Newsflash
OPINII

Soluţii paliative

de Dr. Constantin BOGDAN - iul. 10 2014
Soluţii paliative
   Deficitul de personal medical – medici şi asistente medicale – se adânceşte, în ciuda promisiunilor autorităţilor de a opri sau încetini exodul profesioniştilor, al cărui efect asupra asigurării asistenţei medicale se face din ce în ce mai mult simţit. Este vorba, e bine s-o recunoaştem, de o emigraţie economică, care va fi dificil de stopat, fiindcă e greu de presupus că, într-un viitor apropiat, ţara noastră se va putea apropia de nivelurile de salarizare din ţările către care se îndreaptă medicii şi asistentele noastre, acesta fiind motivul real al plecării.
   Colegiul Medicilor – nu şi Ministerul Sănătăţii şi CNAS, care ar trebui să răspundă de asigurarea cu personal de specialitate a reţelei de asistenţă medicală – ne informează periodic, cu îngrijorare, despre acest fenomen al spolierii (termenul nu este exagerat) de medici şi asistente a reţelei de asistenţă medicală; după datele comunicate de Colegiu, în perioada 2008–2013, numărul certificatelor solicitate pentru plecare a fost de 13.872. Iar tendinţa anuală este de creştere: 1.155 în 2008, 1.401 în 2009, 2.879 în 2010, 2.982 în 2011, 2.460 în 2012 şi 2.995 în 2013.
   Pare logic ca pentru ameliorarea unor astfel de situaţii critice să se apeleze la mijloace paliative. Inspirat de situaţia existentă într-un alt sector aflat în suferinţă, învăţământul, care a optat pentru acoperirea golurilor din reţea cu dascăli pensionari, şi în sănătate s-ar putea opta temporar pentru o astfel de soluţie. Mai întâi, ar fi necesară o evaluare a posturilor neacoperite şi impactul acestei situaţii asupra accesului la serviciile de sănătate şi asupra stării de sănătate a populaţiei, asupra indicatorilor de morbiditate. Ar putea fi chemaţi medici pensionari cu vârste între 65 şi 70 sau 75 de ani şi angajaţi, în condiţiile legii, inclusiv pe baza unui certificat de sănătate; în general, într-o stare bună de sănătate, capacitatea de muncă este conservată uneori şi dincolo de 70 de ani.
   Intuiesc răspunsul autorităţilor de decizie: Nu sunt bani! (Sau: Sunt blocate posturile!) Lansăm însă un contrarăspuns: ce se întâmplă cu banii celor care pleacă? Niciodată, în ciuda asigurărilor de transparenţă, nu s-au dat explicaţii privind aceste sume, economii neplanificate sau poate chiar scontate (eventualitate gravă, pentru că ar lăsa impresia că sunt cu atât mai mulţi bani rămaşi cu cât pleacă mai mulţi medici). Făcând un calcul al salariilor economisite de pe urma celor aproape 14.000 de medici plecaţi între 2008 şi 2014, constatăm o cifră neneglijabilă: 35 de milioane (la un salariu mediu de 2.500 de lei). Şi aici s-ar putea oferi un răspuns: bugetul se ajustează la cei prezenţi; dar există posibilitatea ca, pe principiul de 1 la 1, să se angajeze cu promptitudine, imediat ce pleacă un medic şi postul se vacantează, candidaţii dintr-un portofoliu de medici pensionari ce va trebui pregătit în prealabil. Modalităţile de angajare – normă întreagă cu renunţarea la pensie pe timpul angajării, concurs, jumătate de normă, plata cu ora etc. – ar urma să fie stabilite de specialiştii autorităţilor. Mai adăugăm că reangajarea medicilor pensionari pe posturi deficitare, descoperite cronic, se practică şi în alte ţări, inclusiv în cele occidentale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe