Newsflash
OPINII

Recomandările Consiliului privind siguranţa pacienţilor

de Drd. Rareș Voroneanu - sept. 16 2022
Recomandările Consiliului privind siguranţa pacienţilor

Ziua de 17 septembrie este dedicată, la nivel mondial, siguranţei pacienţilor și măsurilor care permit o îmbunătăţire a acesteia.

De multe ori, am prezentat dispoziţiile pe care le conţin normele instrumentate de legiuitorul nostru, dar este bine să știm faptul că, la nivel european, instituţiile pot redacta directive, regulamente, recomandări și așa mai departe. Din acest punct de vedere, conform recomandărilor aflate în vigoare, problematica siguranţei pacienţilor implică un consum mare de resurse economice, multe dintre evenimentele care generează pericol pentru pacienţi putând fi evitate.

Potrivit Recomandărilor Consiliului privind siguranţa pacienţilor, inclusiv prevenirea și controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale, pacienţii ar trebui să beneficieze de un drept la informare care să cuprindă suficiente informaţii legate de standardele de siguranţă existente în unitatea respectivă.

Mai mult decât atât, crearea unor sisteme globale de raportare și de învăţare, potrivit documentului, ar reprezenta un instrument deosebit de util, putând fi astfel adoptate soluţii eficiente de combatere a problemelor existente. De asemenea, cu scopul de a facilita transferul de informaţii, este necesară crearea unei terminologii și a unor indicatori comuni.

Autoritate, standarde, politici

În plus, ar trebui creată o autoritate care să aibă ca atribuţie siguranţa pacienţilor, iar acest domeniu trebuie inclus în toate politicile și programele de sănătate, inclusiv cele cu aplicabilitate locală, dar și regională. Beneficiarii serviciilor medicale trebuie să cunoască totalitatea standardelor care implică siguranţa acestora, precum și să fie informaţi într-o modalitate corespunzătoare asupra riscurilor pe care le implică diversele proceduri medicale.

O altă componentă importantă este cea care face referire la procedura care stabilește modalitatea în care poate fi formulată o reclamaţie, precum și despăgubirile pe care le poate primi un pacient. În opinia mea, un instrument deosebit de util poate fi informarea părţilor aflate în conflict cu privire la posibilitatea stingerii litigiului printr-o altă modalitate decât justiţia clasică.

De altfel, chiar și aici avem recomandări ale instituţiilor europene pentru ca entităţile statale să găsească soluţii pentru a încuraja apelarea la metodele alternative de soluţionare a conflictelor, iar în acest caz, medierea apare ca soluţie salvatoare.

Recomandarea cuprinde și dispoziţii care încurajează ca atât medicii, cât și personalul auxiliar să fie instruiţi în vederea creșterii siguranţei pacientului. În acest sens, de interes ar putea fi organizarea unor cursuri în cadrul universităţilor sau chiar a unor cursuri postuniversitare, dar și crearea de programe de formare continuă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe