Newsflash
OPINII

România, în zona verde în lupta antifumat

România, în zona verde în lupta antifumat
     Activiștii antifumat și liderii de opinie din toate țările europene s-au reunit în cadrul congresului ECTOH (European Congress Tobacco or Health), desfășurat în perioada 22–25 martie 2017 la Porto, ocazie cu care s-au raportat succesele înregistrate de fiecare țară în lupta contra tabagismului. Pentru prima dată în istoria agitată a luptei antifumat, România a traversat bariere greu de imaginat pentru o țară venind din Europa de Est: în 2016, a realizat cel mai mare salt pozitiv înregistrat vreodată de o țară, de 12 locuri, în domeniul politicilor de control al consumului de tutun, poziționându-se spectaculos în topul țărilor europene cu tradiție în acest domeniu.
     RaportulThe Tobacco Control Scale 2016 in Europe (se realizează o dată la trei ani), dat publicității cu ocazia celei de-a șaptea ediții a conferinței europene „Tobacco or Health”, prezintă rezultatele activităților de dezvoltare și implementare a politicilor privind controlul consumului de tutun în 35 de țări europene, folosind un instrument numit „Scala politicilor de control al consumului de tutun”. Țările au fost evaluate în privința măsurilor considerate a fi componente esențiale ale unor programe cuprinzătoare de control al consumului de tutun, conform recomandărilor Organizației mondiale a sănătății și Băncii Mondiale. Raportul a fost prezentat de Luk Joossens din partea Asociației ligilor europene de cancer și este menit să încurajeze țările în a continua implementarea eficientă a politicilor de control al consumului de tutun.
     Saltul de douăsprezece locuri al României este considerat, potrivit acestui raport, ca fiind un progres spectaculos datorat, în primul rând, adoptării legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, adoptării Directivei Europene privind produsele din tutun, precum și inițierii celei mai ample dezbateri în spațiul public pe teme de sănătate, odată cu modificările legislative în acest sens. Saltul este reflectat și în nivelul de susținere fără precedent în rândul populației generale pentru politicile de control al consumului de tutun, nivel evaluat în studii recente la peste 85%. România se alătură, astfel, grupului-lider al țărilor europene care acordă atenția cuvenită luptei antitutun, considerat una dintre dependențele cu efecte devastatoare asupra sănătății publice.
     Acest rezultat a fost posibil datorită modului în care au colaborat factorii decizionali din România (comisiile de sănătate din Parlamentul României, Ministerul Sănătății) și societatea civilă, medicală, academică: Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie, Fundația Română a Inimii, Forumul Național de Prevenție, Societatea Națională de Medicina Familiei, asociații de pacienți, asociații pentru protejarea drepturilor copiilor și tinerilor, asociații ale tinerilor medici. Acestora li s-au alăturat rețelele europene (European Network for Smoking and Tobacco Prevention) și internaționale (Birourile OMS, Campaign for Tobacco Free Kids/Bloomberg Initiative for Tobacco Control).
    OMS descrie, în acest sens, șase măsuri – cuprinse, de altfel, în legile de transpunere a Convenției cadru privind controlul tutunului (ratificată de majoritatea țărilor, inclusiv România): taxarea produselor din tutun; interzicerea fumatului în spațiile publice închise; informarea și creșterea nivelului de conștientizare în rândul populației generale, incluzând campanii de informare publică, acoperire în mass-media, publicarea de studii și date relevante; interzicerea oricărei forme de publicitate și promovare a produselor din tutun; imagini și avertizări directe și de dimensiuni mari pe ambalajele produselor din tutun; susținerea asistenței și tratamentului în vederea renunțării pentru persoanele dependente de tutun, incluzând creșterea accesului la medicație.
     Dacă în raportul din 2013 România se afla pe un rușinos loc 19, în scădere cu trei locuri față de raportul precedent (fiind una dintre cele patru țări care votaseră împotriva adoptării Directivei Europene privind produsele din tutun), acum această poziție onorantă în rândul țărilor verzi, alături de alte șase țări – Irlanda, Marea Britanie, Finlanda, Islanda, Norvegia, Franța, țări care au deja o tradiție în controlul tabagismului –, ne obligă și ne încurajează să continuăm demersurile pentru a realiza protecția dorită națiunii noastre de efectele fumatului pasiv sau la mâna a treia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe