Newsflash
OPINII

Specialiștii români și neurotraumatologia europeană

Specialiștii români și neurotraumatologia europeană
     Un grup de neurochirurgi entuziaști a fondat în 1995, la Salzburg, Euroacademia multidisciplinară neurotraumatologică (EMN). EMN cuprinde toate specialitățile de interes în neurotraumatologie: neurochirurgie, neurologie, neurorecuperare, terapie intensivă, psihiatrie. An de an, această academie europeană își desfășoară lucrările în locuri alese cu multă atenție, pentru a avea un auditoriu universitar cât mai elevat. 
     Al 22-lea Congres al EMN a avut loc anul acesta la Pavia, Italia, fiind organizat de grupul de neurologie și neuroreabilitare din acest centru universitar. Lucrările s-au desfășurat în perioada 25–27 mai 2017, chiar la sediul Universității din Pavia. Fondată în 1361, aceasta este una dintre cele mai vechi universități din lume, iar orașul are toate caracteristicile unui centru universitar cu tradiție, pulsând de viitori medici, cercetători, juriști, scriitori etc.
     Stimulați de acest cadru deosebit, lectori din toată Europa au venit cu o serie importantă de lucrări științifice. Ca în fiecare an, s-au dezbătut subiecte multiple de traumatologie generală, cranio-cerebrală și vertebro-medulară, dar și pediatrică, teme de neuroreabilitare, stări comatoase și postcomatoase, multe cu abordarea unor elemente de pionierat în neuroștiințe.
     O noutate completă e dată de apariția departamentelor complexe de neuroreabilitare a pacienților postcomatoși, departamente care în trecut nu erau clar delimitate. Astfel, în prezent, pacientul în comă traumatică primește toate îngrijirile necesare, chirurgicale sau nonchirurgicale, după care este preluat de departamentul postcomă traumatică, unde se face transferul spre activitățile uzuale de recuperare generală și neuroreabilitare.
     Lucrările care m-au impresionat cel mai mult au fost cele din Pavia, Roma și Milano. În acest domeniu al neuroreabilitării, departamentele italiene sunt foarte bine dotate cu aparatură și au personal specializat.
     Delegația română, formată din opt participanți, a fost prezentă printr-o serie de lucrări care s-au ridicat, ca și în alte dăți, la nivelul congresului. Menționăm că președintele EMN este acum prof. dr. Ștefan Florian (Cluj-Napoca), ceea ce a impulsionat mai multe centre universitare din România să pregătească lucrări științifice de valoare − București, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea.
     Congresul a avut și o importantă componentă socio-culturală. Pavia, fosta capitală a Lombardiei, abundă în vestigii istorice, muzee și opere de artă.
     În opinia mea, participarea la asemenea congrese europene reprezintă un important schimb de experiență, iar conexiunile directe și științifice în general stimulează activitatea academică din toate centrele universitare din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe