Newsflash
OPINII

Sărutul lui Dan Puric

de Dr. Virgil RĂZEŞU - iul. 7 2016
Sărutul lui Dan Puric
      Dan Puric este un îndrăgit actor dornic de comunicare, inspirat, spontan, pasionat de viață și de oameni, iubitor de țară. Este un actor care are capacitatea de a ajunge la miezul problemei, într-un mod simplu, fără cuvinte îndelung căutate. Reușește să facă auditoriul să înțeleagă esența, ba chiar să îl zdruncine din amorțeala care îl cuprinde uneori.
     Întâlnirile cu Dan Puric, cele mai multe prin intermediul conferințelor, articolelor, emisiunilor și cărților sale (șansa unei convorbiri directe este aproape imposibilă), reprezintă o bucurie pentru suflet și o satisfacție intelectuală pentru oricine are prilejul să îl asculte.
     În seara zilei de 18 iunie, cei care s-au aflat în sala „Millenium“ a hotelului „Central Plaza“ din Piatra Neamț, cu ocazia unei întâlniri cu actorul organizată de Asociația „Porția de Cunoaștere“ au avut, pentru aproape trei ore, șansa unei întâlniri cu omul de spectacol Dan Puric. Aflat într-o formă de zile mari, actorul a transformat chiar și pana de curent care a survenit în timpul spectacolului într-o spumoasă șarjă plină de umor la adresa tehnicii moderne.
     Tema anunțată de organizatori era iubirea, subiect pe cât de amplu, pe atât de greu de abordat. Cu toate acestea, a prilejuit actorului nu un expozeu dominat de teoretizări fade, definiții sau exemple fabricate ca din carte, ci derularea unor secvențe rupte din viața de fiecare zi, mai grăitoare decât orice model, demonstrative pentru nevoia de îmbogățire spirituală, cunoaștere și lărgire a propriului orizont, bine primite și pe deplin gustate de publicul antrenat în desfășurarea spectacolului.
     Aproape de sfârșitul anului 2011, avea loc la București, la hotelul Ambasador-Hilton, un alt eveniment – o gală a unei publicații, în cadrul căreia a fost premiat un grup de medici din toată țara, printre care și subsemnatul. Ca la orice festivitate de premiere, laureații beneficiau de un laudatio susținut de diverse personalități ce erau la curent cu activitatea premiantului. Mărturisesc că la un moment dat, cum șirul trofeelor se apropia de sfârșit și nu fusesem nominalizat, mi-am spus că organizatorii își vor fi schimbat opțiunile (n-ar fi fost pentru prima oară). Însă prezentatoarea a luat ultimul trofeu de pe masă și mi-a rostit numele.
    Eram totuși nedumerit, fiindcă nu știam cine îmi va rosti laudatio. Am fost de-a dreptul surprins când cel care a făcut-o era nu un medic, ci chiar Dan Puric, invitatul de onoare al acelei Galei. Actorul m-a întrebat când am avut timp să fac 25.000 de operații, să organizez 33 de reuniuni științifice și să fiu prezent la altele, să scriu cărți de specialitate și de literatură și așa mai departe. A fost o întrebare la care nu am știut să răspund, cum nu știu nici astăzi.
     Acum, la evenimentul de la Piatra Neamț, actorul a venit la mine, m-a sărutat și m-a îmbrățișat. L-am rugat să ne spună de ce atunci, la București, când pe lista laureaților figurau atâtea nume sonore, s-a oprit asupra provincialului care eram. Ne-a spus tuturor că și părinții săi au fost medici de provincie și că ne apreciază la fel de mult ca și pe cei din Capitală. Răspunzându-i, am subliniat faptul că la întâlnirile sale cu publicul, actorul nu uită niciodată să evoce suferințele celor care au pătimit în închisorile regimului trecut și i-am dăruit cel mai recent roman al meu, „Trandafirul albastru“, care se referă și la evenimente petrecute în acea perioadă de tristă amintire.
     În final, Dan Puric a onorat publicul cu autografe pe cărțile sale, unele câștigate la tombola organizată în cinstea evenimentului. Pentru cei prezenți, întâlnirea cu Dan Puric rămâne un moment de referință și o amintire frumoasă pentru mai târziu.   

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe