Newsflash
OPINII

Știrile pozitive nu fac audiență

de Conf. dr. Horia BUMBEA - mai 25 2018
Știrile pozitive nu fac audiență
    De o săptămână nu am mai găsit în presă știri despre medici. A fost una cu „medici care săreau gardul cu o targă”, dar eroul negativ era un șofer care îi obligase la escaladă, fiindcă parcase în dreptul porții. Bine că nu erau iar medicii vinovați, mi-am zis. Apoi mi-am dat seama că avem de-a face cu o boală, că am ajuns să ne bucurăm când nu apar știri despre noi, fiindcă, de regulă, știrile sunt rele. Un rege englez chiar spunea într-o piesă celebră: „No news is better than evil news” (Mai bine nicio știre, decât o știre proastă). Fraza era traducerea unei expresii italiene, „nulla nova, buona nuova”, și venea dintr-o epocă în care, dacă nu auzeai ceva despre o persoană, însemna că nimic rău nu s-a întâmplat cu aceasta.
    La Conferința Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) am avut o secțiune dedicată comunicării, pentru că multe dintre tensiunile apărute în relația cu pacientul și cu societatea au la bază probleme de comunicare. Și pentru că medicii au cerut astfel de cursuri, într-un sondaj realizat de Fundația CMMB, s-a organizat sesiunea de care aminteam. Iar una dintre informațiile esențiale pentru înțelegerea fenomenului media era concentrată în formula „good news is no news”. Știrile pozitive nu fac audiență. Într-o sumară documentare pe internet, am găsit chiar un articol din New Statesman, publicat în 2008, în care scria că medicina a fundamentat această observație sociologică; neurologul John T Cacioppo, de la Universitatea din Chicago, a demonstrat că scoarța cerebrală are un bias de negativitate. Încă din primele etape de procesare a informației, activitatea electrică a creierului este mai intensă la stimulii negativi decât la cei pozitivi. Atitudinea noastră ar fi, deci, mai mult influențată de veștile negative decât de cele pozitive.
    Ca hematolog nu pot susține sau infirma această teorie, dar ca spectator pot aprecia că savantul are dreptate: majoritatea știrilor de la televizor sau radio sunt negative sau neutre. Foarte rar auzi vești bune. Cum audiența nu scade, este foarte probabil ca publicul să nu fie deranjat de acestă inundație de nenorociri, dezastre și amenințări. Ba dimpotrivă, să aprecieze astfel de știri. Cu condiția să nu fie el personajul aflat în centrul criticilor și, mai ales, ca acestea să nu fie nedrepte. Multă vreme, medicina a fost „ciuca bătăilor”, cum se spune.
    O altă cercetare realizată de Fundația CMMB în rândul rezidenților și tinerilor medici arată că una dintre cauzele exodului din România este tocmai campania ostilă la adresa corpului profesional. Persoane cu puțină cultură medicală sau chiar deloc „linșează” public medici cu zeci de ani de pregătire, cu sute de nopți nedormite în gardă, într-un stres uriaș, pentru că trebuie găsiți țapi ispășitori pentru lipsurile din sistem sau pentru că mulți nu fac minimumul necesar pentru sănătatea personală. Deși ține de teoriile conspirației, pentru o clipă m-am gândit: nu cumva, odată ce autoritățile au acceptat că medicii și personalul sanitar erau desconsiderați prin nivelul veniturilor, odată ce au făcut o minimă corecție necesară, nu mai are sens campania împotriva medicilor? Așa că nu a mai fost alimentată morișca „bad news”?
    Chiar dacă ar fi așa, nu cred că această campanie poate avea un singur izvor. Știrile negative sunt alimentate chiar din interiorul profesiei: sunt și unii medici care își exportă neînțelegerile în public, le postează pe Facebook, își discreditează colegii pentru a câștiga probabil imagine. Poate că, înainte să căutăm inamici în afara breslei, ar trebui să vedem și ce putem face pentru a rezolva disensiunile din interior și pentru a-i descuraja pe cei care postează răutăți, deoarece știu că „good news is no news” și vor neapărat să fie în prim-plan, punând eticheta „bad news” pe noi, întreg corpul profesional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe