Newsflash
OPINII

Semnal de alarmă pentru societate: asigurările de malpraxis

de Prof. dr. Cătălina POIANĂ - mar. 3 2017
Semnal de alarmă pentru societate: asigurările de malpraxis
     Personal, nu cunosc pe nimeni care să fie mulțumit de asigurările pentru malpraxis. Nici medici, nici manageri de instituție medicală. Este drept, nu am prieteni sau cunoscuți care lucrează în firme de asigurări, dar trăiesc și lucrez în mijlocul celor care ar trebui să fie „beneficiarii” polițelor. Reprezint 14.000 de medici în fața autorităților și a publicului și am datoria să le promovez punctul de vedere și să apăr breasla căreia îi aparținem. Însă, pentru a susține pozițiile medicilor, acestea trebuie cunoscute.
     Vocea unuia sau altuia poate fi ignorată, dar vocea tuturor medicilor care își susțin cauza se va face auzită. De aceea, am lansat – prin intermediul site-ului Colegiului Medicilor din Municipiul București – o serie de consultări publice în rândul comunității medicale. Răspunsurile la chestionarele online permit obiectivarea problemei și devin argument în fața opiniei publice și a decidenților: nu mai este vorba despre o părere personală, ci despre o problemă de sistem, pe care societatea are obligația s-o rezolve. În acest sens, răspunsurile pe care le-am primit la chestionarul privind asigurările pentru malpraxis se constituie într-un serios semnal de alarmă, care ar trebui luat în considerare atât de guvern, cât și de parlament.

 

Concluziile consultării publice

 

     Cei 425 de respondenți au confirmat informațiile noastre, potrivit cărora medicii sunt revoltați de actuala stare de fapt și trebuie întreprinse măsuri urgente de reglementare a situației. Mai mult, după ce am centralizat rezultatele, am organizat o dezbatere cu reprezentanții celor mai importante asociații de pacienți. Toate asociațiile au salutat inițiativa CMMB, arătându-și solidaritatea cu medicii, ba, mai mult, afirmând tranșant că sistemul asigurărilor de malpraxis îi dezavantajează și pe pacienți. Împreună am decis să acționăm pentru schimbarea legii care reglementează domeniul.
     În urma centralizării răspunsurilor la chestionarul online, s-a putut constata că medicii consideră actualul sistem de asigurări pentru malpraxis ca fiind inutil pentru ei și pacienți. Acest sistem servește doar interesul firmelor de asigurări, au arătat răspunsurile celor 425 de participanți la consultarea online. Medicii spun că nu au putere de negociere și sunt obligați să încheie contractul impus de firma de asigurări; nu au încredere într-un contract-cadru negociat de stat și doresc ca organizațiile profesionale să negocieze în numele lor cu asiguratorii.
     Principala problemă identificată este că polița nu acoperă daunele morale; ca soluție la problema daunelor morale, medicii văd plafonarea prin lege a sumelor acordate drept despăgubire sau un contract între pacient și unitatea medicală, care să stabilească nivelul despăgubirilor.

 

De ce este malefică asigurarea de malpraxis

 

     Actualul sistem de asigurări nu îi protejează pe medici, care lucrează sub presiune, amenințați cu plata unor despăgubiri de sute de ori mai mari decât valoarea cumulată a veniturilor pe care le obțin din practica medicală. Una dintre cauzele migrației în Occident este faptul că statul român, prin legislația și instituțiile sale, este defavorabil medicilor și face jocul companiilor de asigurări.
     Sistemul este inutil pacienților sau rudelor acestora, care sunt nevoite să aștepte ani de zile o compensație pentru pierderile suferite și să angajeze eforturi considerabile în justiție pentru acest lucru.
     Rezultatul este negativ pentru societate, care se confruntă cu trei consecințe: o medicină defensivă (recomandare de investigații în exces sau evitarea unor intervenții riscante, dar necesare, pentru a evita riscul despăgubirilor); pierderi materiale, pentru plata despăgubirilor; pierderea capitalului uman, prin emigrarea medicilor sau prin epuizarea energiei acestora în procese care ar fi putut fi evitate printr-un sistem just de acoperire a riscului de malpraxis.

 

Rezultatele consultării online

 

     Majoritatea medicilor sunt nemulțumiți de sistemul actual de asigurări de malpraxis și îl consideră inutil (56% din răspunsuri). Doar 1% din respondenți sunt mulțumiți de actualul sistem. Numărul medicilor parțial mulțumiți de actualul sistem (19%) este de trei ori mai mic decât al celor care îl consideră inutil. Și cei parțial mulțumiți cred că ar trebui aduse îmbunătățiri sistemului de asigurări de malpraxis. De remarcat că un sfert din respondenți nu pot evalua asigurările de malpraxis. Este un segment important, ceea ce arată că a lipsit dialogul și că nu sunt suficiente informații pe această temă.
     La întrebarea: „Cine profită de actualul sistem de asigurări?” au fost mai multe variante de răspuns, pentru că ar fi putut beneficia de sistem mai mulți actori, dacă era un model win-win. Din păcate, răspunsurile arată că este un sistem de care profită doar companiile de asigurări și, în mică măsură, statul. Medicii nu se consideră beneficiari ai polițelor de malpraxis: 413 răspunsuri arată că asigurările folosesc companiilor care încheie polițele, doar 29 medicilor și 27 pacienților. Răspunsurile care indică și statul drept beneficiar au o pondere mică, dar aceasta este dublă față de cea care îi privește pe medici. Explicația: statul este văzut ca un beneficiar pentru că scapă de răspundere, dar totuși este un pierzător, la fel ca medicii și pacienții, în fața firmelor de asigurări.
     Medicii identifică drept principala problemă a sistemului actual faptul că polița nu acoperă daunele morale. Peste 90% din respondenți identifică asta drept primul lucru care ar trebui schimbat. Reducerea prețului poliței este primul subiect de interes pentru doar 3% din respondenți.
     Medicii consideră că problema daunelor morale ar trebui reglementată de stat, prin stabilirea unui plafon al sumelor care se acordă ca despăgubire. Pentru această variantă au optat 63% din respondenți. Încheierea unui contract între pacient și unitatea sanitară este văzută ca soluție de 20% din medici.
     Medicii sunt de părere că relația cu firmele de asigurări este una inegală, în care nu au niciun cuvânt de spus în fața monopolului deținut de acestea. Peste 90% din medici declară că nu au nicio putere de negociere și sunt obligați să încheie contractele așa cum vor firmele de asigurări. Doar 4% din răspunsuri susțin că medicii au o putere de negociere dată de posibilitatea alegerii între mai multe oferte. Medicii doresc ca organizațiile profesionale să negocieze în numele lor cu firmele de asigurări; în acest sens au optat 84% din respondenți. Doar 4% din medici ar avea încredere că statul le reprezintă interesul printr-un contract-cadru negociat cu firmele de asigurări, iar 11% din respondenți ar dori să negocieze personal cu firma.

 

Intervenția, o urgență națională

 

     Întrucât problema nu poate fi rezolvată doar punctual, ci necesită o abordare la nivel național, CMMB a trimis rezultatele consultării publice către CMR și îl va sprijini în intervențiile sale pentru rezolvarea crizei. CMMB consideră că este în interesul medicilor și pacienților ca negocierea unui contract cadru pentru asigurarea riscului de malpraxis să fie făcută de conducerea CMR și are încredere că forul profesional reprezentativ la nivel național va reuși să restabilească poziția echipei medic–pacient în fața firmelor de asigurări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe