Newsflash
OPINII

Putem intra din nou în „Cartea recordurilor“

de Dr. Rodica PERCIUN - mar. 21 2014
Putem intra din nou în „Cartea recordurilor“
   Stupefiantă formulă şi juvenilă imagine a noului guvern. Şi stupefacţia poate avea un sens bun, şi juvenilitatea. Va fi oare cazul? La capătul sau la mijlocul (?!) unei lungi crize economice, dăm o nouă faţă guvernului. Cea de primăvară, probabil. Furie, din nefericire mocnită, deznădejde. Probabil aceste sentimente ne îneacă pe toţi. Ultima „strigare“ a fostului ministru al sănătăţii (sale?) a fost isprava reţetelor ambigue (DCI, DC sau doar DCI, cu stupida, irelevanta inovaţie a justificării unei decizii terapeutice într-un colţ). Într-un articol din 21 februarie, anticipam bileţelul însoţitor cu numele comercial al medicamentului potrivit unei situaţii justificate medical. Iată acest bileţel, ascuns în fundul unui buzunar, cum aspiră la rang de document medical. Nelegal, dar esenţial. Unde este nevoie de semnătura noastră? Lipsa spaţiului nu face posibilă publicarea fiţuicilor care au inundat – post factum – spitalele şi policlinicile sau traducerea lor de către personalul administrativ al unităţilor. Oricum, înregimentarea-şablon la dorinţele Casei s-a comis.
   Un scurt discurs într-una din ultimele apariţii televizate îl înfăţişa pe ministrul Nicolăescu prosper, cu o impecabilă dentiţie (atât de inabordabilă omului de rând, rezidentului sau medicului pensionar), afirmând râzând: „în sănătate se fură, domnilor, se fură“. La al doilea mandat al său, încă se fura. La al treilea, ce va mai fi de furat, cum şi de unde? După secvenţa publică la care fac referire, m-au lovit ca la mineriade furia, neputinţa şi ruşinea pentru că cei ca mine sunt făcuţi martorii, dar şi complicii acestui fenomen. Majoritatea unităţilor sanitare sunt manageriate prost şi foarte prost, dar toţi cei în funcţie au şi o diplomă în management sanitar. Era nevoie şi de patalamaua aceasta pentru a accelera deriva sau era – şi, iată, este – suficientă susţinerea politică a mediocrităţii într-un domeniu sau altul?
   Deciziile bune vor fi păstrate, spune noul ministru al sănătăţii precare, dar mai important era să precizeze că a învăţat din greşelile făcute de predecesori. Actualul ministru, desprins de practica truditorului în domeniu, va devoala, certamente, priorităţile sanitar-politice (scuzaţi, politico-sanitare!) dinaintea alegerilor. De ce priorităţile naţionale – sănătatea, educaţia, cercetarea, arta şi conservarea patrimoniului etc. – trebuie să defileze cu un însemn politic sau altul? Capcana este mai adâncă decât credem, iar reacţiile noastre încă neconjugate nu răzbat la suprafaţă.
   Alături de festinurile omologate de „Cartea recordurilor“ (cel mai mare gulaş, cea mai mare colivă etc.), este musai să ne omologăm şi numărul mare al miniştrilor sănătăţii (alături de ineficienţa lor). Eu aş omologa şi încăpăţânarea cu care se lasă realeşi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe