Newsflash
OPINII

Taxa de concurs

de Andrei BUŞILĂ - mar. 4 2014
Taxa de concurs

Am primit la redacţie un punct de vedere exprimat de un cititor în legătură cu taxele percepute la înscrierea pentru posturile scoase la concurs în sistemul sanitar. Publicăm textul în cauză deoarece răspunsul oferit de Alexandru Neagu, colaboratorul nostru pentru subiectele din domeniul juridic, poate fi de interes pentru un număr mare de cititori. („V. m.“)

 

 

   În urmă cu ceva timp, am văzut în săptămânalul „Viaţa medicală“ anunţurile privind posturile scoase la concurs în domeniul medical. Am constatat cu stupoare că, pentru a te angaja, este necesar să plăteşti o taxă de concurs. Acest lucru nu mi se pare normal, nici etic şi nici practic, în condiţiile în care cadrele medicale au plecat în număr însemnat din ţară. (…)
   Ab absurdo, să ne închipuim că o persoană juridică are nevoie de bani. Scoate un post la concurs, cu taxă. Condiţii avantajoase. Se prezintă mulţi candidaţi, care plătesc taxa de concurs şi în acest fel avem un venit în plus. Sau se doreşte angajarea unei anumite persoane. Taxă de concurs foarte mare, se prezintă un singur candidat care îşi poate permite să achite taxa, acesta dă examen şi aşa mai departe. Mai mult, cum să încurajăm rămânerea în ţară a cadrelor medicale când le solicităm taxe de concurs pentru angajare, cu valori cuprinse între 100 şi 800 de lei, când pentru angajarea în clinici europene nu se plăteşte nicio taxă?
   Din punct de vedere legal, cred că se încalcă art. 41 din Constituţia României (Munca şi protecţia socială), pct. 1 – „Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă“. Prin introducerea taxei pentru participarea la concursul de angajare, se îngrădeşte practic accesul la posibilitatea alegerii locului de muncă, aceasta fiind determinată de posibilităţile financiare ale persoanei care doreşte să se angajeze.
   În Codul muncii, art. 5 statuează principiul nediscriminării, care se extinde (conform O.G. nr. 137 din 2000, art. 3–5) şi asupra condiţiilor de recrutare, selectare şi încadrare în muncă, după cum este şi firesc. De asemenea, art. 3, alin. 2 prevede că orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă şi a profesiei, meseriei sau activităţii pe care urmează să o presteze, idee continuată prin alin. 3: „Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea“. Prin impunerea taxei de concurs se limitează accesul lucrătorilor la muncă, limitându-se posibilitatea unora de a participa la unul sau mai multe concursuri de angajare din considerente materiale.
   Chiar dacă taxele de concurs sunt prevăzute încă din 2001, în Ord. m.s.f. nr. 698, şi sunt menţionate indirect în art. 34 din H.G. nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, nu înseamnă că acestea trebuie menţinute şi aplicate în continuare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   Principiile ce stau la baza aplicării unor taxe de concurs sunt asemănătoare dacă nu identice acelora ce au determinat dintotdeauna aplicarea taxelor judiciare. Constituţia României stabileşte, în art. 21 – Accesul liber la justiţie: „(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime. (2) Nicio lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept“. Cu toate acestea, se achită taxe judiciare pentru majoritatea litigiilor de natură civilă şi nu numai. În acest sens, există zeci (dacă nu chiar sute) de decizii ale Curţii Constituţionale a României prin care sunt respinse excepţiile de neconstituţionalitate a reglementărilor în materia taxelor de timbru. În ambele situaţii, totul se reduce la îndeplinirea unui serviciu pentru care cel puţin o parte din costuri trebuie acoperite de „petenţi“.
   Prin Ord. m.s.f. nr. 698/2001, modificat şi completat de Ord. nr. 378/2002 şi Ord. nr. 1.266/2012, metodologia prevede că organizarea şi desfăşurarea concursurilor şi/sau examenelor impune o mulţime de costuri, care trebuie suportate – într-o măsură mai mică sau mai mare – chiar de candidaţi. Aceste costuri includ anunţarea organizării concursului, înscrierea candidaţilor, verificarea şi validarea dosarelor, susţinerea propriu-zisă a examinărilor, verificarea şi corectarea răspunsurilor, publicarea rezultatelor, înregistrarea şi soluţionarea eventualelor contestaţii etc.; toate aceste activităţi presupun cheltuieli ce nu sunt prevăzute şi bugetate anticipat, nefiind posibilă o astfel de măsură, întrucât costurile sunt proporţionale cu numărul candidaţilor.
   În ceea ce priveşte valoarea taxelor şi modul lor real de utilizare, există suficiente instituţii abilitate să întreprindă verificările necesare pentru a preîntâmpina sau corecta eventuale excese.
   Mai trebuie spus că nu este descurajată rămânerea în ţară a cadrelor medicale prin solicitarea taxelor de concurs pentru angajare, ci prin numărul foarte mic de posturi disponibile, prin salariile din sistemul public ori prin dotarea materială precară. Iar acei medici care aleg să emigreze au foarte multe costuri de suportat până la a ajunge să primească primul salariu, costuri uneori prohibitive, dar care, ulterior, pot fi recuperate şi acoperite de celelalte avantaje. Pe scurt, nu eliminarea taxelor de concurs l-ar face pe medicul român să se gândească încă o dată înainte de a părăsi România.

Alexandru NEAGU, consilier juridic


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe