Newsflash
OPINII

Să nu superi pe nimeni!

de Dr. Ştefan GUTUE - aug. 16 2016
Să nu superi pe nimeni!
     Dacă vrei o carieră de succes în spitalele din România, unul din lucrurile esențiale de care trebuie să ții cont este să nu superi pe nimeni din corpul medical și nu numai, căci replicile și consecințele vor veni de unde te aștepți mai puțin. Pe linie profesională, când apar tot felul de probleme, precum un germen multirezistent la antibiotice care ar necesita închiderea și igienizarea unui salon, nu prea ai cu cine să vorbești sau, dacă spui problema în mediul intern, cel mai probabil vei fi trimis la plimbare sau încurajat să te descurci cumva. Cum? Nu se știe. Important este ca problema să rămână izolată. Se îmbolnăvește vreun pacient cu germenul respectiv? Nu e nimic, este pacientul tău, trimite-l la boli infecțioase, adaugă-i un antibiotic mai puternic, eventual din ăla „bun“, original. Fă ceva, descurcă-te!
     Cum să te descurci, de exemplu, când te curentezi operându-ți pacientul? Știi că într-o clipă încerci să faci hemostaza în plagă și, în următoarele secunde, echipa medicală operatorie este oprită din activitate de șocul electric al cauterului defect. Pacientul s-a ales cu câteva aritmii induse de curentul electric. Nimic special, nu? Oricum ajungea la terapie intensivă, deci nu e nicio problemă. Remarcabilă este capacitatea de îndurare a medicului care depășește șocul voltaic, căci a mai trecut prin experiența aceasta traumatizantă în urmă cu ceva timp, însă a decis să nu facă nicio plângere oficială pentru – citez – „a nu afecta imaginea spitalului“. Ar fi fost un gest frumos, dacă i-ar fi păsat măcar cuiva din conducere să rezolve problema definitiv. Citit printre cuvinte, „a nu afecta imaginea spitalului“ înseamnă, de fapt, a nu atrage atenția presei – care, odată ce va începe să investigheze problema inițială, va mai scoate la suprafață și alte nereguli. Așa că dr. Marian Stamate de la Spitalul Clinic Colțea a decis ca prima curentare să fie trecută cu vederea. Managerul consideră că totul a fost doar un incident minor, că aparatul funcționa foarte bine și că avizele sunt la zi, așa că, evident, nu este problema spitalului. Chirurgul a decis să dea spitalul în judecată, dar momentan sunt doar declarații. Îmi permit să fiu sceptic, chiar să mă gândesc că a fost îndemnat să facă acest demers pentru a părea că trăim într-un sistem corect. Nu de alta, dar consecințele căutării de dreptate s-ar putea să îl coste scump, mai ales că ar putea veni pe căi ascunse. Un pacient care lasă un plic cu bani marcați pe biroul medicului la final de consultație este doar un exemplu. Și, în scurt, vedem noi „cine pe cine“. În câteva clipe, statutul de martir se transformă în cel de „șpăgar nemilos“, cum adoră foarte mulți pacienți să îi considere pe medici. Una peste alta, nu este înțelept să superi oamenii din sistem.
     Al doilea caz de acest gen este al Cameliei Roiu, medic anestezist la Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București, care și-a permis să difuzeze public o filmare cu larve care populau plaga unui pacient internat în cadrul clinicii. Evident că opinia publică a fost șocată, dar, ca de obicei, tot medicii au fost cei înjurați. Poate pe bună dreptate, pentru că au tolerat de mai mult timp neregulile din jurul lor și nu au luat atitudine. Însă, după ce a trecut momentul senzaționalului morbid, a mai interesat oare pe tot atât de multă lume care au fost consecințele „indisciplinei“ de care a dat dovadă medicul? După dezvăluirile făcute, dr. Camelia Roiu a declarat că a fost convocată în două comisii de disciplină, este împiedicată să își facă meseria, a fost insultată de un șef, a fost amenințată, iar chirurgii cu care colaborează au fost somați să nu mai lucreze cu ea. Mai mult, la ieșirea de la audierile de la Poliția Capitalei, medicul a declarat: „Am colegi care vor să mă linșeze“. Și, cum o dezvăluire nu vine niciodată singură, scandalului viermilor din plagă i s-a adăugat și decesul unei paciente transfuzate cu sânge dintr-o grupa diferită, cu care era incompatibilă. Și tot în același spital. Ancheta a stabilit că unitatea de transfuzii nu avea autorizare de funcționare, iar asistentele care au efectuat transfuzia și determinarea grupelor de sânge nu erau autorizate să facă acest lucru.
     Nici nu îmi pot imagina presiunile la care este supusă Camelia Roiu. Ca mulți alții, este tot pe cont propriu. Nimeni nu o poate ajuta, deși s-a făcut o petiție în acest sens (semnată de peste 24.000 de oameni), prin care se cere statului protejarea doamnei doctor. Rămâne mai degrabă un gest de solidaritate, dar nu știu cât o va putea ajuta în fața adevăratelor probleme care se vor ivi la locul de muncă (precum izolarea impusă), pe aceleași căi oculte, dezvoltate în zeci de ani de conducere de tip dictatorial.
     În încheierea unei postări recente de pe Facebook, dr. Camelia Roiu îi transmitea ministrului sănătății: „E păcat că nu ne-ați protejat, pe toți cei care am spus adevărul despre sistem. Suntem atât de puțini și atât de singuri. Eu m-am simțit sacrificată, exact ca în fața unui pluton de execuție. Am trăit o săptămâna în iad. M-am întrebat dacă o să mai fiu sau nu, dacă o să mai fac medicină sau nu, dacă o să mai rămân în țară sau nu. Încă mă mai întreb“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe