Newsflash
OPINII

Servicii de Sănătate: spitalul public versus spitalul privat

Servicii de Sănătate: spitalul public versus spitalul privat
Tendinţele europene actuale, vizavi de starea sistemelor de sănătate, sunt orientate în direcţia micşorării discrepanţelor dintre sistemele de sănătate. Pornind de la premisa că toate sistemele de sănătate sunt hibride, s-au lansat mai multe direcţii de acţiune: îmbunătăţirea finanţării, creşterea eficienţei furnizorilor publici, reducerea serviciilor mult acoperite, creşterea ponderii pentru serviciile puţin acoperite (ex. asistenţa la domiciliu), reglementarea plăţilor serviciilor (coplata sau plata în sistemul privat de sănătate), dezvoltarea sistemelor de servicii private de sănătate. Updatarea sistemelor de sănătate la un nivel rezonabil de calitate existent în lume se poate realiza, rapid şi eficient, prin stimularea privatizării sau înfiinţării de unităţi private de sănătate, stimularea asigurărilor de sănătate în sistem privat – aducere suplimentară de fonduri şi creştere a transparenţei.
Putem spune că în România există un sistem de sănătate de stat şi unul privat? Din punct de vedere administrativ, activităţile unităţilor private sunt reglementate de legi şi standarde, însă nu se poate vorbi de un „sistem”. Din punct de vedere pragmatic, însă, răspunsul este pozitiv: putem vorbi de un adevărat sistem de servicii de sănătate private. Desigur, între cele două sisteme nu sunt relaţii de contradicţie, ci doar de complementaritate, deşi unii analişti afirmă că există „concurenţă” între ele.
Printre argumentele în favoarea dezvoltării sistemului privat de sănătate găsim: libertatea de alegere (ca alternativă pentru depăşirea momentelor de criză), calitatea (servicii complete, condiţii de cazare şi tratament confortabile), echilibrarea cererii cu oferta (poate ameliora situaţia din sistemul public de sănătate), asumarea riscurilor (prin absorbirea unei părţi a clientelei şi plata unor asigurări se ajunge la reducerea riscurilor unităţilor medicale de stat: avarierea clădirilor, furtul aparaturii, riscul de contaminare sau de vătămare a pacientului), eficienţa (sursă financiară neinflaţionistă, permite evitarea costului ridicat şi necontrolabil al serviciilor, compensează deficitul din fondul naţional de asigurări de sănătate, care nu acoperă cerinţele populaţiei, previne corupţia), eficacitatea (mai multe facilităţi în ambulatoriu şi în activitatea spitalicească).
În tabelul alăturat rezumăm câteva criterii comparative între sistemul de sănătate de stat şi cel privat.
Observăm că există diferenţe semnificative între cele două sisteme de sănătate. Ceea ce este comun se referă la interesul pentru rezultate maxime. Trebuie să recunoaştem că ambele sisteme oferă performanţe deosebite, însă per global, diferă satisfacţia pacientului, a personalului medico-sanitar şi de îngrijire, politica serviciilor. Dacă ne referim la calitate pe toate faţetele posibile, desigur că privim către medicina privată. Dacă ne referim la adresabilitate şi dreptul la îngrijiri privim către cea de stat. Cele două sisteme trebuie să coexiste, actualmente fiind cea mai rezonabilă formulă de eficientizare şi creştere a calităţii în sistemul românesc de sănătate.
Un element esenţial îl reprezintă absenţa plăţii informale în spitalele private, în timp ce în cele de stat aceasta este un element curent. Justificarea că personalul medical are salarii mici nu reprezintă un suport în acordarea de plăţi informale sau de condiţionare a actului medical care, conform Constituţiei României, este gratuit şi accesibil pentru toţi cetăţenii, în mod egal.
Relaţia dintre cele două sisteme de sănătate, de stat şi privat, trebuie să se caracterizeze în egală măsură prin concurenţă şi complementaritate. Introducerea serviciilor private de sănătate nu trebuie să constituie un obiectiv în sine, obiectivul trebuie să fie înregistrarea unor beneficii reale pentru sănătatea populaţiei şi sistemul social-economic din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe