Newsflash
OPINII

Spitalul, martor al istoriei

de Dr. Cristian TEODORESCU - mar. 18 2016
Spitalul, martor al istoriei
     Regiunea de nord a țării și cu precădere Moldova a fost, de-a lungul secolelor, scena multor evenimente istorice. Încă din Evul Mediu, orașul Suceava a avut un important potențial comercial, iar această localitate, care avea să devină frontieră a Austro-Ungariei, a fost martoră a epidemiilor de ciumă din timpul războaielor turco-polon și turco-ruso-austriac ori a pandemiilor de holeră, malarie și lepră. Atestările documentare ne amintesc că, la vremea respectivă, pe lângă marile mănăstiri ale Bucovinei, funcționau așa-zisele „bolnițe“ – termen care definește spitalul.
     O călătorie în timp, de la începuturile asistenței medicale sucevene până în prezent, ne este înfățișată în cartea File din istoria Spitalului „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, realizată sub coordonarea dr. Ioan Gh. Iețcu, dr. Mihai C. M. Ardeleanu și ec. Vasile Rîmbu, apărută la Editura Mușatinii. Primul spital public moldovenesc a fost inaugurat în 1619, denumit „Bolnița lui Crimca“, după numele episcopului de Rădăuți, Anastasie Crimca (1560–1629). Înființat în urmă cu aproximativ 200 de ani, Spitalul Județean din Suceava a fost un așezământ istoric important și astfel a devenit subiectul unui omagiu adus de autori tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea și buna funcționare a acestuia.
     Vechea clădire a spitalului a fost ridicată în 1820 și se numea „Casa publică generală a bolnavilor“. Construit din piatră în sistem pavilionar, spitalul era situat visavi de locul în care este amplasat actualul spital, sau „Spitalul nou“, inaugurat în anii ’60. Cu o clădire modernă, ridicată pe opt etaje, noul spital era dotat cu multiple facilități, inclusiv cu o bibliotecă medicală. Această unitate a fost clasificată, începând cu anul 2012, ca spital de urgență și face parte din primele 25 de unități cu nivel maxim de acreditare din țara noastră, pentru viitor fiind propuse o serie de obiective, precum înființarea unui centru de radioterapie intervențională, lucrări de renovare și dotare cu aparatură de ultimă generație ori finalizarea amenajării parcului.
     Acordarea unei bune asistențe medicale a reprezentat o prioritate de-a lungul timpului pentru suceveni, iar în prezent se urmărește dezvoltarea acesteia prin eficientizare, modernizare și creșterea calității actului medical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe