Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Respectarea indicațiilor medicale

Viața Medicală
Drd. Rareș Voroneanu vineri, 25 noiembrie 2022

În mod normal, pacienţii au obligaţia de a urma cu stricteţe tratamentele medicale recomandate de medic. Cu toate acestea, potrivit legii, responsabilitatea medicală nu va putea fi invocată dacă pacientul nu se conformează recomandărilor primite.

pt voroneanu

Dispoziţia în vigoare este una cât se poate de firească, pentru că, retoric, ne putem întreba de ce ar trebui să fie antrenată răspunderea unui profesionist al sectorului medical în cazul în care un pacient nu dorește să înţeleagă eventualele riscuri la care se expune?

Din perspectiva dreptului civil, nu există o reglementare expresă care să stipuleze această chestiune. Cu toate acestea, raporturile obligaţionale de răspundere între medicul curant și pacient se nasc pe baza dreptului la sănătate. Neîndeplinirea „obligaţiei” din partea uneia dintre părţi nu poate să nască obligaţii în sarcina celeilalte.

Bineînţeles, afirmaţia nu este una absolută. Potrivit legilor din România, există și posibilitatea de a impune unui subiect de drept urmarea unei conduite terapeutice, astfel încât să fie evitate, limitate ori înlăturate efectele unor situaţii excepţionale (prin situaţie excepţională putem înţe lege atât epidemii, cât și alte nenorociri sau catastrofe care pot lovi spaţiul aflat sub incidenţa dispoziţiilor legale din România).

O altă întrebare care s-ar putea ivi este ce se întâmplă dacă un pacient aflat în custodia unei unităţi medicale refuză să urmeze un tratament. Instituţiile medicale se află într-un raport contractual de tipul medic-pacient. Acesta poate fi denunţat în două feluri: de medic, întrucât pacientul manifestă o atitudine necorespunzătoare faţă de acesta, sau de pacient, prin simpla sa dorinţă. De altfel, în drept, raporturile, fie că sunt contractuale (cum este sfera sănătăţii private), fie că sunt legale, nasc atât drepturi, cât și obligaţii pentru ambele părţi.

Este adevărat că refuzul acordării îngrijirilor medicale poate avea consecinţe pentru profesionistul din sectorul medical, în sarcina acestuia existând o obligaţie legală de „a acţiona”. Cu toate acestea, așa cum am mai precizat, obligaţia nu trebuie interpretată în mod absolut. Astfel că există cazuri în care obligaţia legală nu subzistă.

Etichete: pacient compliant respectarea indicatiilor medicale ce spune legea legislatie lege

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC