Newsflash
OPINII

Să fie doar latinitatea de vină?

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - nov. 5 2021
Să fie doar latinitatea de vină?

Similară campaniei de vaccinare din ţara noastră, într-un stat la fel de latin ca al nostru (lingviștii afirmând chiar că limba portugheză este cea mai apropiată de limba noastră de baștină), campania de vaccinare din Portugalia ar trebui să fie o lecţie pentru autorităţile și politicienii specializaţi în COVID-19 din România.

Viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, a acordat un interviu în exclusivitate unui site de știri din România.

Pe parcursul interviului, oficialul portughez a pus de multe ori foarte exact degetul pe rană, referitor la situaţia din România: „Au fost ţări care s-au trezit mai târziu, dar până la urmă au făcut ce trebuia să facă. Și ţări care nici în al doisprezecelea ceas nu știu cu ce anume se confruntă. În această ultimă categorie am putea introduce România, un stat cu măsurile haotice, cu o timiditate ce frizează inconștienţa în a aplica măsuri corecte la momentul potrivit și, colac peste pupăză, cu o criză guvernamentală interminabilă, apărută exact în momentul în care mor cei mai mulţi oameni”. Se dovedește, astfel, că suntem deja indexaţi într-o zonă greu de recuperat și diagnosticaţi corect de specialiști care știu despre ce vorbesc, din cauza inutilelor discuţii între partide, politicieni, doctori, cu ecouri în eșantioanele de populaţie pe care le contaminează prin interminabile argumente contra vaccinării.

Când a plecat la drum în această nouă sarcină încredinţată de Guvernul portughez, viceamiralul moștenea 40 de procente din populaţia eligibilă care se opunea vaccinării, și în șapte luni de activitate, peste 85% din întreaga populaţie era vaccinată (98% din locuitorii peste 12 ani).

Întrebat de reporter cum se explică faptul că România a ajuns să fie eșecul planetar în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID, în timp ce în Portugalia campania de vaccinare a fost un succes planetar, răspunsul intervievatului mi s-a părut extrem de pertinent: „Exemplul Portugaliei este relevant și pentru România. Nu doar pentru că acolo trăiesc zeci de mii de români, ci și pentru că ne leagă multe: rădăcinile latine, stilul de viaţă un pic mai lejer. Și faptul că și noi, și ei am cunoscut, în momente diferite, partea cea mai urâtă a pandemiei”.

Pandemie și război

Trecând peste aspectele și problemele organizatorice rezolvate de viceamiral, interesantă mi s-a părut abordarea pe zona de comunicare: „Am spus că noi, ca ţară, suntem în război împotriva virusului. În război sunt două tabere: cea a aliaţilor și cea a inamicului. În tabăra inamicului erau virusul și toate persoanele care nu cred că vaccinarea e importantă. În tabăra bună, de partea noastră, se aflau persoanele care doreau să se vaccineze și toate eforturile pe care le-am făcut ca să vaccinăm oameni. În acest fel, am spus clar publicului că va trebui să facă o alegere: sunteţi de partea virusului, îl ajutaţi să rămână în comunitate, sau sunteţi cu noi, cei ce încearcă să lupte cu virusul”.

A fost, cum de fapt a și menţionat, o retorică de război, care a ajutat oamenii să decidă și să considere vaccinarea o chestiune importantă pentru libertatea lor, pentru sistemul lor de sănătate și pentru sănătatea publică a unei ţări. 

O altă opinie care mi s-a părut extrem de relevantă a fost cea care marchează diferenţa între cele două ginţi latine în această comunicare de campanie: „În campania publică, am explicat clar, am supra-explicat de multe ori publicului cât de important este să fie raţional și să nu creadă în ideile nebunești, în informaţii aiuritoare, cum sunt temerile de Ev Mediu sau mentalităţile și informaţiile de tip medieval”.

Sancţiuni pentru știrile false

La cele de mai sus s-a adăugat un element vital referitor la cei care au răspândit știri false, inclusiv medici: „Au fost doctori care au indus în eroare oameni cu informaţii false, dar organizaţiile profesionale ale medicilor au deschis un fel de procese împotriva lor, astfel încât să nu li se mai permită să profeseze. Pentru că era împotriva eticii doctorilor să răspândească informaţii care nu sunt știinţifice, adevărate. Mesajul este următorul: secolul 21 este un secol al știinţei, secolul 13 este un secol al credinţelor care nu sunt știinţifice deloc, de aceea îl numim  «Dark Ages»”.

În încheierea interviului a avut și un punct de vedere foarte tranșant: „Aţi permis ca ignoranţa și frica fără motive știinţifice să se împrăștie și să paralizeze oamenii împotriva acestui virus periculos. Ce vreţi să faceţi? Să așteptaţi ca oamenii să moară?!”.

Și uite așa, Portugalia a devenit un exemplu de politică de succes, cu o rată de vaccinare de 85%. Românii care vizitează statul spun că acolo nu se cunoaște că este pandemie, că nu se iau măsuri așa ca la noi, uitând de fapt că acei latini au avut o altă strategie de comunicare și o populaţie care a respins din start obscurantismul și ignoranţa unor falși experţi. Să fi uitat oare această naţiune că „nu e medicină fără limba latină”?

Memoria scurtă și falșii specialiști

Recent, Senatul României a refuzat introducerea certificatului verde ca obligativitate la locul de muncă. Ulterior, s-a discutat foarte mult și despre Institutul de Pneumoftiziologie și s-a subliniat că avem construcţii la roșu, neterminate, că în saloane se stă cu geamul deschis de teama inflamării oxigenului, că pacienţii cu COVID decedaţi sunt închiși în saci și că oxigenul este dat la maximum și ucide. Foarte interesant este că nu s-a spus nici măcar un cuvânt despre faptul că Institutul a pierdut 140 de paturi, că de ani întregi am fost văduviţi de dotări și de personal angajat conform normelor, blocându-se posturile la nivel naţional. Nu s-a pomenit nimic de medicii de aici, care de doi ani fac eforturi imense în Institut ca să rămânem pe linia de plutire, și nici de problemele pe care le întâmpină, lucrând costumaţi câte 9-10 ore, pe mulţi prinzându-I noaptea la datorie. În schimb, s-a cerut trimiterea Corpului de Control fără a exista nici un moment întrebarea cum de acest Institut, care ar trebui să fie un spital de referinţă, a fost uitat decenii întregi de autorităţile din toate partidele. Toate aceste cereri dovedesc că nu se cunoaște legislaţia actuală în domeniul luptei anti-COVID, lucru valabil chiar și pentru unii reprezentanţi ai poporului. Astfel s-ar fi știut că neoplasmul, de exemplu, nu este o contraindicaţie de vaccinare. Este chiar pe lista de priorităţi.

Datul cu părerea, sport naţional

Studiile au demonstrat că este necesară trecerea la această măsură extremă de izolare a cadavrelor în plină pandemie, cât despre oxigenul utilizat, există ghiduri, protocoale care trebuie descifrate de oameni cu pregătire și expertiză. Dar cu toţii știm, suntem latini și avem dreptul să ne spunem părerea de falși specialiști. În același timp, un alt post de televiziune, cu toţi invitaţii vaccinaţi, clama dreptul de a nu fi introdusă obligaţia de vaccinare, repetând că această măsură înseamnă un drum deschis spre alte obligaţii impuse și, de ce nu, spre o dictatură viitoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe