Newsflash
OPINII

Responsabilitatea profesională a medicului legist

de Prof. dr. Vladimir BELIŞ - mar. 31 2017
Responsabilitatea profesională a medicului legist
     Discuții cu privire la forma diferită pe care o îmbracă răspunderea profesională în medicină, în general, cea a medicului legist în special, au avut loc pe parcursul anilor, începând mai ales din momentul fondării Societății Române de Medicină Legală (SRML) și apoi odată ce s-a constituit Consiliul Superior de Medicină Legală în conformitate cu legislația actuală ce guvernează activitatea de medicină legală din România.
   Numai dacă se ține seama de definiția dată acestei specialități, conform căreia medicina legală, ca specialitate medicală, își pune cunoștințele sale în serviciul justiției ori de câte ori, pentru lămurirea unor cauze judiciare, sunt necesare anumite precizări cu caracter medical-biologic, se va putea înțelege cu ușurință diferența dintre formele pe care le îmbracă deontologia și răspunderea medicală în general, ce decurge în esență din jurământul lui Hipocrate (pe care și medicina legală va trebui să-l aibă în vedere) și caracteristicile etice și de responsabilitate pe care le îmbracă profesiunea de medic legist.
   „Disciplinele curativo-profilactice servesc dreptul la sănătate și viață al bolnavului, în timp ce medicina legală servește dreptului de apărare a oamenilor și societății contra delincvenței” (Panaitescu V., 1995). În disciplinele curativo-profilactice medicul este solicitat de bolnav sau aparținători, în timp ce medicul legist este solicitat de victimă (uneori de agresor) și cel mai frecvent de organele de justiție. Medicul are ca obiectiv stabilirea diagnosticului și a tratamentului afecțiunilor, în timp ce medicul legist are ca obiectiv stabilirea consecințelor pe care relațiile ilegale interumane le au asupra stării de sănătate, procesul morbid fiind cercetat în conformitate cu legea. Să nu omitem colaborarea care se stabilește între medic și pacient, în timp ce medicul legist se poate afla în fața simulărilor sau a relei-credințe a celui examinat.
   Rezumându-ne numai la aceste câteva considerații, vom putea analiza cu claritate diferențele dintre răspunderea medicilor din disciplinele curativo-profilactice și cea a medicilor legiști. De altfel, Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) a avut în vedere formularea unui cod deontologic al medicului legist, care, conceptual, poate fi asimilat unui jurământ ce are la bază principii morale și profesionale cărora din perspectivă deontologică și normativă îi corespund îndatoriri cu caracter general și particular ce trebuie îndeplinite în diferite situații ale practicii medico-legale și pe care fiecare medic legist va trebui să le respecte.
   Adevărul științific prevalează în expertiza medico-legală și, în acest sens, medicina devine un ajutor important al justiției, contribuind la aflarea adevărului, pe care trebuie să se întemeieze hotărârea organului de justiție (Medicina dux, auxilium justitiae). Responsabilitatea medicului legist, exprimată în opiniile sale experte, induce importante consecințe pe plan individual sau social. Erorile profesionale ale medicului legist ce se constituie în abateri de la principiile formulate în ,,Codul de etică” propriu specialității de medicină legală sunt soluționate de CSML, iar atunci când aduc atingere științei medicale sau deontologiei profesionale, prejudiciindu-l pe cel ce i se adresează, de Colegiul Medicilor.
   Este de scos în evidență faptul că medicul legist are și o responsabilitate socială, care rezultă din valoarea probatorie a actelor medico-legale, ale căror concluzii induc consecințe nu numai asupra individului sau părților implicate în proces, ci și asupra societății.
   Față de cele enunțate până aici, se impune stabilirea limitelor pe care noțiunea de malpraxis medical le are față de activitatea medico-legală. Pornind de la definiția cel mai des enunțată – „malpraxisul medical reprezintă o discontinuitate în standardul normal de îngrijire a unui pacient, care determină un prejudiciu adus acestuia” (Beliș V., Gangal M., 2002).
  Comitetul pentru stabilirea răspunderii profesionale din SUA a enunțat următoarele criterii în cercetarea malpraxisului: un serviciu pe care medicul îl datorează pacientului; încălcarea acestui serviciu datorat de medic (legat de încălcarea unui standard de practică medicală recunoscută la nivel național); o legătură de cauzalitate între încălcarea standardului profesional și prejudiciul fizic demonstrat adus pacientului. Criteriile de apreciere a culpei medicale astfel enunțate sunt capabile să asigure corectitudinea actului de justiție în materie de malpraxis, adică în domeniul practicii medicale.
   Se pune întrebarea dacă persoana examinată de medicul legist este un pacient, cum este el definit în practica medicală curativo-profilactică. Evident, persoana examinată de medicul legist nu este un bolnav nemulțumit de tratamentul pe care un medic i l-a oferit, ci victima unui act infracțional și, în acest sens, el se adresează organului de justiție căruia medicina legală îi oferă opinia sa științifică privind consecințele pe care acest act infracțional le-a avut asupra sănătății fizice sau psihice a persoanei respective.
   Potrivit Codului de deontologie medicală al Colegiului Medicilor din România (publicat în 2012), „medicul își va dedica întreaga sa știință și pricepere interesului pacientului său și va depune toată diligența pentru a se asigura că decizia luată este corectă, iar pacientul beneficiază de maximum de garanții concrete, astfel încât starea sa de sănătate să nu aibă de suferit”. Așadar, întregul corp al Codului de etică al Colegiului Medicilor se referă la relația medic–pacient în cadrul asistenței medicale. Or, persoana vătămată sau prejudiciată, în conformitate cu legislația penală sau civilă, care apelează, prin intermediul organelor de justiție, la expertiza medico-legală, nu este pacientul pe care Colegiul Medicilor trebuie să-l asculte și să stabilească dacă există sau nu erori de conduită profesională săvârșite de medicul reclamat față de cel în cauză.
   Erorile (evident, fără intenție) săvârșite de medicul legist, concretizate și exprimate în concluziile actelor medico-legale, pot fi stabilite, în conformitate cu legislația care guvernează activitatea de medicină legală, numai pe calea noii expertize medico-legale ordonate de organele de justiție sau, după caz, de comisia de avizare și control al actelor medico-legale sau de CSML.
   Prin urmare, procedural, persoana nemulțumită de concluziile expertizei medico-legale se poate adresa organelor de justiție și nu Colegiului Medicilor, întrucât numai organele de justiție pot ordona o nouă expertiză sau aviza lucrări medico-legale care să ateste (sau nu) eventualele erori în aprecierile și raționamentul medicului legist care au condus la concluziile incorecte din prima expertiză.
   În anii numeroși pe care i-am parcurs în coordonarea Departamentului de jurisdicție al Colegiului Medicilor din București, am decis, în plenul Biroului Executiv, că reclamația depusă împotriva unui medic legist de către o persoană care nu acceptă concluziile unui act medico-legal nu este de competența Colegiului, ci a organelor de justiție, care pot ordona o nouă expertiză medico-legală atunci când există dubii cu privire la corectitudinea concluziilor actelor medico-legale sau când acestea nu răspund tuturor obiectivelor propuse spre rezolvare expertului medico-legal.
   Față de cele discutate, chiar asigurarea pentru malpraxis care se cere medicului legist poate fi pusă în discuție, din moment ce, prin definiție, ea se referă la repararea unor prejudicii rezultate din erori de diagnostic sau tratament în cadrul asistenței medicale curativo-profilactice pe care o oferă medicul pacientului.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe