Newsflash
OPINII

Terapii moderne de încetinire a procesului de îmbătrânire

de Dr. Mihaela GEORGESCU - iun. 16 2017
Terapii moderne de încetinire a procesului de îmbătrânire
     În perioada 5–7 mai, la București, a avut loc cel de-al nouălea Congres internațional de medicină anti-aging, organizat de Asociației de Medicină Anti-Aging din România. La lucrări au participat peste 480 de medici din diverse specialități: dermatologie, chirurgie plastică și chirurgie generală, chirurgie bucomaxilofacială, medicină internă și medicină generală, geriatrie și gerontologie, endocrinologie etc. Lectori au fost atât din țară, cât și din străinătate, specialiști de renume național și internațional.
     Pe lângă expunerile teoretice, cei înscriși au putut participa la seriile de workshopuri tematice live, cu testarea unor produse specifice pe pacient. Medicii au putut testa eficiența și circumstanțele în care pot fi utilizate anumite produse și au putut învăța diferite tehnici de injectare a substanțelor utilizate în terapia anti-aging (tratamente cu toxină botulinică și fillere permanente, dar și acid hialuronic).
     Congresul a fost precedat de un curs în cadrul căruia au fost prezentate noile tehnici utilizate în domeniul terapiilor antiîmbătrânire: conturarea facială, lipoliza asistată laser și rejuvenarea genitală. Au fost prezentate cele mai noi metode utilizate pentru slăbire, remodelare corporală și pentru corectarea asimetriilor. A fost prezentată metoda Endolift, o tehnică miniminvazivă ce poate fi utilizată pentru liftingul facial. Rejuvenarea organelor sexuale masculine și feminine, blefaroplastia pleoapei inferioare sau tratamentul hiperhidrozei faciale au fost alte subiecte abordare în cadrul acestui curs.
     O lucrare care a suscitat interesul participanților a fost legată de biomarkerii utilizați în medicina anti-aging. Dr. Daniela Grădinaru a explicat legătura dintre stresul oxidativ celular și procesul de îmbătrânire. Cercetările realizate în acest domeniu au demonstrat că femeile sunt mai supuse stresului oxidativ, profilul hormonal feminin jucând un rol extrem de important în acest proces. Și înaintarea în vârstă face să crească nivelul stresului oxidativ, acesta fiind, totodată, direct proporțional cu indexul de masă corporală și invers proporțional cu aportul exogen de antioxidanți. Medicina bazată pe dovezi este un concept utilizat și în domeniul medicinii anti-aging. Dr. Bogdan Nicolae, președintele Asociației de Medicină Anti-Aging, a subliniat importanța acestor manifestări științifice care reprezintă un prilej foarte bun ca medicii să își însușească cele mai recente noțiuni. Rejuvenarea genitală realizată cu ajutorul tehnologiilor bazate pe laser sau pe radiofrecvență și ultrasunete, metodele injectabile PRP (platelet-rich plasma), tehnicile de injectare cu fillere nou apărute pe piața românească au fost subiecte care au atras un număr mare de participanți.
     Terapia cu celule stem adipoase (ADSC) în dermatologie și estetică poate fi aplicată ca o terapie anti-aging, sau poate fi un tratament eficient în alopecie, vitiligo, vergeturi, lichen scleros genital, vasculită necrotică, lupus eritematos sistemic, ulcere gambiere, vasculopatie diabetică, limfedem etc. Prof. dr. Ioan Nedelcu a vorbit despre faptul că celulele stem au fost folosite cu succes și în tratamentul altor tipuri de afecțiuni, în afara celor dermatologice: boala Alzheimer, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral, diferite boli hepatice, diabetul zaharat, ischemia cardiacă, degenerarea musculară, discopatia lombară, degenerarea cartilajului articular, limfedemul, disfuncția erectilă.
     Principiile medicinii anti-aging pot fi aplicate și în alte domenii decât cel al dermatologiei, spune dr. Mara Carșote, medic primar endocrinolog. Ea a explicat procesul fiziopatologic implicat în îmbătrânirea osoasă și sarcopenia, definită ca un proces de pierdere a masei musculare atât din punct de vedere cantitativ, cât și funcțional. Sarcopenia presupune un declin progresiv al forței musculare și determină scăderea calității vieții pacientului.
     Și ediția din acest an a congresului anti-aging a oferit posibilitatea tuturor celor interesați să se pună la curent cu ultimele noutăți în această ramură a medicinii. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate o serie de teorii care au încercat să explice procesul de îmbătrânire, implicând o serie de factori genetici, psihologici, socio-culturali etc. Medicina anti-aging caută să ofere o îmbunătățire a calității vieții vârstnicului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe