Newsflash
OPINII

"Sindromul polonez"

de Dr. Vasile DARABAN - nov. 24 2011
   Doresc să-l felicit pe dl prof. dr. A. V. Ciurea, pentru articolul Fenomenul „calvados“, apărut în „Viaţa medicală“ nr. 44/2011. Curajul dsale m-a îndemnat să mă aşez la masa de scris, pentru a face o comparaţie între sistemul sanitar al Poloniei ocupate de Wehrmacht în 1939 în colaborare cu glorioasa Armată Roşie şi starea sănătăţii publice din România contemporană. Ţin să reamintesc că, după tragedia Poloniei – ocupate în 1939 –, conform celor stipulate în pactul Ribbentrop–Molotov, noile autorităţi de ocupaţie (germane şi ruseşti) au demarat acţiunea de „purificare“ a intelectualităţii din teritoriul acaparat, executanţi zeloşi fiind SS şi NKVD. Precizia cu care lucrau aceste organe represive dădea de înţeles că planurile au fost întocmite minuţios şi din timp, în birourile departamentelor respective, bine încălzite. Fenomenul privea deopotrivă pedagogii, preoţii, dar şi medicii, indiferent de specialitate. Măsura abuzivă tindea spre reducerea intelighenţiei poloneze la procentul de 3% din populaţie (adică la 100 de oameni rămâneau pe loc: un dascăl, un medic şi un preot). Restul… a suferit strămutări spre alte destinaţii, de cele mai multe ori necunoscute atunci, aflate însă la Tribunalul Internaţional de la Nürnberg, în 1946. Scopul acelor măsuri „inteligente“ a fost reducerea nivelului de trai al polonezilor până la cote insuportabil de mici. De multe ori, medicii chemaţi la câte un caz disperat refuzau asistenţa medicală a vreunui refugiat sau evadat din lagăr. Frica de moarte pentru asemenea gesturi absolut fireşti a fost mai mare decât obligaţia stipulată prin Jurământul lui Hipocrate. Ceea ce a urmat se ştie.
   Actualmente, ca urmare a unor măsuri neinspirate luate de decidenţii vremelnici, nivelul asistenţei medicale din România suferă cuantificări negative. Fără a ne afla în stare de beligeranţă declarată, asistăm la un război civil româno-român, cu toate consecinţele sale. Conducătorii aleşi democratic s-au întors împotriva propriilor votanţi. Fără a analiza efectele negative dezastruoase previzibile în timp, se închid spitale de linia întâi, cele care pot absorbi cazuri tratabile la acest nivel. Indicaţia preţioasă a fost ca bolnavii arondaţi acestor centre medicale închise să se adreseze spitalelor judeţene rămase, unde însă se reduce numărul de paturi cu 10%, conform unor alte directive. Finanţarea spitalelor lasă de dorit, unele reducându-şi activitatea din lipsă de lichidităţi. Ca atare, căldura din saloane şi sălile de operaţii ajunge bine sub 20°C, apa caldă se livrează „cu program“ semnat de managerul general, aparţinătorii bolnavilor procură medicamentele lipsă din schema de tratament, suplimentează din afară raţia alimentară a celor spitalizaţi, iar personalul medical este încurajat prin primirea la timp a salariilor reduse cu 25%.
   Nici sectorul ambulatoriu nu o duce mai bine. Consultaţiile la medicul de familie sunt limitate prin ordin al casei de asigurări. Medicamentele compensate se termină în farmacii înainte de sorocul lunar, bolnavii aşteptând perioada următoare, când se mai slăbesc baierele pungii aceleiaşi case. În acest climat deloc încurajator, a apărut fenomenul dezertării unor medici şi asistenţi medicali, aceştia luând drumul pribegiei spre alte meleaguri. „Ubi bene, ibi patria“ pare să fie deviza vremii. De acest exod beneficiază bolnavii din alte ţări, prin asistenţa medicală asigurată de un corp medical de elită recunoscut în străinătate, şi… populaţia-ţintă rămasă acasă Este inuman să pretinzi ca un medic specialist ATI să efectueze zece gărzi lunare. Ba, mai mult, i se impune să aibă un comportament amiabil, relaxat, plin de solicitudine, de înţelegere, faţă de unele solicitări absurde ale confraţilor sau ale bolnavilor, străine de normele ştiinţei. La orice oră din zi sau noapte şi cu salariul redus cu 25%. Şi fără a fi obosit. La care se mai adaugă reţinerea bonurilor de masă pentru zilele de gardă efectuate. (…)
   Sunt vremuri în care concursurile şi stagiile de specialitate sunt ignorate. Grupul nou intrat în spitale şi clinici – „lupii tineri“ – începe să-şi facă auzite vocile. Fără respect pentru valorile tradiţionale recunoscute (examenul clinic, aplecarea spre suferinţele bolnavilor), apelează la examinări paraclinice – precum tomografia craniană – pentru care un radiolog versat face cursuri de supraspecializare. Mai mult, ultimii intraţi în sistem intră în conflict cu confraţii cu vechime. Culmea este că administraţiile spitalelor acceptă şi încurajează asemenea colegi tineri, ca fiind entuziaşti, plini de energie, dorind să dovedească… Ce anume? Că sunt pe arătură.
   (…) Partea proastă a fenomenului continuă. În ultimii 20 de ani s-au înmulţit reclamaţiile împotriva unor medici. Sunt în consens cu dl prof. dr. V. Astărăstoae, care a afirmat că limbajul acestor reclamaţii este mult medicalizat, semn că este gândit de un profesionist în domeniu. Deşi am semnalat unor foruri decidente asemenea aspecte „academice“ ale practicii medicale, nu s-a întâmplat nimic. Medicii generalişti care lucrează în serviciile de primiri bolnavi sunt încurajaţi de managerii sistemului sanitar să utilizeze „firul roşu“, iar cel care sesizează anomaliile este invitat s-o lase mai moale: „Şi ei sunt fraţii noştri“ pare să fie argumentul de respingere a sesizării. Numai că aceştia sunt fraţi vitregi. Turnătoria intercolegială a devenit politică de instituţie. Reclamaţiile discutate la Colegiul Medicilor suferă de obiectivitatea caracterului independent al acestui for medical. Ce putem deduce când aud din gura unui „inchizitor“: „– Poţi spune ce vrei, chiar dacă ai dreptate, noi tot trebuie să-ţi dăm o sancţiune, că aşa a cerut managerul!“. Gustul amar rămas după enunţul precizării este un îndemn de a părăsi cât mai repede această corabie care se scufundă, ajutată în sabordare chiar de proprii ei servanţi.
   Zgomotul de fond creat de corpul medicilor tineri din spitale nu înseamnă o asistenţă specializată de calitate superioară. Poate el concordă cu interesul general al decidenţilor politicii sanitare din România, care, la fel ca în „sindromul polonez“ amintit, au subţiat corpul medical profesionist de elită la niveluri nepermise, reducând astfel gradul de sănătate al populaţiei. (…)
   Cei în drept trebuie să procedeze de urgenţă la reformarea reformei eşuate. Este necesară o regândire a unor măsuri. (…) Reclădirea încrederii în valorile ştiinţei, atragerea în ţară a medicilor tineri şi a celor plecaţi pe alte meleaguri, o reaşezare a corpului medical pe scara justă a valorilor sociale sunt deziderate care se vor a fi aplicate imediat. Poporul român posedă o mare capacitate de regenerare. Istoria o dovedeşte pe deplin. Dacă privim situaţia din Polonia anului 2011, ne dăm seama că privaţiunile suportate pot fi remediate. Câtă vreme se mai găsesc soluţii, mai este timp şi speranţă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe