Newsflash
OPINII

S.O.S. – sănătatea orală în România

S.O.S. – sănătatea orală în România
   „Un pacheţel de promisiuni prost ticluite încearcă să amăgească populaţia în privinţa dreptului la asistenţă medicală stomatologică“. Iată o descriere lapidară şi tolerantă a săculeţului cu pacheţele privind sănătatea orală pe care Ministerul Sănătăţii, pe post de Moş Crăciun prematur, îl va deşerta curând în pragul caselor noastre. Să ne imaginăm impresia şi reacţia noastră dacă am primi un pachet comandat şi plătit şi la deschiderea lui am constata că este foarte mic şi aproape gol! Primul gând ar putea fi acela că de la expeditor până la destinatar cineva „a umblat în pachet..“. Dar acum, chiar expeditorul este cel care nu onorează plata efectuată… Iar acelaşi expeditor vrea să ne convingă că nu aveam nevoie de ceea ce am plătit şi că ne va da el ceva în schimb… Acest pacheţel minuscul şi aberant poate fi descris şi cu remarca făcută recent de domnul ministru al sănătăţii, cu referire la salariile rezidenţilor, într-o emisiune televizată: „imens de mic“.
   Reforma propusă de Ministerul Sănătăţii pentru Legea nr. 95 din 2006, la titlul de asistenţă primară, exclude în totalitate medicina dentară. Practic, medicul dentist nu există conceptual în această zonă a serviciilor medicale. Nu sunt reglementări cu privire la o posibilă implicare a medicilor dentişti în asistenţa medicală primară. Cu toate acestea, în pachetul de asistenţă primară pentru copilul cu risc normal, la capitolul Depistare activă & chimioprofilaxie, există rubrica Dentiţie. Sunt preconizate intervenţii medicale periodice pentru copiii cu vârste între 3 luni şi 18 ani. Acesta este un lucru bun! Dar tot acest program privind „dentiţia“ va fi efectuat de medicul de familie (!?) Să înţelegem că este o nouă declaraţie demagogică?
   Problema implementării unui program de sănătate orală poate fi soluţionată exclusiv prin colaborare cu Colegiul Medicilor Dentişti din România şi specialiştii din acest domeniu, care, ca şi celelalte domenii medicale este rezervat exclusiv specialiştilor. Aviz demagogilor oportunişti! 
   Declaraţii sforăitoare privind prioritizarea tratamentelor cu caracter profilactic au fost făcute intens în ultima vreme. S-a vorbit de cancer pentru a trezi sensibilităţi şi acceptarea abuzurilor decizionale, dar controalele oncologice preventive privind cancerele din sfera orală şi maxilofacială au fost sistate. Nici copiii nu mai au dreptul la control oncologic, iar cancerul la copii nu este o raritate.
   Tot într-o viziune preventivă, atât de frecventă în declaraţiile domnului ministru şi atât de dragă acestuia, găsim în pacheţelul ambulatoriu al serviciilor de medicină dentară doar o singură procedură cu caracter preventiv, din cele şase propuse. În treacăt fie spus, cele şase proceduri au prevăzute nu mai puţin de trei surse diferite şi specifice fiecăreia pentru finanţare! Cu alte cuvinte, „spunem să se facă, dar să vedem cine plăteşte“.
   Acest pacheţel ambulatoriu generează discriminare pe criteriul vârstei în accesibilitatea la servicii de medicină dentară. Se acordă o singură proteză acrilică la interval de 5 ani exclusiv persoanelor cu vârsta între 65 şi 75 de ani! Edentaţiile extinse şi cele totale apar în realitate mult mai repede, adesea în deceniul 5 de viaţă. Ne aducem aminte că recent, în pachetul de servicii stomatologice anterior acestuia, se oferea gratuit decondiţionarea suptului degetului la veteranii de război! Ne revoltă atât greşelile, cât mai ales persistenţa în a greşi. Prostia dublată de infatuare generează norme şi pachete de servicii (?!)
   Pacienţilor cu vârsta de peste 75 de ani li se pot acorda două proteze acrilice la un interval de zece ani! Chiar cinică această „ofertă“, având în vedere că speranţa de viaţă în România este de 73,98 ani (2011) şi suntem pe locul 109, într-un clasament mondial al speranţei de viaţă. Trebuie precizat şi că intervalele de înlocuire a protezelor nu sunt realiste, având în vedere dinamica biologică de involuţie a câmpului protetic.
   Pentru asanarea focarelor infecţioase dentare, exclusiv la pacienţii care urmează să fie supuşi unor intervenţii chirurgicale, este prevăzută şi acceptată exclusiv extracţia dentară, abordare incorectă din punct de vedere medical/clinic. Extracţia dentară este doar un mijloc terapeutic dintre altele numeroase care pot asana un focar septic. Este oare această prevedere o invitaţie la malpraxis?!
   O ofertă la fel de controversată este tratarea afecţiunilor pulpare şi a gangrenei doar la dinţii monoradiculari. În primul rând, anumiţi dinţi sunt natural monoradiculari sau pluriradiculari, apoi, nu se tratează rădăcina, ci canalele radiculare. Acestea sunt numeric foarte variate, indiferent de numărul rădăcinilor. Specificaţia privind numărul rădăcinilor dinţilor eligibili pentru tratamente conservative este incorectă, discriminatorie şi imposibil de controlat fără examinări radiologice. Totuşi, examinările radiologice nu există în ofertă, dar ele sunt procedural o condiţionare a unui tratament endodontic. Bizar, incorect şi imposibil de aplicat!
   Unde este în procedurile enumerate mai sus, caracterul preventiv atât de mult clamat de ministrul sănătăţii? Controalele stomatologice periodice obligatorii lipsesc, tratamentul cariilor simple nu este finanţat, de asemenea nici detartrajul şi igienizarea profesională nu există, iar copiii sunt sfidaţi în continuare prin uitare şi neglijare de autoritatea medicală şi guvern.
   Este uşor de înţeles că toate aceste bâlbâieli politice, declaraţii demagogice şi decizii iresponsabile produc consecinţe în plan medical, economic şi social. Costurile pentru aceste greşeli le vom plăti în primul rând noi, cetăţenii cuminţi, care vom suporta şi cel mai intens efectele. Peste câţiva ani vor veni costurile de îngrijiri de sănătate crescute exponenţial şi consecinţele sociale ale acestor decizii antisociale. Nu este corect şi nu acceptăm ca proastele decizii ministeriale medicale să se răsfrângă asupra copiilor noştri, apoi, peste două decenii, tot ei să suporte consecinţele toleranţei noastre de azi.
   Avem neşansa istorică de a fi contemporanii unor politicieni care sunt incapabili să înţeleagă prezentul şi perspectiva lui istorică pentru contribuabilii şi cetăţenii ţării care i-a trimis acolo unde sunt.
  Referirile la asistenţa medicală dentară în pachetele de propuneri ale Ministerului Sănătăţii sunt pasagere, nefundamentate, incorecte, insuficiente şi discriminatorii.
   La plata asigurărilor sociale de sănătate, România nu are inclusă o clauză în baza căreia sunt excluse din ofertă serviciile de stomatologie. În Uniunea Europeană se cheltuiesc în prezent 80 de miliarde de euro pe an pentru sănătatea orală. În dreptul României apar fonduri de sute de milioane de euro în condiţiile în care alocările reale sunt zero de mai mult de şase luni şi au fost mult mai mici decât cele declarate, înainte de sistarea finanţărilor! Politicienii români de la Bruxelles au susţinut recent astfel de programe. Faţă de acest paradox nu răspunde nimeni? Se pot raporta date false în relaţiile externe ale României şi acest lucru este chiar meritoriu pentru Ministerul Sănătăţii, pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţii acestora?
   Colegiul Medicilor Dentişti din România îşi declară încă o dată deschis şi public disponibilitatea pentru consultare şi negocieri, cu competenţa şi autoritatea care le-au fost conferite prin Legea nr. 95 din 2006, în vederea corectării documentelor care definesc oferta de servicii medicale şi accesibilitatea populaţiei la servicii de medicină dentară. Totodată, solicităm ferm şi considerăm imperios necesară revizuirea Legii nr. 95 din 2006 la Titlul XIII, în mod echitabil, aşa cum s-a efectuat la Titlul XII. Oare modificarea titlului de calificare profesională din doctor medic dentist în medic dentist face parte integrantă din campania de denigrare a profesiei de medic dentist?
   Nu se poate trece cu uşurinţă peste principiul solidarităţii, care trebuie aplicat corect, echitabil. Nu putem fi de acord cu decizia ca asiguraţii şi neasiguraţii să beneficieze de aceleaşi drepturi. Nu se poate accepta încurajarea evaziunii fiscale şi a fraudelor. Persoane adulte, cu capacitatea de muncă nealterată care nu au plătit de ani de zile, de decenii sau chiar niciodată nicio contribuţie şi niciun impozit la stat, dar totuşi trăiesc din ceva sau chiar au bunuri imobiliare impresionante, vor avea aceleaşi drepturi cu ale contribuabilului cinstit!? Mă simt „fraier declarat prin lege!“. Oare această viziune a ministrului sănătăţii face parte din planul guvernamental de eradicare/diminuare a fraudelor şi evaziunilor fiscale?! Este un gest politic de supremă laşitate. Este o declaraţie politică de incompetenţă şi incapacitate. Dacă guvernul nu este capabil să diminueze drastic şi perceptibil economic evaziunile fiscale, singura soluţie este recuperarea pierderilor prin diminuarea drepturilor contribuabililor corecţi? Datoriile şi arieratele au fost acoperite în bună parte din banii de contribuţii la sănătate şi de la medicina dentară care nu a produs niciun arierat, dar a trebuit să plătească. Aşa este corect, spunea atunci domnul ministru. Oare în această ţară nu putem avea o morală general acceptată? Oare trebuie să vină mereu câte un politician de ocazie ca să ne spună ce este bine şi ce este rău (!?)
   Părinţii şi cetăţenii acestei ţări trebuie să cunoască cu exactitate privaţiunile şi riscurile la care vor fi supuşi odată cu aplicarea nemodificată a pachetului de servicii medicale. De asemenea trebuie să ştie că societatea civilă şi autorităţile profesionale nu aprobă necondiţionat propunerile Ministerului Sănătăţii privind pachetele de servicii, contrar celor declarate public de reprezentaţii ministerului. Trebuie să cunoască şi faptul că mimarea transparenţei decizionale nu poate justifica şi implica susţinerea publică. Totodată, Colegiul Medicilor Dentişti din România se implică în toate demersurile necesare câştigării drepturilor constituţionale ale pacienţilor cu privire la asistenţa stomatologică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe