Newsflash
OPINII

Știm ce avem de făcut

de Dr. Gabriel DIACONU - dec. 4 2020
Știm ce avem de făcut

Ne aflăm, după aproape un an de la debutul pandemiei cu o nouă specie de coronavirus, botezat SARS-nCOV (iniţial) și apoi SARS-CoV-2, în faţa unui moment istoric.

vaccin-covid
Foto: rawpixel

Niciodată în istoria umanităţii comunitatea știinţifică n-a reușit performanţa ultimelor nouă luni, ca de la secvenţierea genomului unui patogen cu potenţial letal la om, la formularea unui vaccin protector, să treacă doar atât de puţin timp.

Cursa a fost nebunească. Investiţiile, similare unei veritabile curse a înarmării. Și cu bună măsură. Acum, în timp ce scriu aceste rânduri, orologiul fatalităţii, în COVID-19, se apropie de 1,5 milioane de victime.

Despre alte pandemii s-a mai scris, despre molime și plăgi istoria memorează capitole întunecate. N-am fi crezut că, în secolul XXI, suntem totuși atât de vulnerabili. Dar am fost. Și rămânem.

Importanţa vaccinurilor împotriva COVID-19 nu poate fi descrisă în simple cuvinte. Și nici redusă, chiar dacă aici se află gâtuitura umanităţii noastre, doar la decese.Ţară după ţară au avut de înfruntat valul de infectări, copleșirea sistemelor de sănătate, și șocul provocat de tsunamiul economic impus de cordoanele sanitare.

De la cele mai dezvoltate și prospere popoare, la cele mai sărmane și înapoiate, fiecare neam și-a adunat resursa de a-i salva, de a-i proteja, pe cei ce i-au dat nume.

În combaterea la baionetă a acestui flagel s-au implicat milioane de medici, asistente medicale, paramedici. S-au perindat prin vămi, aeroporturi, au împânzit cerul transporturi cu echipamente urgent necesare.

Iar în tandem am observat cum, de parcă n-ar fi fost destul, rând după rând picăm pradă celuilalt flagel, infodemia. Reaua informare, războiul hibrid, teoriile conspiraţiei, germeni cancerigeni ai informaţiei au dus la proteste, uneori violente, și au împins comunităţi spre nebunie, iar pe unii spre suicid.

Ne vor trebui zeci de ani să desţelenim semnificaţia acestui timp. Dar nu la fel de mult timp să adunăm, în noi, bruma de luciditate rămasă încât să terminăm ce-am început.

Adică lungul drum spre salvarea cât mai multor oameni de la moarte sigură, și nu oricum. O moarte deposedat de libertate, autonomie, conectat la sonde de intubaţie orotraheală, ventilat mecanic, fire și sonde înfipte în orificii, luptând pentru o ultimă gură de aer.

Știm ce avem de făcut: să vaccinăm! Să vaccinăm și să convingem oamenii să se vaccineze. Să-i încurajăm să o facă atât pentru ei, cât și pentru cei dimprejur, fie-le dragi ori ba.

Să-i încurajăm să folosească această unealtă medicală, pentru că – sobrietatea o spune – războiul cu noul coronavirus nu se va termina aici. Nu va exista pace între umanitate și SARS-CoV-2.

Și, ca o dură ironie, acest virus nu este nici pe departe pe cât de „performant” îl credeam, și totuși a săvârșit milioane de vieţi. Avem nevoie de o nouă cultură medicală, care pune în centrul fiecărei culturi igiena, sănătatea publică, și ecosisteme de răspuns rapid în caz de boli
transmisibile.

Toate aceste lucruri nu ţin doar de noi, de medici. Ţin de fiecare verigă într-un lung lanţ al iubirii de om. Și în care stăm toţi, de fapt, la mâna celei mai slabe verigi.

Asta am învăţat într-un an de la primul caz de pneumonie atipică raportată undeva, departe, în Wuhan, China.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe