Newsflash
OPINII

Sănătatea, un drept uman și pentru asistenții medicali

de Biroul de presă OAMGMAMR - dec. 11 2020
Sănătatea, un drept uman și pentru asistenții medicali

Președintele ICN a subliniat rolul vital al asistenţilor medicali pentru sănătatea naţiunilor, dar și cât de ironic este faptul că 2020, Anul internaţional al asistentului medical și al moașei, dedicat celebrării celor două profesii, a reprezentat o provocare pe care nimeni nu a prevăzut-o.

Annette Kennedy

Annette Kennedy, președintele ICN, a afirmat în cel mai recent articol publicat în revista Nursing Times că acest an ne-a oferit lecţii nepreţuite pe care trebuie să le învăţăm, dacă vrem să punem capăt acestei pandemii și să ne îndreptăm spre un viitor mai sănătos. Executivul ICN a adăugat că esenţa îngrijirilor medicale constă în grija și compasiunea faţă de ceilalţi, iar asistenţii medicali îi pun pe pacienţi pe primul loc, însă uneori o fac în detrimentul propriei sănătăţi. Presiunea de a fi singura persoană alături de un pacient atunci când acesta moare, de a vedea prietenii și membrii familiei îmbolnăviţi de virus, îngrijorarea și vinovăţia cu privire la posibilitatea de a aduce virusul în propria casă și grijile legate de siguranţa lor şi a celor dragi reprezintă o presiune imensă. În acest context, oficialul a apreciat că dreptul la sănătate îi include și pe asistenţii medicali.

Indispensabili, dar nu indestructibili

        Asistenţii medicali din lume au fost și rămân coloana vertebrală a tuturor acţiunilor tip răspuns la pandemie, oferind îngrijiri remarcabile în situaţii grave și adesea periculoase. Anul acesta, ei au dovedit că sunt indispensabili, reamintește Annette Kennedy, dar nu sunt indestructibili.

        În discurs, președintele ICN a susţinut că multe guverne nu au reușit să furnizeze suficiente echipamente de protecţie individuală eficiente, iar atunci când va veni momentul, va fi nevoie de o analiză adecvată a ceea ce s-a întâmplat. Trebuie să oferim, de asemenea, un tribut adecvat asistenţilor care au plătit sacrificiul suprem pentru că și-au făcut datoria, dar nu li s-au acordat îngrijirile datorate. În același timp, ICN își manifestă în mod direct îngrijorarea faţă de bunăstarea asistenţilor medicali din întreaga lume: mulţi s-au infectat, iar alţii sunt epuizaţi de natura implacabilă a pandemiei. Deși lucrurile păreau să se stabilizeze, un alt val de infecţii a apărut, doar că de data aceasta, asistenţii medicali sunt deja într-o stare fragilă, fiindcă nu și-au revenit din oboseală, stres și anxietate în contextul eforturilor anterioare.

Este în regulă să cereţi ajutor

        Executivul ICN consideră că s-a vorbit mult despre rezistenţă, despre învăţarea modului de a face faţă adversităţilor, dar că este important să ne amintim că suntem cu toţii oameni, cu toţii avem temerile, slăbiciunile noastre și nu putem face întotdeauna lucrurile care ni se cer: a fi rezistent este minunat, dar nu este întotdeauna posibil și nici nu ar trebui să ne așteptăm la așa ceva. Președintele ICN salută campania „COVID-19: Ești bine? (Are you OK?)”, demarată de Nursing Times, precizând că este absolut corect să fii întrebat dacă ești bine și să răspunzi cu sinceritate. Este mult prea ușor pentru asistenţii medicali să spună „Sunt bine”, când în realitate sunt supăraţi sau epuizaţi. Însă, în situaţia actuală, este în regulă să nu-ţi asumi o muncă peste puteri și să nu fii rezistent tot timpul. Este în regulă să doriţi ajutor și este în regulă să îl cereţi, completează aceasta.

        Asistenţii medicali au nevoie de sprijin, din interiorul profesiei și din exterior, iar acest lucru este valabil de la cel mai nou angajat la cel mai experimentat asistent din ţară, fiindcă presiunile aduse de COVID-19 ne afectează pe toţi în moduri diferite. Președintele ICN a mai afirmat că 2021 poate fi anul încheierii pandemiei de COVID-19, însă acest lucru nu va fi posibil fără o forţă de muncă energică și adecvată care să fie bine susţinută și cu resurse corespunzătoare. În finalul articolului, executivul ICN le-a mulţumit tuturor asistenţilor medicali pentru contribuţia inestimabilă adusă în aceste vremuri negre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe