Newsflash
OPINII

Strălucirea eternă a minții neprihănite

de Dr. Cristian Sever OANĂ - mar. 14 2016
Strălucirea eternă a minții neprihănite
     Zilele trecute, un amic m-a rugat să-l însoțesc la o dezbatere cu promotorii legii prevenției. „Uite un bun prilej să văd cum gândesc acei oameni“, mi-am zis. Am acceptat imediat. Curiozitatea mea pornește din faptul că legea mi s-a părut cam neglijent redactată, dar de multe ori ideile bune sunt compromise pentru că sunt greșit promovate. Nu am reținut exact adresa, ci doar reperul, un fost liceu de alimentație publică dintr-un sector mai sărman al capitalei. Am nimerit din prima pentru că era singura clădire de pe stradă care avea în parcare mașini scumpe cu numere șmechere. În restaurantul școlii, invitații erau așezați la mese rotunde, iar protagoniștii – la o masă lungă, cam ca nașii la nuntă. M-a cuprins o ușoară indispoziție când am constatat că majoritatea invitaților erau activiști și simpatizanți din sector ai partidului. La masa prezidiului am identificat promotorii: un domn prezentabil și spilcuit, cu o dicție de cântăreț amator de operă, o doamnă cu aspect nevinovat și un domn cam neguros care se pare că nu-și dorea să fie acolo. Domnul cel spilcuit tocmai ne dezvăluia binefacerile pe care le va aduce legea bietului alegător român: copiii se vor înscrie în cluburi sportive și vor fi mândri că fac parte dintr-o echipă, vor mânca sănătos și rațional; medicii vor scăpa de hârțogăreală și vor fi plătiți după câți oameni sănătoși au pe listă; noua agenție a guvernului va rezolva toate problemele trecute, prezente și viitoare ale prevenției etc. Fericirea – dar, ce zic eu, beatitudinea – va cuprinde țărișoara noastră. Pe scurt, trăiască legea prevenției!
     Nesuportând atâta fericire, am început să caut din ochi ușa. Pe când pândeam o eventuală întrerupere, ca să pot ieși onorabil, o voce din fundul sălii l-a întrerupt pe orator cu o întrebare simplă: „Domnule deputat, în ultimii 25 de ani, dv. ați trăit în România?“. Surpriza plăcută a fost că posesoarea vocii era medic de familie. Așa că m-am așezat mai bine în scaun. Colega noastră i-a explicat distinsului domn că în campania de vaccinare antigripală de anul ăsta a primit cinci fiole de vaccin la o listă de 1.400 de pacienți. În plus, vaccinarea copiilor presupune să stai la coadă și să te lupți cu un munte de hârtii la direcția sanitară, să te lupți cu părinții care sunt cu atât mai dilematici cu cât sunt mai puțin educați și, nu în ultimul rând (zic eu), să admiri distincția elitelor universitare medicale care nu se aruncă în noroiul campaniei pro-vaccinare. Viteaza noastră colegă i-a mai explicat că autoritățile sanitare, fiscale sau locale, deopotrivă, au o atitudine tradițională de „pândar“ în relația cu medicii, adică le creează toate condițiile să greșească pentru ca apoi să-i poată amenda cu celeritate, conform legii. Evident, spiritele s-au încins. Domnul deputat a spus că nu se poate concentra pe atâtea probleme. Atunci a intervenit reprezentantul asociației pacienților care a vorbit îndelung și împăciuitor, sperând probabil să liniștească spiritele.
     Răgazul a fost binevenit pentru limpezirea gândurilor. Așa că o altă colegă, tot medic de familie, i-a întrebat pe distinșii parlamentari ce fel de prevenție vor să facă având în vedere că destui locuitori ai Capitalei nu au apă curentă și canalizare sau nu au destui bani să-și hrănească copiii pe săturate. Aici domnul deputat a venit prompt cu o soluție salvatoare: „Înseamnă că aveți o problemă cu autoritățile locale“. Omul a răsuflat ușurat, mingea nu mai era în terenul lui și era chiar dispus să ne compătimească. Staff-ul de partid însă a început să dea semne de nervozitate și să ne acuze că deturnăm scopul discuției. Ce are legea lor cu sărăcia, lipsa educației, excluziunea socială, discriminarea etc. Ei vor doar să ne salveze de boli pentru ca populația să nu se îmbolnăvească, iar medicii să prospere. Ca dovadă a deschiderii spre dialog, domnul cel neguros ne-a spus că e dispus să schimbe orice virgulă din lege. Eu am luat-o la figurat, el se pare că a spus-o la propriu, adică legea e perfectă și doar virgulele mai pot fi schimbate, pe ici, pe colo!
     Domnul deputat, mai diplomat, a început să ne dea exemple de bune practici. Ne-a povestit cum a reușit el să crească numărul de membri ai asociației de badminton, motiv pentru care a primit de la forul mondial șase rachete și un fileu, toate gratuit. „Iată calea de înălțare a nației prin pași mici și acțiuni punctuale“, mi-am zis în gând. Profund impresionat, m-am hotărât să pun și eu o întrebare, ca să aduc dezbaterea la textul de lege: „Cum cred distinșii parlamentari că vom reuși prevenția, când noi nu avem manageri de program competenți și corecți, care să nu fie presați de interese private de partid?“. Aici, domnul deputat mi-a dat clasă, m-a privit cu îngăduință și m-a luminat: „Agenția va fi sub control parlamentar, parlamentul va aproba obiectivele și-l va demite pe cel care nu le realizează“. Chiar așa, cum de nu m-am gândit, că doar scrie în proiectul de lege! Dar dacă tot m-am gândit, parcă și televiziunea publică e sub control parlamentar și a ajuns la o cotă de piață de 5%; Institutul Cultural Român a trecut sub control parlamentar și a ajuns o rezervație de slujbe călduțe în străinătate pentru pilele parlamentarilor. Dar să nu fiu pricinos și să nu mă leg de toate amănuntele administrative (vorba cuiva)!
     Autorul anonim al legii, căci există așa ceva, a avut totuși două idei bune. Prima este că prevenirea bolilor este o operațiune mult mai vastă, care nu poate fi limitată doar la activitatea sectorului sanitar. Fără un venit decent, fără apă și canalizare, fără drumuri de acces, fără o educație bună și un mediu curat, nu poți să faci prevenție eficientă. De aceea, a prevăzut în proiectul de lege coordonarea celor de la sănătate cu administrația locală, educația, sportul, protecția copilului, muncă și asigurări sociale etc. A doua idee bună este că a prevăzut o cotă din PIB care să fie alocată prevenției. De aici încolo totul rămâne de discutat. Totuși, aș prefera ca măcar la aceste discuții inițiale de definire să participe cei direct implicați și competenți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe