Newsflash
OPINII

Un contra-sistem

de Dr. Vlad STROESCU - iul. 24 2020
Un contra-sistem

Oricât ne-am strădui noi să informăm, să gândim critic, să ne bazăm pe dovezi, când e vorba de marele public nu par să funcţioneze decât emoţiile.

Nici cea mai bine documentată dare de seamă privind pandemia de COVID-19 nu se poate compara, ca putere de convingere, cu declaraţia Andreei Esca despre propria experienţă. Ani de război de gherilă cu antivaxxerii, în care raţiunea și empirismul se opuneau împotriva unui delir de imaginaţie înaripat de teamă, nu au prezentat nicio victorie atât de categorică precum cea a doctorului Mihai Craiu în celebra întâlnire cu Olivia Steer, în care privitorii au simţit pe propria piele empatia pozitivă, liniștea, dârzenia colegului nostru, dar și aprehensiunea bizară care părea să emane dinspre interlocutoarea anti-vaccinistă.

În loc să ne minunăm de eșecul limbajului și raţiunii, ca să nu mai zic de eșecul răspunsului agresiv, ar trebui să înţelegem că e normal. Ca să investească încredere în orice li s-ar spune, oamenii simt nevoia unei conexiuni emoţionale.

Tot vorbind despre post-adevăr, m-a frapat acest adevăr simplu: trăim într-o nouă eră a superstiţiei și conspiraţionismului nu pentru că ne lăsăm manipulaţi de politicieni, falși Mesia și șarlatani psihopaţi, ci pentru că flămânzim, în ultimele două decenii, după ceva care să semene cu contactul uman autentic. Și ne mulţumim și cu simulacre.

În ultimii ani, omul a devenit tot mai singur. Familiile s-au atomizat, la fel și cercurile de prieteni, comunicarea e predominant online, lipsită de profunzimea, de perspectiva conferită de limbajul trupurilor și al mimicii, de intimitatea prezenţei imediate a altei fiinţe vii, cu emoţii și reacţii, în apropierea noastră.

Iar medicul? El a devenit tot mai „nemuritor și rece” pentru cel ce-l privește din afară. Tot mai specializat, cu un limbaj tot mai greu de înţeles, tot mai surmenat, mai alienat el însuși de opresiunea unui sistem dezumanizat. Contactul uman dintre medic și pacient e plin de bariere care mai de care mai birocratice și mai perverse. Nu mai e în puterea noastră să spargem aceste bariere.

Oricât ne-am reinventa, oricât am fi de activi în social-media, oricât am conta pe figurile providenţiale dintre noi, e nevoie de mai mult. E nevoie de un nou „sistem”, cuvânt urât și impropriu, mai bine zis de un contra-sistem, în care cei care îngrijesc să-și dea mâna și să se accepte în primul rând unii pe alţii, transcendând ierarhiile, orgoliile, defensiva și teama. Sau cel puţin așa mă gândesc, din cabinetul meu privat, îndepărtat și foarte singuratic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe