Newsflash
OPINII

Sistemului sanitar față în față cu noile măsuri fiscale

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 27 2017
Sistemului sanitar față în față cu noile măsuri fiscale
     Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) solicită guvernului ca Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice să nu fie renegociată; anexa 2 a acestei legi să fie respectată, în sensul dublării salariilor medicilor și asistenților, potrivit unui comunicat transmis luni către mass-media. De asemenea, cere ca termenii implementării legii să fie respectați întocmai, fără alte amânări. „Au fost deja amânate de două ori – întâi cu șase luni și apoi cu încă trei luni”, se arată în comunicatul semnat de dr. Victor Eșanu, președintele CFSMR.
     Problema asigurărilor de malpraxis a făcut și ea obiectul unei comunicări a CFSMR, conducerea acesteia solicitând organelor abilitate din sistemul de sănătate „să înceapă urgent demersurile pentru armonizarea legislației autohtone cu cea europeană”: „Situația actuală a asigurărilor de malpraxis este favorabilă în exclusivitate pentru firmele care colectează aceste asigurări”.
     Practica europeană, se precizează în comunicat, este ca în instituțiile sanitare publice asigurarea să fie colectivă, din bani publici, iar orice asigurare complementară celei colective este „absolut benevolă (...) fără niciun fel de condiționalitate”.
     CFSMR își exprimă îngrijorarea și față de apariția ordonanței de urgență a guvernului, care reglementează transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, mai exact asupra sursei principale de finanțare a sistemului sanitar – FNUASS: „Având în vedere că toate contribuțiile de sănătate vor fi trecute în sarcina angajatului, (...) considerăm că sunt create toate condițiile reorganizării sistemului public de asigurări de sănătate, în sensul privatizării fondurilor. (...) În spațiul public se discută intens acest lucru”.
        În acest sens, CFSMR consideră necesară o analiză urgentă a situației create, cu participarea tuturor organismelor implicate – atât legislative, cât și executive, precum și a societății civile –, cu scopul de a încerca o modelare a noului sistem de asigurări de sănătate, în vederea evitării unor situații de colaps a finanțării serviciilor publice de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe