Newsflash
OPINII

Umbra din spatele uşii

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - iun. 29 2012
Umbra din spatele uşii
     De obicei, profesorii se ascund în birouri mari şi, în anticameră, există o secretară care se transformă în „cerber“ pentru pacienţi şi alţi oaspeţi mai mult sau mai puţin… „poftiţi“. De când eram specialist şi nu aveam vreun titlu universitar, am acelaşi cabinet, care dă într-un hol. Sunt şi acum separat de lumea din afară de o singură uşă. Dar cu un mare avantaj: în treimea superioară, uşa are un geam cvasitransparent. De obicei, când este cineva în faţa uşii, deşi nu disting figurile, văd câte o umbră care se profilează acolo. Sigur că aud şi vocea, adesea, şi văd şi gesturile. În cei aproape 15 ani de când primesc pacienţii în acest cabinet, practic consultaţia debutează de când se profilează umbra la uşă. Cum vin aceste umbre şi ce înseamnă am încercat, în timp, să descifrez.
     Cele mai dificile cazuri rămân, în general, acele umbre tremurânde, ezitante, apropiindu-se greoi de uşă. Când sunt şi vocale, pot să realizez uşor că sunt dispneice, covârşite de boală, că fiecare pas înseamnă un efort suplimentar. La polul opus se situează acele umbre ezitante, dar de cu totul altă factură: de obicei sunt pacienţi cu maladii uşoare sau oligosimptomatici, care, până în ultimul moment, nu sunt convinşi de necesitatea acestui consult. Aceştia maschează, uneori, dezinteresul faţă de boală în spatele unui lung şir de vorbe, mai mult sau mai puţin tangente cu afecţiunea de care suferă. Nu acelaşi lucru se poate spune despre bolnavul imaginar, o umbră în mişcare, nerăbdătoare să dea iama peste medic, curios să mai cunoască unul care ar putea să descopere ce nu au găsit ceilalţi. Această umbră se întoarce de la uşă de mai multe ori cu felurite întrebări şi motive de discuţii.
     Apoi, există şi umbre care corelează totul cu paşii. Unele umbre cresc rapid, se înfig în uşă şi, fără niciun minim elementar de politeţe, dau buzna în cabinet, unde nu numai că nu se sinchisesc de cei prezenţi acolo, dar chiar mai mult, doresc să fie consultaţi imediat. Există şi varianta lentă, cu oscilaţii la mers, care se prelinge pe lângă uşă sau de multe ori se lipeşte de ea, încercând să vadă dacă sunt ocupat, dacă vorbesc cu cineva sau la telefon, ca să nu deranjeze.
     Sunt şi umbrele care se scutură de tuse – chinuitoare, sufocantă, obositoare şi care adesea le face dificilă deplasarea. Şi există acel tumult de umbre şi voci, atunci când sunt mulţi pacienţi programaţi sau neprogramaţi în aşteptare în institut. Acele zile sunt extrem de grele şi, practic, perindarea umbrelor devine extrem de obositoare.
     Nu am uitat că umbrele sunt oameni şi poate că pentru unii sunt un semn premonitor că ne vom întoarce în lumea umbrelor cândva… Dar, pentru mine ca medic, există doar un „veşnic“ pacient, pe care trebuie să-l definesc după toate regulile artei, iar această uşă despărţitoare mă ajută să-l înţeleg mai bine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe