Newsflash
OPINII

Să copiem modele performante

de Dr. Cezar STOICEA - nov. 20 2015
Să copiem modele performante
     Vreme de douăzeci și cinci de ani, cea mai importantă resursă a sistemului medical românesc, medicii, a fost total neglijată. Din ignoranță sau din rea-voință. Am ajuns puțini, nemotivați, nepregătiți sau în fața organelor de anchetă. Scriu aceste rânduri ca medic ortoped care a fost nevoit să lucreze în Marea Britanie din cauza lipsei totale de perspectivă din România. M-am întors cu niște idei în urma contactului cu un sistem foarte bine organizat, idei pe care le voi enunța concis în cele ce urmează.
     Trebuie să profităm de expertiza acumulată în zeci de ani de națiunile civilizate din vestul Europei și, asemenea slovenilor care au copiat sistemul de sănătate austriac, să ne alegem un model (englezesc, franțuzesc, spaniol sau scandinav) pe care să îl urmăm. Timpul nu ne mai permite să experimentăm modele originale românești.
     Salarizarea adecvată a medicilor trebuie să fie prioritară în cadrul discuțiilor purtate cu guvernanții noștri. Ei trebuie forțați să înțeleagă că o profesie în care formarea durează 10–13 ani merită să fie pe prima treaptă a salarizării, acolo unde sunt și magistrații. Exact cum se întâmplă în vestul Europei. Trebuie explicat foarte clar opiniei publice și decidenților că nu vrem salariile din Marea Britanie sau Norvegia, ci unele în acord cu puterea economică a acestei țări. Astfel, PIB-ul nostru pe cap de locuitor nu este de zece ori mai mic decât al Marii Britanii, dar eu, ca medic primar ortoped, am 500 de euro pe lună, în vreme ce un specialist din sistemul britanic are vreo 5.000 de euro.
     Dacă factorul politic va înțelege că prin salarizare adecvată va opri exodul, va elimina ciubucul și va atrage cu adevărat elita tineretului românesc către această profesie, cea mai gravă problema a medicinii românești va fi rezolvată.
     Pregătirea viitorilor specialiști trebuie să fie făcută cu adevărat! Majoritatea viitorilor chirurgi ajung la momentul examenului de specialitate fără să fi efectuat nici 10% din operațiile din curricula de pregătire. Medicii formatori din cadrul universităților trebuie responsabilizați și obligați să ofere rezidenților oportunități de deprindere a unui set de abilități necesare tratării pacienților. Iar relația dintre formator și rezident trebuie să fie bilaterală, astfel încât și cariera formatorului să depindă de calitatea educației pe care o oferă. Și acest lucru va fi facilitat de o salarizare adecvată. Nemaifiind dependent de ciubucul oferit de pacient, medicul formator își va asuma cu adevărat rolul de profesor.
     Odată încheiat rezidențiatul, tânărul specialist trebuie să cunoască rapid ce oportunități are în țară. Ministerul Sănătății trebuie să-și asume acest rol și să ofere pe o platformă online o situație exactă a necesităților din toată țara. Eventual și o situație a viitoarelor poziții libere pe cinci-șase ani, astfel încât și absolvenții de Medicină să-și aleagă un tip de rezidențiat adecvat zonei în care și-ar dori să practice ca medici specialiști. În prezent, lucrurile se mișcă penibil de greu. Țara este plină de secții închise din cauză că medicii s-au pensionat ori au plecat, iar singura modalitate de a te informa este să ai norocul să găsești în „Viața medicală“ un anunț. În Dâmbovița s-au închis recent două secții de pediatrie (Moreni și Pucioasa), în vreme ce la mortalitea infantilă în Europa, România conduce detașat.
     O să spuneți că probabil nu există bani, ceea ce este total fals. Este suficient să vă uitați pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății la statisticile pe țară și o să vedeți un adevăr dureros: România este țara europeană care alocă cel mai mic procent din PIB-ul pe cap de locuitor către sănătate!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe