Newsflash
OPINII

Sănătatea la început de an: câteva semne bune

Sănătatea la început de an: câteva semne bune
    Pe bună dreptate, suntem obișnuiți să criticăm nesfârșita reformă din domeniul sănătății. Legea nr. 95 care privește reforma acestui domeniu a fost publicată în Monitorul Oficial în 2006. În cei aproape unsprezece ani care au trecut, nenumărații miniștri și echipele lor guvernamentale au modificat, tot de nenumărate ori, această lege. Modificările au arătat când apetența vreunui ministru pentru o variantă de funcționare sau chiar de interese, când greșelile sau lipsurile din prima formă a legii.
    Am fost mereu critic atunci când am descifrat greșeli sau abuzuri în domeniul acesta. Ca medic neurochirurg, ca profesor și ca manager – acum în domeniul privat – nu am stat deoparte. M-a preocupat dintotdeauna eficientizarea sistemului și cred că drepturile și interesele pacienților, dar și ale personalului medico-sanitar, trebuie respectate cu strictețe. Și mai cred că relevarea adevărului este extrem de importantă.

 

Mai puțină birocrație pentru pacienții cu afecțiuni grave

 

    În acest spirit, mă bucur să constat că noua conducere a Ministerului Sănătății a luat câteva măsuri pozitive chiar de la început de mandat. Prima se referă la eliminarea aprobării de către o comisie CNAS (CJAS) a unor medicamente dedicate tratării unor boli foarte grave. Astfel, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern conform căreia „pentru 106 denumiri comerciale internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local”. Conform acestei hotărâri, pacienții care suferă de cancer, boli rare (hemofilie, scleroză multiplă și nu numai), afecțiuni reumatice, hepatită cronică de tip B și C, infertilitate, obezitate, afecțiuni cardiovasculare, Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, epilepsie etc., ar urma să beneficieze, de la 1 martie 2017, de medicamentele gratuite și compensate doar pe baza rețetei eliberate de medicul specialist. Dosarele de tratament nu mai au nevoie de supraaprobări consumatoare de timp și nervi și care, lungindu-se, pot prejudicia viața sau starea de sănătate a pacienților.
    Reproduc aici declarația ministrului Florian Bodog: „Am desființat o procedură birocratică. Pacientul va beneficia de începerea tratamentului, rapid, chiar din momentul diagnosticării, fără a mai parcurge pași suplimentari care în acest moment produc întârzieri ce pot duce chiar la afectarea stării de sănătate. Este vorba despre medicamente de ultimă generație pentru tratamentul unor afecțiuni grave. Prescrierea acestora se va face de către medicul specialist în baza protocoalelor medicale existente, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate”.
    Hotărârea de Guvern își va face efectele de la 1 martie; până atunci, ministrul sănătății a convenit cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ca dosarele aflate în lucru la comisii să fie rezolvate cât mai urgent.

 

Recalibrarea stocurilor de vaccin

 

    Un alt pas important făcut de noul ministru se referă la situația dezastruoasă a stocurilor de vaccin. Dincolo de „bătălia” absurdă cu teoreticienii antivaccin, sistemul de sănătate se confruntă cu o criză de vaccinuri la propriu. Ministrul sănătății declara, la două săptămâni după preluarea mandatului, că a solicitat Institutului Național de Sănătate Publică o situație privind vaccinurile pentru copii. Inventarul a arătat grave deficiențe, doar pentru unul dintre cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii existând suficiente doze (vaccinul BCG).Vaccinul diftero-tetano-pertussis lipsea cu desăvârșire, iar celelalte erau insuficiente. Conform propriilor declarații, Florian Bodog a dispus remedierea de urgență a acestei situații și intrarea în normalitate pe termen lung.

 

Ieftinirea medicamentelor, o bătălie cu industria farma

 

    Competitorii electorali ajunși în prezent la putere s-au angajat înainte de alegeri să reducă prețurile medicamentelor. Pentru un sistem de sănătate subfinanțat, cu spitale și clinici sărace și aglomerate, într-o țară în care sărăcia este o continuă și mare problemă, ieftinirea medicamentelor este o adevărată „gură de oxigen” pentru pacienți și pentru aparținătorii acestora. Desigur, măsura benefică pentru oameni a atras opoziția producătorilor și distribuitorilor de medicamente. Scăderea propusă, de 35% la unele dintre acestea, a atras o reacție vehementă din partea industriei, care nu a ezitat să anunțe că, din cauza prețului prea mic, o serie de medicamente pe care le importăm vor dispărea de pe piață. Unii reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și-au mărturisit îndoiala că vor mai găsi medicamentele cu preț scăzut în farmaciile din România.
    După consultările publice cu reprezentanți ai celor două părți, o soluție acceptată de unii producători ar implica o finanțare/compensare mai eficientă din partea statului. „Cred că soluții se găsesc ca statul să deconteze prețuri mai mici la medicamente, tot un sistem de negocieri cost-volum cu preț confidențial. O parte din producători s-au arătat deschiși la aceste negocieri în condițiile în care prețul este confidențial și nu le influențează calculul prețurilor în Europa și toată lumea”, a spus Rozalina Lepădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, citată de News.ro.
    Ieftinirea medicamentelor presupune nu doar politici de sănătate, ci și politici de business. Nu vrem nici micșorarea numărului de molecule, nici reducerea stocurilor sau dispariția de pe piață a unor medicamente. Dar faptul că discuția a început este un semn bun pentru pacienții noștri.

 

Respectul pentru pensionari

 

    În același context al reducerii costurilor cu sănătatea pentru cetățenii cu venituri mici se încadrează și modificările Codului Fiscal și ale Legii pentru reforma în sănătate. Pe de-o parte, abonamentele de sănătate suportate de salariați devin deductibile la calculul impozitului pe veniturile din salarii (sau pe veniturile asimilate celor din salarii) în limita sumei de 400 de euro pe an, întocmai ca la asigurările private de sănătate. De asemenea, trebuie remarcat faptul că pensiile mai mici de 2.000 de lei sunt scutite de impozit, dar și faptul că, pentru pensionari, contribuția pentru sănătate (CASS) este plătită de stat. Practic, din februarie 2017, niciunui pensionar din sistemul public nu i se mai opresc bani din pensie pentru sănătate.
    Poate că, în același context al repunerii lucrurilor pe făgașul normal, Ministerul Sănătății va abroga procedura – acum blocată fără explicații – prin care medicii care au peste 65 de ani, ca să încheie contacte cu casele de asigurări, trebuie să fie acreditați anual de o comisie alcătuită din reprezentanți ai CNAS (CJAS), ai direcțiilor de sănătate publice și ai Colegiului Medicilor – o comisie constituită conform prevederilor art. 391 alin. (8) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. O comisie care nu are însă norme de funcționare și nici criterii de evaluare.
    Cred că putem vorbi despre un început de bun augur pentru noua echipă de la Ministerul Sănătății. Cred, de asemenea, că Legea privind reforma în domeniul sănătății ar trebui să se numească, simplu, Legea sănătății. Să încheiem odată nesfârșita reformă!

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe