Brasajul fără precedent al populaţiilor la nivel internaţional, comerţul global, producţia şi distribuţia bunurilor fac posibilă apariţia de focare epidemice oriunde şi oricând în lume, în decursul unui an calendaristic, călătoriile între zonele geografice ale globului acoperind pe orice distanţă maximum 24 de ore perioadă de incubaţie a celor mai mulţi patogeni; mai mult, extinderea focarelor epidemice la distanţă este nelipsită, în mai toate pandemiile cunoscute. Abilitatea de detecţie a sistemelor de supraveghere presupune o colaborare strânsă şi corectă internaţională (Andrea Ammon şi Henriette de Valk, 2008), fiind condiţie sine qua non. Supravegherea poate depăşi frontierele unei ţări şi poate cuprinde continente sau regiuni economice, exemplele subliniind preocuparea internaţională încă din a doua jumătate a secolului XX. (...)"> Supravegherea supranaţională a bolilor transmisibile la nivelul Uniunii Europene - Viața Medicală
Newsflash
OPINII

Supravegherea supranaţională a bolilor transmisibile la nivelul Uniunii Europene

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - apr. 9 2010
Supravegherea supranaţională a bolilor transmisibile la nivelul Uniunii Europene

     Brasajul fără precedent al populaţiilor la nivel internaţional, comerţul global, producţia şi distribuţia bunurilor fac posibilă apariţia de focare epidemice oriunde şi oricând în lume, în decursul unui an calendaristic, călătoriile între zonele geografice ale globului acoperind pe orice distanţă maximum 24 de ore perioadă de incubaţie a celor mai mulţi patogeni; mai mult, extinderea focarelor epidemice la distanţă este nelipsită, în mai toate pandemiile cunoscute. Abilitatea de detecţie a sistemelor de supraveghere presupune o colaborare strânsă şi corectă internaţională (Andrea Ammon şi Henriette de Valk, 2008), fiind condiţie sine qua non. Supravegherea poate depăşi frontierele unei ţări şi poate cuprinde continente sau regiuni economice, exemplele subliniind preocuparea internaţională încă din a doua jumătate a secolului XX. (...)

OMS a instituit şi operează reţeaua de supraveghere a gripei, încă din 1952. OMS, în parteneriat cu birourile OMS regionale, cu ţările implicate, ministerele Sănătăţii, centrele şi laboratoarele cu care OMS colaborează, a instituit supravegherea virologică a febrei Denga şi Denga hemoragică. Reţeaua de supraveghere a zonei Pacificului de Vest constituie un alt exemplu (Pacific Public Health Surveillance Network), de colaborare voluntară, creat în 1996 şi care cuprinde 22 de ministere şi departamente de sănătate, sub auspiciile Secretariatului Comunităţii Pacific şi a OMS (priorităţile sunt reprezentate de bolile transmisibile incluzând denga, rujeola, rubeola, gripa, leptospiroza, febra tifoidă, holera, SARS şi HIV/bolile cu transmitere sexuală). Centrul de Epidemiologie din zona caraibeană (CAREC), administrat de PAHO şi Biroul Regional OMS pentru cele două Americi constituie un alt exemplu.
     Supravegherea supranaţională se justifică ori de câte ori adaugă supravegherii naţionale valori noi şi informaţii pertinente. Conceptul a stat la baza instituirii supravegherii supranaţionale la nivel european, impulsionată de evenimente epidemice şi necesităţi precum: • Focarele epidemice de hepatită A care se asociau cu voiajele de vacanţă în Egipt şi cu sejurul într-un anumit hotel, vehiculul de transmitere fiind reprezentat de sucul de portocale. Numai prin supravegherea supranaţională a focarelor, apărute în 11 ţări ale Uniunii Europene, originea lor comună a fost dovedită. • Necesitatea de evaluare a anumitor măsuri (vaccinarea anti-Salmonella enteritidis a galinaceelor şi eventualul ei impact asupra salmonelozelor umane • Toleranţa în alimente şi incidenţă zero la oameni, a Listeriei monocytogenes Vaccinarea cu vaccinul antimeningococic grup C • Vaccinarea anti-hepatită A şi B în masă, comparativ cu vaccinarea specifică la grupele de risc • S-au stabilit ariile şi criteriile de selecţie a bolilor transmisibile, ce urmau să fie acoperite de supraveghere, după cum urmează • Boli care determină sau pot determina o morbiditate şi mortalitate în zona Uniunii Europene, cu atenţie la acelea care necesită o abordare, coordonare globală • Boli care, depistate corect, pot alerta ori de câte ori sănătatea publică este ameninţată Boli rare, care pot genera ipoteze, numai prin colectarea informaţiilor • Boli care beneficiază de măsuri efective pentru prevenţie • Boli care permit evaluarea programelor de prevenţie ale statelor membre.
     Coordonarea supravegherii se efectuează, practic, prin 17 reţele de supraveghere, instituite în cadrul Uniunii.
     În mai 2005 s-a înfiinţat European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), cu sediul în Suedia, care colectează, colaţionează, evaluează măsurile de prevenire şi control, coordonează reţelele de supraveghere, menţine baza de date, evaluează din punct de vedere tehnic şi ştiinţific măsurile de prevenţie şi control şi asigură cooperarea cu diversele organisme implicate în acelaşi domeniu. Centrul se ocupă cu difuzarea informaţiilor şi comunicarea tehnologiilor utilizate, cu formarea cadrelor de coordonare a programului de training (EPIET).
     Strategia de supraveghere a Centrului (ECDC) se bazează pe trei obiective: • supravegherea de rutină • supravegherea intensificată • studiile de fezabilitate
a proiectelor.
     Obiectivele ECDC se rezumă la: • evidenţa tendinţelor de importanţă internaţională, caracteristicile cazurilor evidenţierea cazurilor de boală sub raportul importanţei internaţionale de sănătate publică • depistarea focarelor internaţionale sau naţionale cu potenţial de diseminare internaţională • aprecierea nivelurilor de morbiditate şi mortalitate la nivelul statelor membre • monitorizarea diferenţelor internaţionale în practica clinică a ţărilor membre (prevenţia terţiară), utilizarea testelor de diagnostic şi a regimurilor de tratament • facilitarea cercetării în domeniu • uniformizarea definiţiilor de caz standardizarea definiţiilor (cum se defineşte cazul contractat în afara Uniunii etc.) • colectează datele şi asigură calitatea lor • raportează periodic (săptămânal în cazul gripei etc.) rezultatele analizei la nivel local sau naţional. Deoarece sistemele naţionale nu oferă date comparabile (standardizarea metodelor), subraportarea este prezentă. Rapiditatea şi calitatea feedback-ului, ca şi accesul la setul de date supranaţionale rămân importante, deoarece contribuie la acceptabilitatea supravegherii de către statelor membre (se raportează săptămânal, trimestrial, anual, prin poştă electronică sau prin website-uri) • informaţiile neconfirmate, de ex. vehiculul de transmitere în toxiinfecţia alimentară, se verifică şi sub raportul confidenţialităţii • datele de supraveghere servesc şi ca bază a unor acţiuni/măsuri ce se întreprind.
     Calitatea supravegherii* se monitorizează continuu, atât la nivel naţional, cât şi la cel supranaţional. Supravegherea supranaţională susţine şi ajută sistemele de supraveghere naţională.


Notă autor:

*Sunt supravegheate (Decizia din 2 iulie 2003), 7 boli – prevenibile prin vaccinare, 4 boli cu transmitere sexuală, 3 hepatite virale, 13 toxiinfecţii alimentare şi boli de origine
ambientală, transmise prin apă; 2 boli transmise prin agenţi neconvenţionali, boala Creuzfeld-Jacob ; 4 boli transmise prin aer, 5 zoonoze, 4 boli importate (holeră, malarie, pestă, febră hemoragică), precum şi infecţiile nosocomiale şi rezistente la acţiunea agenţilor terapeutici antimicrobieni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe