Newsflash
OPINII

Solidaritate într-o nouă provocare

Solidaritate într-o nouă provocare

Medicii stomatologi s-au implicat direct în ajutorarea refugiaţilor ucraineni care sosesc în România. Gândurile lor s-au îndreptat însă și spre confraţii din Ucraina.

pt cmsr

Nici nu am apucat încă să afirmăm cu certitudine că s-a încheiat pandemia de COVID-19, și deja o nouă ameninţare a ajuns la noi. Marile epidemii, războaiele mondiale și marile calamităţi naturale au fost dintotdeauna cele mai grave ameninţări, cu cele mai catastrofale consecinţe. Acum vedem cu îngrijorare desfășurarea unui război la graniţele ţării. Sperăm să nu vină peste noi și cea de-a treia ameninţare, o calamitate naturală!

Drama refugiaţilor ucrai­neni impresionează statele din Europa. Și războiul din Siria a generat un exod de refugiaţi, dar cel dintre Rusia și Ucraina este foarte aproape de noi. În ceea ce-i privește pe refugiaţii ucraineni, suntem în situaţia Turciei cu refugiaţii sirieni.

Medicii stomatologi s-au implicat întotdeauna în nevoile sociale acute. Și în această situaţie sunt multe iniţiative și acţiuni în derulare. Pe grupuri profesionale sau de comunicare, se colectează donaţii care sunt apoi puse la dispoziţia organizaţiilor abilitate să se ocupe de refugiaţi. Colegi din nordul ţării se deplasează la graniţa cu Ucraina pentru a ajuta unde este nevoie. Mediile de comunicare online sunt pline de apeluri de mobilizare în acest sens.

Dar și contribuţiile pe cont propriu ale medicilor sunt numeroase, respectiv primirea și găzduirea unor familii, mai ales familii cu copii, precum și trimiterea de ajutoare materiale sub diferite forme. Sunt impresionante această mobilizare generală și buna organizare. Contactul nemijlocit cu familii de refugiaţi este tulburător.

Tratamente gratuite pentru refugiaţi

Un mijloc de ajutorare specific este oferit de multe cabinete stomatologice, respectiv acordarea la cerere de tratamente stomatologice gratuite acelor refugiaţi care au nevoie acută de așa ceva.

O acţiune demarată deja este iniţierea unor cursuri de educaţie medicală continuă creditate de colegiu. La aceste cursuri și-au anunţat deja prezenţa ca lectori numeroși medici stomatologi cu experienţă profesională de referinţă. Lectorii renunţă la orice remuneraţie, iar taxele încasate de la cursanţi vor fi donate în folosul refugiaţilor.

Dar gândul medicilor stomatologi se îndreaptă și spre confraţii din Ucraina. Ajutoarele materiale sunt bine-venite, dar pe termen mediu și lung este nevoie de mai mult. Problema studenţilor de la facultăţile de stomatologie din Ucraina care au ajuns și vor rămâne o vreme în România are șanse să fie soluţionată. Ei vor putea fi primiţi în facultăţile de profil din România în condiţii speciale, așa cum specială este situaţia prezentă.

Probleme fără rezolvare rapidă

Au fost lansate iniţiative de acceptare a unor medici stomatologi ucraineni refugiaţi să lucreze în cabinete stomatologice din România. Propunerea a fost discutată în Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Sunt obstacole legislative majore care nu pot fi surmontate în acest moment.

Cele trei condiţii majore care nu pot fi îndeplinite doar prin bună intenţie sunt: medicii ucraineni nu sunt cetăţeni ai Uniunii Europene (UE), diplomele de medici stomatologi obţinute în afara spaţiului european nu pot fi recunoscute în România, iar în al treilea rând, orice medic care profesează în România trebuie să cunoască limba română și să posede un certificat lingvistic corespunzător. Aceste impedimente nu pot fi soluţionate pe plan naţional pe termen scurt. Condiţionările sunt impuse de actele normative europene care sunt obligatorii.

Ca urmare, nici autorităţile române nu pot face nimic fără acordul UE. Dreptul general de a lucra în România aplicabil în anumite condiţii multor refugiaţi nu poate fi extins automat asupra unor profesii reglementate sectorial, cum sunt profesiile de medic și de medic stomatolog. Chiar dacă s-ar ajunge la un compromis prin exceptare de la normele europene, o astfel de situaţie nu va putea fi aplicabilă decât pentru un timp scurt și bine determinat.

Îndrăznim să credem că războiul se va termina curând. Va urma reconstrucţia infrastructurii în Ucraina. Evident, vor fi refăcute și cabinetele stomatologice distruse. Medicii stomatologi români se gândesc de pe acum la niște mijloace de ajutor acordate confraţilor ucraineni pentru refacerea și dotarea cabinetelor dentare afectate de război.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe