Newsflash
OPINII

Strategie globală pentru asistenţi medicali și moașe

de Roxana HAINAGIU - iul. 30 2021
Strategie globală pentru asistenţi medicali și moașe

Noile direcţii strategice globale pentru asistenţi medicali și moașe 2021-2025 au fost adoptate în cadrul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătăţii, ca parte a unui angajament care le solicită guvernelor să susţină și să investească în forţa de muncă din domeniul sănătăţii.

Documentul a fost dezvoltat ca răspuns la Rezoluţia adoptată în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătăţii, care solicită Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) „să se angajeze cu toate regiunile pentru a actualiza Direcţiile strategice globale pentru asistenţi medicali și moașe 2016-2020 și, în urma consultărilor cu statele membre, să prezinte această actualizare în cadrul celei de-a 74-a Adunări pentru examinare”.
aisstentaCadrul strategic prezintă practici bazate pe dovezi și un set interconectat de priorităţi politice menite să sprijine ţările pentru a se asigura că moașele și asistentele contribuie în mod optim la realizarea acoperirii universale de sănătate și a altor obiective de sănătate a populaţiei.
Documentul subliniază existenţa unui deficit de 5,9 milioane de asistenţi medicali la nivel global și evidenţiază importanţa atragerii, recrutării și retenţiei asistenţilor medicali și a moașelor acolo unde este cel mai necesar. În acest sens, strategia solicită o creștere durabilă a numărului de locuri de muncă în domeniu și pune accent pe „gestionarea etică” a recrutării internaţionale.
În plus, este evidenţiat impactul pandemiei de COVID-19, care „a întărit nevoia globală de moașe și asistente medicale calificate”, fapt care a generat o urgentare a „investiţiilor în educaţie, locuri de muncă, leadership și în mediile de furnizare a serviciilor”.
Pentru a proteja forţa de muncă, guvernele trebuie să ia în considerare un sistem de remunerare echitabil în rândul lucrătorilor, precum și politici de „toleranţă zero” privind discriminarea de gen și hărţuirea verbală, fizică și sexuală.
Alte recomandări au evidenţiat importanţa asistenţilor medicali care participă la dezvoltarea de politici pentru sustenabilitatea profesiei, precum și în luarea deciziilor strategice, în beneficiul serviciilor de sănătate, punând accentul pe importanţa programelor de leadership în dezvoltarea competenţelor și abilităţilor necesare unor astfel de poziţii.
Alături de strategie, Adunarea Mondială a Sănătăţii a adoptat o rezoluţie care subliniază necesitatea de a permite accesul tuturor lucrătorilor din domeniul sănătăţii și îngrijirilor în mod echitabil la vaccinurile anti-COVID, la echipamente de protecţie personală și la condiţii decente de muncă, alături de investiţii susţinute în educaţia personalului, competenţe și locuri de muncă.
Salutând această iniţiativă, președinta Consiliului internaţional al asistenţilor medicali (ICN), Annette Kennedy, a declarat, în discursul său de susţinere a noilor Direcţii Strategice: „Această strategie globală nu a fost niciodată mai importantă și trebuie să o punem în aplicare și să luăm măsurile adecvate. (...) Pandemia a arătat lumii cât de valoroși sunt asistenţii medicali pentru sănătatea naţiunilor”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe