Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Revolta împotriva realităţii

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU vineri, 17 iulie 2020

Ce e ciudat în evoluţia pandemiei de COVID-19 este corelaţia strânsă între răspândirea virusului și cea a falsului.

comspiratii covid-19Cu cât crește numărul de cazuri, cu atât societatea noastră se „defactualizează” – în termenii Hannei Arendt, se șterge diferenţa între ceea ce este fapt și ceea ce este părere, credinţă, minciună premeditată.

Credinţele tot mai fantastice și mai radicale despre noul coronavirus și despre relaţia dintre noi, virus și guvernanţi nu mai pot fi explicate prin satisfacerea facilă a unei nevoi urgente de explicaţii, ca alinare a anxietăţii.

Conspiraţionismul și gândirea magic-delirantă nu pot fi decât simptomele unei rupturi mult mai adânci în conștiinţa noastră colectivă. Și întrucât nu interesează doar România, e vorba de o falie globală,cu rădăcini adânci și vechi.

După al Doilea Război Mondial, civilizaţia occidentală a cunoscut o perioadă de profundă neîncredere în știinţă, în general, și în medicină, în particular.

Postmodernismul european, mișcarea „new-age”, antipsihiatria, cultele care îmbinau fără scrupule misticismul, șarlatania și venerarea personalităţii, mișcările sociale iconoclastice cum e soixante-huit-ul francez, toate acestea au fost prilejuite de trauma mijlocului de secol douăzeci.

Ce se întâmplă acum e pe undeva asemănător, dar cu o nouă dimensiune tragicomică, cu note de absurd în venă dadaistă amuzante, dacă nu ar fi alarmante.

În rarele momente când are timp, doctorul își ridică privirea din foaia de observaţie, privește în lume și în social media, și se minunează de stupiditatea și agresivitatea cu care noua anxietate se manifestă.

Poate că are reflexul de a liniști, de a educa, de a spune, pur și simplu, care e adevărul, care sunt faptele, așa cum le cunoaște după nenumăratele lui întâlniri cu boala și sutele de cărţi și articole de specialitate citite.

Nu doar că nu merge, dar doctorul riscă să fie chiar lapidat fiindcă a vorbit. Și asta pentru că ceea ce vedem acum nu e doar „covido-scepticism”, cu o adâncă teamă, ură și revoltă (în fond, fenomene înrudite) împotriva realităţii.

Inconștient, atâţia oameni nu mai vor să aibă de-a face cu realitatea, vor să forţeze în existenţă, prin simplă voinţă, o lume fantastică, neverosimilă, copilărească, orice, numai nu realitatea în care au trăit până atunci. Și care oricum îi va prinde din urmă, căci trupurile vor rămâne în ea, chiar dacă minţile vagabondează.

Etichete: vlad stroescu teoria conspiratiei COVID-19 SARS–CoV–2 miscarea new age pandemie covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.