Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Sevrajul de alcool

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU vineri, 23 august 2019

În urma evenimentelor de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, unde, în contextul probabil al unui sevraj complicat de alcool, cinci oameni au murit, alţi opt au fost răniţi grav și unul este arestat, primul gând ar trebui să fie către victime și familii.

În media și în propriile conștiinţe, ne confruntăm cu avalanșa de gânduri care încearcă să explice, să digere șocul. Mai jos sunt gândurile mele, din perspectivă psihiatrică.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alcoolul e cauza directă a trei milioane de decese anual, incluzându-le pe cele legate de violenţă. Consumul și patologia alcoolului se corelează puternic cu sărăcia și dezavantajul social.
Alcoolul e un drog ciudat, al cărui sevraj poate fi extrem de periculos, până la a fi ameninţător de viaţă. De aceea, sevrajul trebuie făcut programat, atunci când pacientul nu doar consimte, ci e foarte hotărât să îl facă, nu în urgenţă, nu împotriva voinţei, și într-un serviciu cu competenţe medicale în primul rând și psihiatrice pe plan secundar. Cum ar fi, de exemplu, într-o secţie de gastroenterologie sau medicină internă, cu psihiatru de legătură disponibil în mod obligatoriu. Delirium tremens, forma complicată cea mai gravă, ar trebui tratată într-o secţie de terapie intensivă. Gestionarea crizelor de epilepsie ce pot merge până la status, a dezechilibrelor acute hidroelectrolitice, administrarea intravenoasă a benzodiazepinelor și a antipsihoticelor sunt exemple de situaţii în care secţiile de psihiatrie nu sunt suficient de competente.
Spitalele de psihiatrie au rămas, precum în secolul al XIX-lea, niște leviathani cu câte 1.000 de paturi. Chiar dacă ai avea personal suficient, asemenea instituţii sunt foarte greu de gestionat și timpul de reacţie e mult prea lent în caz de urgenţă. Spitalul Obregia are o singură cameră de gardă, care noaptea se ocupă și de primirea urgenţelor, și de cei 1.000 de pacienţi internaţi. Paradoxal, ne încadrăm în normativul legal (HG nr. 1124/2010), care însă nu face nicio diferenţă între psihiatrie și restul specialităţilor, alta decât angajarea unui singur „muncitor” pe pavilion, pentru „supraveghere bolnavi psihici periculoși”.
În sfârșit, ar trebui să ne gândim foarte bine înainte să internăm vârstnici cu demenţă într-o secţie de psihiatrie obișnuită, care nu este un mediu adecvat de spitalizare a unor oameni la care și un sejur într-o secţie medicală poate înjumătăţi scorurile cognitive. O facem însă, pentru că nu există alternative.

Etichete: Săpoca sevraj de alcool

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.