Newsflash
OPINII

Sarcopenia și fragilitatea vârstnicului

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 7 2017
Sarcopenia și fragilitatea vârstnicului
     În România, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat. Conform Institutului Național de Statistică, populația de peste 65 de ani depășește cu aproape 300.000 populația din grupul de vârstă 0–14 ani. Procesul de îmbătrânire este unul fiziologic, ireversibil și presupune o serie de modificări care determină declinul funcțional al tuturor aparatelor și sistemelor. În acest context, Organizația mondială a sănătății (OMS) a recunoscut, la sfârșitul anului 2016, sarcopenia drept o afecțiune de sine stătătoare. Deși nu s-a ajuns la un consens în ceea ce privește definirea acesteia, Grupul european de lucru asupra sarcopeniei (EWGSOP – The European Working Group on Sarcopenia in Older People), recomandă utilizarea atât a criteriului de masă musculară scăzută, cât și de forță musculară scăzută, pentru diagnosticul pozitiv.
     Conferința națională „Sarcopenia și fragilitatea vârstnicului – Declinul funcțional musculo-scheletic” a adus în prim-plan elemente importante de diagnostic, tratament și prevenție. Manifestarea științifică a avut loc în zilele de 9 și 10 iunie și a fost organizată de Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei din România împreună cu Asociația americană a endocrinologilor clinicieni, sectorul român (The American Association of Clinical Endocrinologists Romanian Chapter) și Colegiul Medicilor București. Subiectele discutate au vizat pacientul vârstnic, sarcopenia ca sindrom geriatric, sindromul de fragilitate, procesul de îmbătrânire, dar și recuperarea medicală. Au participat medici din specialități medicale ce vizează direct îngrijirea vârstnicului: endocrinologie, recuperare medicală și balneofizioterapie, medicină de familie, ortopedie-traumatologie. Conferința s-a desfășurat ca o masă rotundă, prezentările fiind extrem de interactive. Au fost înregistrați peste 160 de participanți.

 

Elementele care întrețin sarcopenia

 

     Prezența sarcopeniei crește riscul de cădere și fracturi, scade calitatea vieții și independența pacientului. Această afecțiune presupune scăderea atât a masei musculare, cât și a rezistenței și performanței fizice. Evaluarea acestor parametri se poate realiza de medic prin mai multe metode: rezistența musculară prin intermediul dinamometrului, performanța fizică prin viteza de mers. Prof. dr. Cătălina Poiană a vorbit despre modificările endocrinologice întâlnite în cadrul procesului de îmbătrânire (creșterea activității hormonilor catabolici și scăderea celor de tip anabolic). În sarcopenie apare o scădere a fibrelor musculare de tip II, crește stresul oxidativ, elemente care împreună cu inflamația cronică întrețin sarcopenia.
     Sindromul de dismobilitate presupune asocierea mai multor entități: scorul T la examinarea osteodensitometrică DXA compatibil cu osteoporoza plus o cădere în ultimul an. Etiologia acestuia este multifactorială, pe de-o parte există modificări legate de vârstă, iar pe de altă parte, modificări hormonale, rezistența la insulină și inflamația cronică. Acest sindrom a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate într-o cohortă de indivizi de peste 50 de ani.

 

Arhitectura osoasă în diabetul zaharat

 

     Diabetul zaharat tip 2, prin modificările celulare și moleculare: turnover-ul osos scăzut, statusul proinflamator, acumularea de produși de glicozilare avansată determină modificări ale micro- și macroarhitecturii osoase (crește porozitatea corticală, scade densitatea minerală osoasă) scăzând astfel rezistența osoasă, determinând fracturi și creșteri ale riscului de cădere, explică prof. dr. Nicolae Hâncu.
     Obezitatea sarcopenică a fost prezentată de prof. dr. Ionela Pașcanu (Târgu Mureș). Această entitate reprezintă disproporția dintre masa slabă și masa grasă și are o prevalență cuprinsă între 0,1% și 11% la bărbați și între 0% și 12% la femei, în funcție de definițiile luate în calcul în diferite studii pe această temă. La vârstnici, obezitatea poate fi supraestimată, din cauza pierderii în înălțime. Mecanismele patogenice implică acumulare țesutului adipos intra– și intermuscular.

 

Exercițiul fizic, ca metodă de prevenție

 

     Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) își propune prevenția, depistarea și tratamentul precoce al osteoporozei și sarcopeniei. În cadrul acestei organizații există grupuri de suport special concepute pentru pacienți și sunt sprijinite activitățile de cercetare în acest domeniu. Dr. Gasparik Andrea Ildiko, președinta asociației, a susținut o lucrarea în care a descris principalele caracteristici ale sarcopeniei, fragilitatea vârstnicului, efectele îmbătrânirii asupra osului și importanța exercițiului fizic în prevenția acestor afecțiuni. Exercițiile de aerobic scad grăsimea corporală și cresc funcția musculară, în timp ce exercițiile de rezistență cresc masa, puterea și calitatea musculară și cresc sinteza proteinelor miofibrilare.

 

Vitamina D și efectele scheletice

 

     Dr. Cristina Căpățână a adus în atenția auditoriului importanța vitaminei D în organism. Există receptori de vitamina D în celulele musculare striate, iar scăderea acesteia sub nivelul optim de 30 ng|ml se corelează cu scăderea forței musculare, a echilibrului și a funcției neuromusculare. Astfel este necesară instituirea substituției cu vitamina D.
     Fragilitatea vârstnicului reprezintă o provocare pentru medicul curant. Este o afecțiune complexă, cu etiologie multifactorială. În ceea ce privește diagnosticul, există un anumit pattern clinic ce poartă numele de fenotip Fried, care reunește mai multe semne clinice. De asemenea, se poate calcula indicele de fragilitate, iar în cadrul așa-numitului model bio-psiho-social se evaluează funcția cognitivă, funcționalitatea și factorii sociali. Prof. dr. Gabriel-Ioan Prada a pus accent pe componenta cognitivă a sindromului de fragilitate la vârstnic. Fragilitatea este consecința sarcopeniei, ambele ducând la scăderea calității vieții, creșterea mortalității, pierderea independenței, depresie. Managementul acestei afecțiuni este complex și implică o colaborare interdisciplinară.

 

Inflamația și îmbătrânirea

 

     Etiopatogeneza sarcopeniei presupune existența mai multor mecanisme complexe care duc într-un final la dizabilitate. Dintre acestea, dr. Rodica-Georgeta Ilie a reamintit: scăderea numărului de motoneuroni și a activității neuronale, creșterea activității citokinelor proinflamatorii (IL-6, TNF alfa), scăderea numărului de mitocondrii și funcția acestora cu intensificarea stresului oxidativ. La acestea se adaugă modificările hormonale, scăderea ingestiei de proteine și inactivitatea. Pe măsura înaintării în vârstă, apar modificări calitative ale compoziției musculare, apărând astfel atrofia, iar reducerea de forță musculară este mai importantă decât reducerea de volum.
     Îngrijirea pacientului vârstnic cu sarcopenie, fragilitate presupune implicarea medicilor din mai multe specialități. De aceea, în cadrul acestei manifestări științifice au fost prezentate aceste afecțiuni din punctul de vedere al endocrinologului, diabetologului, medicului de familie, medicului specialist în recuperare, geriatrie și gerontologie, medicină fizică și balneologie și al ortopedului. Activitatea fizică este extrem de importantă în prevenția acestor afecțiuni. Lipsa ei este un determinant principal în dezvoltarea bolilor metabolice osoase și nu numai, dar și predictor pentru moartea prematură.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe