Newsflash
OPINII

Tratamentul pe care ni-l permitem

de Dr. Gabriel DIACONU - feb. 7 2020
Tratamentul pe care ni-l permitem

O lecție în comunicare publică spune că, dacă nu vrei să creezi panică privind – să zicem – un risc de epidemie, ar fi indicat să nu pronunți cuvântul panică.

O lecție în comunicare publică spune că, dacă nu vrei să creezi panică privind – să zicem – un risc de epidemie, ar fi indicat să nu pronunți cuvântul panică. Motivul e simplu. Poți, acum când citești, dacă te rog, să nu te gândești la un câine portocaliu? Mulțumesc.

tratament editorial

Cu toate acestea, încă de la începutul epidemiei cu 2019-nCov, sau ceea ce lumea cunoaște drept coronavirus, atât intern, dar și internațional, autoritățile au insistat că nu sunt motive de îngrijorare. După care au accentuat că lucrurile sunt sub control. Apoi au repetat că toate măsurile au fost luate. După care, agățându-se de varii fire ale Ariadnei, au admis că poate primele evaluări au fost prea optimiste și au aruncat o mâță moartă în conversație, anume că gripa face mult mai multe ravagii și nu ne isterizăm atâta.

În succintă sinteză, la ce ne uităm, deci, în ultima lună este, fără tăgadă, un fiasco în comunicare. China a tras de timp cât a putut și, odată cu ea, restul umanității este într-o înfrigurare a informațiilor. Pentru că dacă e ceva mai rău decât un om neinformat, acela este un om dezinformat.

Aș vrea să o spun și să o cred că aici, la București, lucrurile au mers mult mai bine în ceea ce privește vocabularul autorității publice și practice. Dar, din păcate, îmi lipsesc argumentele ca să pot afirma asta ori dovezi recente. Prioritatea guvernului, ca de obicei, a fost să „conțină” informația într-un recipient și să bagatelizeze situația. Mai mult, ca și în trecut, tonul și timbrul experților au fost neaoș dâmbovițene, de-abia mai apoi îndreptate cu un pic de modestie și profesionalism. Meteahna mândriei și-a aroganței medicale prea puțin are leac.

Deunăzi, un oficial, mai pe furiș, a afirmat că nu exclude ca România să devină una dintre țările cu cel puțin un pacient 2019-nCov pozitiv. Iată de ce Ministerul Sănătății și cel de Interne au lansat un mic program de achiziții și pregătesc noi cumpărături.

Cum papura are nod, unii ca mine, bunăoară, îl caută. Primesc frecvent mesaje de la oameni convinși că simpla calitate de-a fi chinez te face purtător de virus, din care pricină nu-și mai lasă copiii în preajma oricărui asiatic. La un eveniment recent, oamenii erau curioși despre „gripa chineză” mai mult decât ce face hipertensiunea arterială din om. Dar asta aici, în „metropolă”. Dincolo de porțile cetății sunt nesfârșita indiferență, glodul și ruralul. Niște milioane de români peste care bate vântul. Lor le vom spune, poate, curând, să stea acasă, pentru că acesta e tratamentul pe care ni-l permitem


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe