Newsflash
OPINII

Strănutul franţuzesc

de Dr. M. Gh. CĂLIN - ian. 30 2013
Strănutul franţuzesc
   Nimerim zile calde şi însorite. Dinspre Bastille se aud ca nişte bubuituri scandările ouvrierilor ieşiţi la uriaşa paradă de Întâi Mai. În faţă la Notre Dame roieşte de lume. Stăm pe bancă lângă un cuplu venerabil. Scoatem câte un sandviş, dar, cum desfacem ambalajul, se porneşte vijelia. Tabără pe noi mai întâi madame, care e de-a dreptul en colère. Surprinşi, dăm să zâmbim dar nu este cazul. Din linia a doua, şarjează şi dumnealui, care are o dicţie mai bună, dar este şi ceva mai hotărât. Din turuiala pe două voci deducem, după aproape două minute, că am comis un gest inacceptable şi că e bai. Enfin aflăm, înainte de a ne împrieteni cu Amélie şi Gaston, că nenorocirea s-a produs din cauza unei firimituri căzute pe caldarâm din punga noastră. Până la urmă ne-am îmbrăţişat, ei urându-ne bon voyage şi noi, lor, fermă vigilance.
   Pe platoul de la Musée d’Orsay ne aşezăm să ne mai tragem sufletul. Ne intrigă un stewart de la intrarea pentru pass-uri, care, din când în când, bate zdravăn cu talpa în platoul de marmură: poc! Mai stă ce stă şi iarăşi: poc! Da. Nu lăsa un porumbel să aterizeze. Nu ştim cine a cedat până la urmă, dar situaţia era clară.
   După un timp, luăm metroul, să ne mai odihnim picioarele. Din Montmartre cumpărăm o baguette şi, până la Sacré-Cœur, o dăm gata. Ne pomenim, înainte de scări, lângă un grup unde auzim limba maternă. Predomină doamnele, care par să fie pensionare în excursie. În faţa lor, o brunetă vioaie şi mititică ţine ridicată o umbrelă cu buline. Procesiunea se opreşte, mititica pliază umbrela şi cere, zâmbind, linişte. „Să ne odihnim puţin aici, zice, şi să vă atrag atenţia asupra acestui banner. Pentru cine nu este familiarizat cu limba, am să traduc eu. Uitaţi ce scrie: vă rugăm să nu oferiţi hrană păsărilor şi animalelor, pentru că în acest fel le scoateţi din mediul lor natural, se pot îmbolnăvi şi pot transmite boli. Ele se pot înmulţi în mod necontrolat, pot deveni agresive în raport cu oamenii, poluează şi pot degrada iremediabil monumentele şi mediul vegetal. Procedând aşa, daţi dovadă de respect, responsabilitate şi dragoste pentru păsări şi animale“. Foarte interesant cum ştiu francezii să le reducă, până la urmă, pe toate la dragoste.
   E ora cincisprezece şi în tot vagonul suntem doar vreo duzină de călători. La Blanche urcă o duduie cu un ciuf blond ridicat deasupra gulerului şi se plasează chiar în uşă. Stă cu mâinile înfipte în buzunarele macferlanului de scai şi cu nasul în reverele săltate. Rămâne cu tălpile depărtate şi rezemată cu umărul de bară. Ar vrea să fie discretă, dar e greu în vagonul aproape gol. La Clichy, suie un bebeluş în cărucior şi mama lui. Blonda rămâne mai departe lipită de uşă, cu nasul în geam. Nu coboară, dar nici pe scaun nu şede. Aproape de Rome, pare că se agită şi, când vagonul opreşte şi se deschid uşile, ţâşneşte afară ca un dop, face o piruetă pe peron, flutură o batistă albă şi, înainte ca uşile să se trântească la loc, sare iar în tren şi se aşază în acelaşi fel, cu nasul în geam. Era evident că tânăra călătoare nu se mai putea ţine şi a coborât pentru două secunde, ca să nu strănute în metrou. La Monceau, blondina zboară afară dintr-o săritură şi, lansându-se într-un slalom printre călătorii din staţie, iese la aer curat.
   Şi pe la noi este sezonul gripelor. Ar fi cazul să facem cumva ca, în strategia de securitate epidemiologică, să înceapă o revoluţie de mentalitate, pentru că în rest le avem pe toate: vaccinuri, muzee, metrou, parade, porumbei, baghete. Şi nici de blonde nu ducem lipsă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe