Newsflash
OPINII

Realități și așteptări în reproducerea asistată

de Dumitru ŞERBAN - iun. 29 2017
Realități și așteptări în reproducerea asistată
     International Federation of Fertility Societies (IFFS) în colaborare cu Societatea Română de Medicină Reproductivă a organizat primul curs internațional în domeniul reproducerii umane asistate, la Iași, în perioada 9–11 iunie. IFFS a luat naștere în anul 1968, în prezent având peste 60 de societăți naționale de fertilitate afiliate. Din obiectivele societății fac parte: stimularea cercetării, aplicarea și diseminarea cunoștințelor din domeniul reproducerii și infertilității, participarea la standardizarea terminologiei, a evaluării diagnosticului și a procedurilor terapeutice din domeniul reproducerii, organizarea congreselor mondiale, promovarea congreselor regionale sau naționale organizate de societățile implicate, stabilirea și menținerea relațiilor cu alte organizații de profil.
     La eveniment au participat numeroși invitați străini, specialiști în acest domeniu: prof. dr. Richard Kennedy, președintele IFFS, prof. dr. Mark Hamilton, membru în board-ul IFFS, prof. dr. Dominique de Ziegler, șef al Departamentului de Endocrinologie Reproductivă și Infertilitate la Universitatea Paris Descartes, prof. dr. Edgar Mocanu, membru în comitetul director al IFFS și dr. Tina Buchholz, director științific al IFFS. Alături de aceștia, specialiști români, între care: prof. dr. Mircea Onofriescu, președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie și al Societății Române de Medicină Reproductivă, dr. Paul Pirtea, dr. Dragoș Nemescu, conf. dr. Cristina Gavrilovici, dr. Bogdan Doroftei, dr. Alexandru Luca sau dr. Maria Butnaru. Împreună, au prezentat cazuri clinice și standarde de diagnostic și tratament în domeniul infertilității promovate de IFFS.
     Consiliul de administrație al IFFS a aprobat recent un model pentru sprijinirea trainingului în managementul general al infertilității și reproducerii asistate. Acest model include un document academic, un ghid de învățare completat cu ore de curs, precum cel de la Iași. Programul de formare este adaptabil la cerințele specifice țărilor societăților membre. Astfel, reprezentanții IFFS au fost mulțumiți de colaborarea cu Societatea Română de Medicină Reproductivă, fiind primul eveniment de acest gen din România. Speranța este că acest curs va consolida oportunitățile de formare existente în țară, cu potențiale beneficii reale, pe termen lung, pentru România.
     Infertilitatea este definită ca lipsa concepției după un an de zile de contact sexual neprotejat, iar după vârsta de 35 de ani, intervalul se scurtează la șase luni. Sunt afectate aproximativ 10% din cupluri și se estimează că apar în jur de două milioane de noi cupluri infertile pe an, numărul acestora fiind în creștere.
     Potrivit Institutului Național de Statistică, în țara noastră fertilitatea a intrat pe un trend descendent accentuat. În prezent, rata este de 1,3 copii per femeie, una dintre cele mai scăzute valori din Europa. Se estimează că în acest ritm, în 2050, România va ajunge la o populație de doar 14 milioane de locuitori, față de aproximativ 19 milioane cât sunt în prezent. Reducerea fertilității și a natalității are un impact major asupra structurii demografice pe vârste – „îmbătrânirea populației”.
     Efectele economice potențiale ale unei astfel de modificări sunt importante, întrucât contribuțiile populației active vor scădea, iar fondurile necesare susținerii populației în vârstă vor crește.
     Utilizarea tehnicilor de reproducere umană asistată în România este foarte redusă în comparație cu alte țări europene dacă ne uităm la indicatorii de performanță: număr de cicluri/proceduri ART per milion femei fertile și număr de nou-născuți prin ART. Societatea europeană de reproducere umană și embriologie (ESHRE) estimează cererea de tratament prin reproducere asistată la 1.500 de cupluri dintr-un milion de locuitori.
     Așadar, în România datele sunt total defavorabile. În loc de 18 milioane de locuitori x 1.500 = 27.000 de cicluri/an, România are 150 de cicluri/1 milion de locuitori = 2.700 de cicluri/an, și multe din ele sunt efectuate în străinătate.
     România este printre singurele țări din Europa de Est în care fertilitatea nu este susținută de stat. Avem cel mai mic număr de proceduri de fertilizare in vitro din Europa de Est – în jur de 3.000, din care numai 600 sunt susținute parțial de stat. În țările din fosta Iugoslavie, în Bulgaria, până și în Kosovo, respectiv Macedonia, guvernele susțin trei-patru proceduri de fertilizare in vitro pentru fiecare cuplu infertil care se adresează serviciilor de reproducere medicală asistată. Ungaria susține 10.000 de proceduri pe an, Polonia a ridicat de la cinci la șase numărul de proceduri pe cuplu infertil, însumând cu mult peste 15.000 de cupluri. Iar Republica Cehă continuă programul de donare de ovocite, deoarece statul a înțeles că aceasta este o modalitate de ajutor a cuplurilor infertile în contextul îmbătrânirii vârstei de procreare.
     Rezultatele procedurilor de reproducere umană asistată în România sunt foarte bune, drept dovadă că numeroase cupluri din Italia, Spania sau Anglia se adresează centrelor din țara noastră pentru obținerea unei sarcini. Este necesară însă asigurarea, prin Subprogramul Național FIV/ET, a trei cicluri gratuite per cuplu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe