Newsflash
OPINII

Rolul asistenților medicali în zonele afectate de dezastre

de - ian. 24 2020
Rolul asistenților medicali în zonele afectate de dezastre

Asistenții medicali reprezintă cel mai mare grup de profesioniști din domeniul sănătății, cărora li se cere adesea să lucreze în situații dificile, cu resurse limitate și în medii complexe.

În ultimele săptămâni, ecranele televizoarelor noastre și presa scrisă au fost pline de imagini înfiorătoare ale dezastrelor naturale și ale suferinței umane ce le însoțește. „Nu se poate să nu fii șocat și mișcat de situația oamenilor care se confruntă cu incendiile din Australia, cu inundațiile uriașe din Indonezia sau cu valul de frig devastator din India”, a afirmat Howard Catton, directorul executiv International Council of Nurses (ICN).

rol-asistenta

„În fiecare an au loc nenumărate evenimente meteorologice sau geologice cu consecințe îngrozitoare pentru oameni. Moartea și distrugerea cauzate de aceste dezastre vor fi agravate de suferința pe termen lung a persoanelor și comunităților, în timp ce se resemnează față de pierderile lor și merg mai departe, reclădindu-și viața. Dar inundațiile și incendiile pe care le-am văzut în ultimele săptămâni sunt de o magnitudine diferită față de ce s-a întâmplat în trecut, iar cauza probabilă este încălzirea globală creată de om. Ce nu s-a schimbat este faptul că asistenții medicali lucrează și vor continua să lucreze în prima linie a acestor dezastre, oferind îngrijire și sprijin în comunitățile lor, așa cum au făcut întotdeauna”, a concluzionat acesta.

Declarația de poziție ICN subliniază amenințările pe care schimbările climatice le aduc la adresa sănătății, dacă această problemă nu este abordată urgent și corespunzător de către guverne, iar angajamentul ICN de a semnala această problemă și de a solicita acțiuni este exemplificat prin apartenența noastră la Alianța pentru schimbări climatice și sănătate.

Pe lângă faptul că lucrează pentru a contribui la implementarea politicii globale privind schimbarea climatică, ICN oferă și îndrumare practică asistenților medicali din zonele afectate de dezastre, fie ele naturale sau provocate de om. Recent actualizatul document ICN „Competențe de bază în asistența medicală în caz de dezastre” oferă îndrumări privind modul în care asistenții medicali pot contribui dacă se află în mijlocul unor astfel de evenimente. Pe lângă oferirea de îndrumări scrise, ICN și membrii săi pun la dispoziția asociațiilor de nursing afectate diverse workshopuri de gestionare a dezastrelor. Acestea includ dezastre naturale, precum Uraganul Dorian, care a devastat Bahamas în 2019, sau dezastre create de om, precum bombardamentele din Sri Lanka, din luna mai a anului 2019.

În următoarele două luni, aceste workshopuri vor susține dezvoltarea profesională a peste 120 de asistenți medicali și vor fi conduse de experți de renume mondial în gestionarea dezastrelor. Scopul lor este îmbunătățirea competențelor și abilităților asistenților medicali de a se pregăti, de a răspunde și a gestiona eficient situațiile complexe ce apar ca urmare a dezastrelor.

ICN este dornic să susțină profesia de asistent medical în a răspunde rapid și eficient în fața dezastrelor. Asistenții medicali reprezintă cel mai mare grup de profesioniști din domeniul sănătății, cărora li se cere adesea să lucreze în situații dificile, cu resurse limitate și în medii complexe. Ei joacă roluri vitale în caz de dezastre, inclusiv în calitate de primi respondenți, ofițeri de triaj, furnizori de îngrijire, coordonatori ai îngrijirilor și serviciilor, consilieri, lideri și furnizori principali ai informațiilor. Asistenții medicali sunt printre cele mai valoroase resurse în prevenirea, gestionarea și reacția la dezastre.

ICN susține asistenții medicali care lucrează neîntrerupt pentru a aduce vindecare oamenilor și le onorează eforturile de reducere a efectelor situațiilor periculoase cu care se confruntă.

Biroul de presă al ICN,

Traducere: Ana-Maria Chiriță Oglindă, OAMGMAMR


Notă autor:

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe