Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Țara în care fumătorul face legea

Viața Medicală
Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN vineri, 28 august 2015
Acum un an se făceau filmări cu Nicholas Cage în România, majoritatea în București. Era a doua oară când actorul venea în țara noastră. Filmul – „Ultima vânătoare“– a apărut și pe ecrane, ulterior. Recent l-am văzut și pe unul din canalele de televiziune și mi-a rămas în minte o scenă care spune foarte multe despre noi, românii; despre cum suntem văzuți și percepuți de cei din străinătate. În scenă, actorul principal fuma într-un restaurant. Chelnerul îl vede și îi spune că nu se fumează, rugându-l politicos să se mute în altă parte, dacă dorește să fumeze. Atunci vine și întrebarea din partea personajului principal: „Nu este România?“, urmată de răspunsul flegmatic, al aceluiași personaj, care nu așteaptă reacția chelnerului: „Sunteți o țară de fumători.”
De curând am mers într-un mall, recent inaugurat, unde există doar un spațiu deschis de restaurante, în grădină, restul restaurantelor fiind incinte închise, majoritatea de peste 100 m2. Am remarcat că în toate era scris ostentativ „Aici se fumează“. Am intrat într-un astfel de local si am constatat că se fuma peste tot, sub oblăduirea și grija frățească a chelnerilor și a proprietarului. Unde erau spațiile special amenajate pentru fumători, după o lege veche, din anul 2005? Unde era protecția minimă a nefumătorului? Unde erau legiuitorii și cei care ar fi trebuit să aplice amenzile? Da, este țara fără legi. Sau țara unde fumătorul face legea; iar nefumătorul, timorat, inhalează și plătește tributul expunerii la fumul de țigară. Oare aceasta este emblema pe care o dorim pentru țara noastră? Oare amânarea unei legi așteptate de zece ani este doar o în­tâmplare?
În același timp, nu departe de noi, într-o perioadă recunoscută în toată lumea ca vacanță parlamentară, Marisol Touraine, care deține portofoliul de ministru al afacerilor sociale, al sănătății, al drepturilor femeilor în Franța, a prezidat de curând prima conferință ministerială internațională de luptă contra tabagismului și de susținere a pachetului de țigări „neutru“ generic. Conferința a avut loc în prezența reprezentanților guvernelor din Australia, Africa de Sud, Ungaria, Irlanda, Norvegia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Suedia și Uruguay. Acești reprezentanți de țară au considerat combaterea tabagismului o prioritate națio­nală, mai presus de concediile lor de vară. Ei au realizat ceea ce la noi în România nu se înțelege: tabagismul ucide. În Franța, de exemplu, țara organizatoare a întâlnirii, așa cum arăta Marisol Touraine, mor din cauza fumatului 78.000 de francezi în fiecare an, adică de 20 de ori mai mult decât în accidentele rutiere. Pentru a obține un recul evident, al tabagismului, un ministru de țară a pus în discuție, în cadrul unui proiect de modernizare a sistemului de sănătate, la prima lectură în cadrul Marii Adunări Naționale franceze, propunerea de pachet „neutru“ de țigări.
Țările participante la congres prin guvernanții lor vor să treacă la o etapă nouă pentru o lume fără tutun, crescând colaborarea internațională în lupta contra strategiilor industriei tutunului. Noi, în schimb, găsim tot felul de subterfugii să amânăm ceea ce aceste țări au realizat de mult, cu rezultate notabile în protecția fumătorului pasiv. Ne irosim energiile căutând prin manevre abile amânarea sine die a unei legi care se impune și care este de fapt o lege europeană.
O întrebare firească îmi vine în minte văzând eforturile pe care guvernanții le fac în țările europene: oare poporul român de nefumători, acele două treimi de oameni care respiră un aer „periculos“ pentru că nu sunt protejați de autorități, nu poate beneficia de o lege actualizată care să ofere înapoi dreptul la un aer curat? Lipsa de control și încurajarea, la nivel național, a fumătorului de a se desfășura nonșalant, ocupând tot ce se cheamă spațiu public, nu ar trebui să dea nimănui de gândit?
Am atașat fotografia de la reuniunea de la Paris pentru a arăta că sunt unele țări care au depășit faza de reflecții, discuții, plimbări de documente, simpozioane pe teme legale și care au progresat pedalând pe noi strategii, noi proiecte avangardiste în „stop joc“ pentru tutun.


Abonament VM 600x600-01 v3b

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Până la 31 ianuarie 2021, ai reducere la prețul abonamentului pe 12 luni și ceva în plus:
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.