Newsflash
OPINII

Trecutul obligă

de Prof. dr. Viorel TODE - feb. 8 2012
Trecutul obligă
   Cu prilejul Congresului Naţional de Urologie organizat anul trecut la Timişoara de Asociaţia Română de Urologie (ARU), a fost lansată Istoria Urologiei RomĂneŞtiediţia a doua, apărută sub egida Academiei Române – Secţia de Ştiinţe Medicale şi a Academiei de Ştiinţe Medicale. Această realizare se datorează contribuţiei deosebite a acad. Ioanel Sinescu, preşedinte ARU, a prof. dr. Dan Mischianu, prof. dr. Viorel Bucuraş, dr. Cristian Surcel şi dr. Sebastian Voinea.
   Poate că mai sunt încă unii care se întreabă: era nevoie de încă o lucrare amplă care să prezinte principalele realizări din urologia românească? Există într-adevăr o istorie românească de urologie? La ce foloseşte o asemenea publicaţie? Să ne reamintim că în 1909 a luat fiinţă Societatea Română de Urologie, una din primele de acest gen din Europa, înfiinţată de un grup de medici români conduşi de şeful primei catedre de boli genito-urinare din România, profesorul Petre Herescu, şi avându-l ca preşedinte de onoare pe prof. dr. Felix Guyon, preşedintele Societăţii Franceze de Urologie. Drumul deschis de Petre Herescu a fost continuat de alţi iluştri urologi: Hortolomei, Burghele, Olănescu, Ţeposu, Bulbuca, Franke, Neagu şi de elevii acestora – Proca, Nicolescu, Georgescu, Drăgan, Ştefanovici, Mânecan, Ichim, Ioanid, Filimon, Dimitriu, Golimbu, Albescu, Bocancea, Blaja, Noica şi alţii. Şi cum generaţiile s-au succedat, există acum o altă elită urologică: Sinescu, Geavlete, Bumbu, Boja, Ioiart, Miclea, Coman, Bucuraş, Glück, Mischianu, Ambert, Calomfirescu, Bînă, Tode, Novac, Oşan, Iliescu, Constantiniu, Jinga etc.
   Activitatea editorială urologică a fost şi este „luxuriantă“, începuturile sale fiind cu zeci de ani în urmă. Revista Română de Urologie a început să fie editată din 1934, graţie contribuţiei urologilor români, dar şi unei participări internaţionale. Spaţiul nu ne permite să menţionăm lucrările ştiinţifice de excepţie publicate, care au atins apogeul în 2008, prin editarea „Tratatului de urologie“ în patru volume, contribuţie a celor mai valoroşi urologi din România.
   Tinerii urologi trebuie să ştie că avem o istorie de 102 ani, care face cinste nu numai urologiei, dar şi ştiinţei medicale româneşti, trecut care trebuie respectat şi continuat. Profesorii noştri nu ar fi existat dacă nu ar fi fost maeştrii lor, iar noi, discipolii acestora, nu am fi putut continua şi transmite tradiţia tinerilor specialişti de azi. Stanley Kubric spunea: „Dacă vrei ca viitorul să arate credibil, pune în el şi trecutul”, iar Winston Churchill: „Priveşte înapoi dacă vrei să vezi unde duce drumul“. În cartea reeditată, am ţinut în mod deosebit să punem trecutul la loc de cinste, în speranţa ca viitorul urologiei româneşti să fie performant, la standardele europene şi mondiale. Noua lucrare de istorie a urologiei este mai amplă şi mai completă decât prima ediţie: acad. I. Sinescu şi colaboratorii au scris capitolul „Thoma Ionescu – Fondatorul urologiei moderne în România“, conf. dr. Viorel Jinga a completat lucrarea referitoare la „Spitalul «Prof. Th. Burghele» – trecut, prezent şi perspective de viitor“, prof. dr. Radu Boja, capitolul „Din istoria urologiei târgumureşene“, conf. dr. Nicolae Grigore şi dr. Camelia Grigore „Urologia sibiană – între tradiţie şi modernitate“, dr. George Mitroi „Istoria urologiei craiovene“, iar prof. dr. A. Tănase din Chişinău, „Activitatea Clinicii de urologie, dializă şi transplant renal în cadrul Spitalului Clinic Republican“. Merită amintită, în context, legătura frăţească a urologilor de pe cele două maluri ale Prutului, manifestată şi la al V-lea Congres al urologilor moldoveni, ocazie cu care celor şase profesori din România participanţi la congres, senatul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, prin rectorul acesteia, prof. dr. Ion Ababii, le-a acordat diploma de onoare „Visiting Professor“.
   Prin reeditarea Istoriei Urologiei Româneşti, ARU a demonstrat încă o dată că-şi cunoaşte şi respectă tradiţia, că îşi educă tinerii urologi în respectul cuvenit celor ce le-au fost şi sunt dascăli. „Chiar dacă perioada pe care o traversăm nu ne este extrem de favorabilă, plusul de muncă, dublat de inteligenţa nativă care nu ne-a lipsit niciodată, reprezintă condiţiile obligatorii pentru un parcurs profesional ascendent“, afirmă acad. I. Sinescu. „Astăzi, ca şi mâine, ca şi întotdeauna, acei care suntem cu dragoste şi devotament, avem datoria să contribuim la progresul şi strălucirea Societăţii de Urologie, ca o recunoştinţă pentru cei care au fost, ca un îndreptar pentru cei care vor urma şi, mai presus de toate, ca o afirmare a neamului nostru“, spunea acad. N. Hortolomei. Cât de actuale sunt aceste afirmaţii, care trebuie să constituie un jurământ al acelora care slujesc şi vor sluji urologia românească!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe