Newsflash
OPINII

Școala online sau școala pe șine?

de Dr. Gabriela MIHĂILESCU - mar. 26 2021
Școala online sau școala pe șine?

Termeni precum „școală online” și „lockdown” își vor face curând loc în DEX pentru generaţiile viitoare, înlocuind eventual unele arhaisme pe care nu le mai caută nimeni spre a le desluși sensul.

pt scoala online
Tablou AULA de Carmen Ţanu, tehnică mixtă pe hârtie

Deja s-a împlinit un an de la debutul pandemiei de COVID-19. Un an în care toată omenirea, cu mic cu mare, a fost nevoită să iasă din tipare și să se adapteze noilor condiţii. Au curs valuri de dopamină, adrenalină, serotonină și acetilcolină, cu folos pentru unii, cu frustrări
pentru alţii...

Termeni precum „școală online” și „lockdown” își vor face curând loc în DEX pentru generaţiile viitoare, înlocuind eventual unele arhaisme pe care nu le mai caută nimeni spre a le desluși sensul. Tânăra generaţie nu se mai îndeletnicește cu cititul cărţilor sau cu studiul literaturii clasice.

Elevii, studenţii și cadrele didactice responsabile de pregătirea lor au fost și mai revin „online”, din când în când, în funcţie de scenariile ale căror culori le creează dificultăţi daltoniștilor. A fost dificil până când s-au organizat cu toţii din punctul de vedere al echipamentelor, al programei, al modului de predare și de evaluare a cunoștinţelor.

Dar, ce-a fost greu pare să fi trecut de multă vreme pentru unii! Să participi la cursuri, seminare și laboratoare, călătorind la jumătate de preţ în timpul anului școlar sau universitar cu trenul spre destinaţii dintre cele mai diverse pare foarte „cool” și în același timp foarte sănătos, evitând boli profesionale precum: crampa scriitorului, boala hemoroidală, hipermetropia, alergii (la mănuși, substanţe dezinfectante, formol, acarieni), stres, anxietate etc.

Însă nici acest lucru nu e simplu în România! Acoperirea insuficientă a internetului mobil, lipsa internetului în vagoanele trenurilor și zgomotul produs de ceilalţi călători plătitori de bilete de călătorie care, culmea, își permit să transporte chiar și animale de companie gălăgioase, îi obligă pe bieţii elevi sau studenţi să participe la activitatea didactică cu camerele video și microfoanele închise, iar pe cadrele didactice să monologheze în faţa unor ecrane, studiind în paralel combinaţiile cromatice ale unor buline care îi reprezintă virtual pe cei care se presupune că vor deveni specialiștii de mâine.

Poate se gândește cineva să adauge trenurilor din ţara noastră, pe lângă vagonul restaurant și cel al poștei, și un „vagon aulă”, dotat cu acces la internet de mare viteză, pentru a le crea elevilor și studenţilor, atât de avizi de cunoaștere, toate condiţiile necesare unui studiu de calitate!

Cât despre cadrele didactice, pentru a le stimula să nu își dea demisia și să supravieţuiască burnoutului, poate ar fi util accesul, de asemenea la jumătate de preţ ca să existe echitate, la cursuri de actorie, unde să studieze în mod special monologul și pantomima sau la cele de terapie prin artă, pentru a continua studiul cromatic sub îndrumarea unor specialiști!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe