Newsflash
OPINII

Tifos la Los Angeles

de Dr. Martin S. MARTIN - oct. 26 2018
Tifos la Los Angeles
T ifosul este o boală caracteristică războiului și mizeriei în care trăiesc oamenii, militari și refugiaţi, obligaţi la o existenţă în condiţii de igienă precară pentru lungi perioade. Afecţiunea apare și în zonele aglomerate și sărace din ţările africane și asiatice cu nivel scăzut de dezvoltare socio-economică. Din acest motiv, puţini se așteaptă la reapariţia cazurilor de tifos în ţările dezvoltate.
Numele bolii provine de la cuvântul grec typhos, care înseamnă înceţoșare. Boala se manifestă prin febră, confuzie și delir. Transmiterea agenţilor cauzali se face prin intermediul insectelor, precum: păduchii de corp, puricii și căpușele. Tifosul exantematic este rezultatul infecţiei cu bacteria
Rickettsia prowazekii, dar, la actuala izbucnire de tifos din California, cele mai frecvent izolate microorganisme au fost Rickettsia typhi și Rickettsia felis.
Vara anului 2018, mai caldă decât altele, a fost însoţită de o izbucnire epidemică de tifos în orașul și comitatul Los Angeles: 20 de noi cazuri în Pasadena, 12 în Long Beach, nouă în restul comitatului și câteva în centrul orașului Los Angeles. Aceste cazuri au apărut în ultimele două luni și reprezintă mai mult decât dublul cazurilor sporadice înregistrate în alţi ani.
Distribuţia cazurilor se suprapune peste centrele unde s-au strâns oameni ai străzii care trăiesc în condiţii sordide, mulţi dintre aceștia ţinând alături animale la fel de neîngrijite ca ei. Din cauza acumulării de gunoaie în taberele de oameni ai străzii, alte animale fără stăpân (câini, pisici, oposumi și șobolani) sunt atrase și infectează spaţiul de odihnă, hrana și hainele celor care trăiesc în asemenea condiţii.
Eradicarea focarelor epidemice implică măsuri energice de combatere a răspândirii animalelor sălbatice, a murdăriei și a gunoaielor, scoaterea din focar a indivizilor aflaţi la risc, izolarea și tratarea bolnavilor și a transmiţătorilor și desfiinţarea taberelor improvizate de oamenii străzii. În prezent, se pare că sarcinile acestea depășesc forţele și mijloacele de intervenţie ale echipelor sanitare din municipiul și comitatul Los Angeles, unde trăiesc cel puţin 100.000 de oameni fără adăpost.
California, cândva o ţară de vis în care mulţi își doreau să trăiască, a devenit un teritoriu afectat de mizeria umană creată de fenomenul oamenilor străzii. Peste 25% din oamenii fără casă din Statele Unite s-au adunat în California, atrași de clima blândă și de serviciile de asistenţă socială care le-au oferit mijloace propice de supravieţuire. Însă efectele traiului deviant al acestui tip de populaţie a condus la apariţia unor fenomene sociale neașteptate: poluarea cu fecale a orașului San Francisco, îmbolnăvirile cu tifos din comitatul Los Angeles, extinderea consumului de droguri și alcool, creșterea criminalităţii și a violenţelor și degradarea spaţiului urban, care afectează din ce în ce mai mult viaţa comunităţilor californiene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe