Newsflash
OPINII

Știri „nebune” din România

de Dr. Valentin PANTEA - dec. 23 2022
Știri „nebune”  din România

Luna decembrie a venit cu disfuncţionalităţi mai vechi și mai noi.

shutterstock_745413250Dacă spun că SIUI funcţionează cu sincope, nu o să mire pe nimeni. Deja e bine cunoscut că SIUI șchiopătează zi de zi, că până și cei de la Casa de Asigurări se plâng că nu pot opera în SIUI, așa că asta nu mai e o știre nouă... De regulă, seara eu „intru” online în cabinet să-mi validez reţetele și serviciile acordate în cursul zilei. Dar nu mă plâng, deja a devenit obișnuinţă. La fel fac și colegii mei...

Din păcate, am și o veste nouă, dar tot „nebună”: nu se mai găsesc multe medicamente în farmacii. De câteva săptămâni bune trebuie să am grijă ce medicamente compensate prescriu pacienţilor mei, în special copiilor, pentru că există riscul tot mai mare să nu se găsească medicamentele respective în farmacii.

Eu, având mulţi copii proveniţi din familii cu probleme socio-economice, trebuie să scriu reţete pentru care nu e nevoie de plată în farmacii (nu orice medicament e compensat integral). Din păcate, nu se mai găsesc antibiotice utile în practica zilnică, nu mai găsești nici măcar ibuprofen suspensie compensat pentru copii și multe alte medicamente utile. Am tot întrebat prin farmacii ce se întâmplă, când vom reveni la normal, dar nici speranţe nu am mai găsit.

Scutirile de la plata asigurărilor de sănătate

O altă veste „nebună” vine de la CCR: Curtea Constituţională a decis săptămâna trecută că este neconstituţională obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

Nu contează că judecătorii încalcă principiul imparţialităţii, că se pronunţă într-o situaţie în care ei sunt interesaţi în mod direct (ei având cu toţii pensii de peste 4.000 de lei), nu contează că aceste pensii încalcă principiul contributivităţii, nu contează că pensiile lor sunt mai mari decât salariile (și asta e o situaţie „nebună”!).

Important e că ei, judecătorii, își pot face extrabeneficii sociale. Și, oricum, avem o grămadă de alte persoane scutite de la plata asigurărilor medicale (am ajuns în situaţia în care unul plătește și trei persoane beneficiază), așa că ce mai contează o scutire de la plata unor obligaţii sociale? Că oricum bugetul sănătăţii este tot mai sărac...

Pier medicii de familie

Știri dramatice vin din rândul medicilor de familie: în ultima lună au mai trecut la cele veșnice încă vreo zece medici de familie activi! Toţi aveau între 50 și 60 de ani, iar jumătate dintre ei au făcut infarct. Cel mai dramatic caz este cel al colegei de doar 51 de ani care a făcut infarct miocardic acut fatal în cabinet.

Evident, sistemul medical românesc nu le priește medicilor de familie. Spun asta pentru că se mărește vizibil numărul deceselor în rândul medicilor de familie în activitate. În orice ţară normală astfel de decese ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei care administrează sistemul medical. Aţi văzut cumva vreo reacţie din partea autorităţilor române legată de acest fenomen? Că eu nu am văzut...

Cam astea sunt veștile actuale legate de sistemul medical românesc din luna decembrie. Dar să nu uitam că urmează Crăciunul, sărbătoarea nașterii unei speranţe. Așa că haideţi să ne bucurăm de acest Crăciun, să ne gândim la lucruri mai frumoase decât cele de zi cu zi și să sperăm că vom prinde și noi vremea când va răsari Soarele și pe strada noastră. Crăciun fericit tuturor alături de cei dragi!

Citiți și: Burnoutul și medicii de familie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe