la privilegiul de consort: Johan Cantacuzino, istoric remarcat în cultura germană a epocii.
Mi-am amintit atunci spusele profesorului Slătineanu, ce observa continuitatea viguroasă a acestei descendenţe, subliniind că toată istoria Munteniei, de la 1650 până la venirea regelui Carol I, este legată de această filiaţie, regăsită în personalitatea lui Ioan Cantacuzino, cu nimic mai prejos de străbunii săi. S-a implicat în domeniul bolilor transmisibile şi organizarea sanitară, a reprezentat ţara în diverse comitete internaţionale, inclusiv la Conferinţa de Pace de la Trianon.
Fire sentimentală şi entuziastă, simpatizant al mişcării socialiste, Ioan Cantacuzino era făcut să fie Profesor, prin autoritatea recunoscută unanim. Cu trupu-i masiv, monolit şi capul puternic înconjurat de o crinieră leonină, el emana o energie bărbătească, egalată doar de rara sa bunătate. Impunea prin vasta sa cultură filozofică şi literară, de umanist recunoscut, prin tinereţea sufletească şi, mai presus de toate, prin dragostea sa pentru tineret. Iubindu-l ca nimeni altul, a ştiut să se facă iubit de acesta. Reamintea tuturor că egoismul nu poate fi creator, tineretul fugind de unde lipseşte dragostea. Transmiterea cunoştinţelor sale noilor generaţii, speranţă de mâine, a reprezentat satisfacţia sa supremă.
Oricine se apropia de Profesor era câştigat şi sfârşea prin a-l iubi, era un animator şi creator, cu o putere de convingere care subjuga. După cum spunea profesorul Slătineanu: „Iubitor de aproape, iubirea nesfârşită, totală, necondiţionată, atotînţelegătoare şi atotiertătoare, se manifesta prin caracterul fundamental al acestei vieţi şi reprezenta marele secret cu care cucerea sufletele“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe