Newsflash
OPINII

Studiem în Europa și profesăm în Saxonia

de Dr. Ilie URLEA-SCHON - sept. 12 2016
Studiem în Europa și profesăm în Saxonia
    Pentru al patrulea an consecutiv, asociația caselor de asigurări de sănătate din landul german Sachsen (Saxonia) finanțează un interesant proiect de colaborare bilaterală cu Universitatea din Pécs (Ungaria). În Saxonia lipsesc de ani buni, în special în zonele rurale, medicii de familie. Universitatea din Pécs a luat astfel hotărârea de a școlariza anual, în limba germană, circa douăzeci de studenți la medicină. Anul acesta, pe locurile disponibile s-au înscris 75 de candidați, atât din Ungaria, cât și din Germania, care nu și-au găsit un loc de studiu în țară.
    Costurile școlarizării (circa 80.000 de euro) sunt preluate de partenerul german. În schimb, studenții se obligă ca, imediat după absolvire, să urmeze și să termine cu succes, în Saxonia, specializarea în medicină generală, iar apoi să lucreze cel puțin cinci ani în domeniu, în special în zone rurale, în afara orașelor mari (Dresda, Leipzig sau Chemnitz).
    Iată o „afacere“ reciproc avantajoasă... Programe similare oferă și ministerul federal al apărării: candidații – medici, farmaciști, dar și din multe alte domenii – se obligă ca, după absolvire, să lucreze un număr de ani (stabiliți contractual) în unitățile de profil ale ministerului.
    Sigur că nu aceasta este – în cazul României – soluția fundamentală pentru a preveni sau combate migrația personalului calificat. Este însă o idee de colaborare etică, reciproc avantajoasă, atât în relația dintre stat și viitorul absolvent, cât și în relațiile internaționale.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe