Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Un cancer descoperit prea târziu

     Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților. Este o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor, situându-se pe locul patru, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cel colorectal. Cu toate acestea, doar unul din trei cazuri de cancer pulmonar este diagnosticat într-un stadiu care permite aplicarea unor terapii utile, media de supraviețuire situându-se în intervalul 6–18 luni. Doar 20% din pacienți trăiesc mai mult de un an.
     Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenția asupra acestei probleme urgențe de sănătate publică, în contextul în care, la nivel mondial, luna noiembrie este dedicată acțiunilor de informare despre această patologie.
     „În lipsa unor campanii de informare pentru populația aflată la risc, trei din patru cazuri nou înregistrate pentru această boală, în țara noastră, sunt descoperite într-un stadiu inoperabil. [...] Cancerul pulmonar ar trebui privit ca o problemă urgentă de sănătate publică în România. Fiecare zi care amână luarea unor decizii în acest sens scurtează viața a mii de pacienți”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. (M. G.)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.