Newsflash
OPINII

Psihiatrul pentru copii

de Dr. Vlad STROESCU - iun. 26 2020
Psihiatrul pentru copii

Heinrich Hoffmann e considerat primul reprezentant al psihiatriei copilului. Faima lui mondială a venit însă de la o cărţulie pe care i-a scris-o propriului fiu, de 3 ani, de Crăciunul sărăcăcios al lui 1845.

„Ce înseamnă asta… unde e editorialul doctorului Diaconu?”, vă aud exclamând, dragi cititori, mototolind în același timp, pe bună dreptate, numărul curent din Viaţa Medicală. Credeţi-mă, și eu sunt necăjit de absenţa, sper că temporară, a colegului meu, și mă voi strădui, fără să pretind că reușesc, să umplu golul lăsat de dumnealui.

Tentativa mea de azi îl privește pe un alt coleg cu condei, dar unul de acum aproape două sute de ani. Heinrich Hoffmann s-a născut în Frankfurt am Main, în 1809, ultimul an în care cetatea mai era un Stat liber. Visa să fie poet, dar din păcate nici pe atunci nu se câștiga prea bine din poezie, așa că tatăl lui, maistru constructor, l-a trimis să facă medicina. Se spune că era un student distrat și leneș, prieten cu toţi, dar iubitor de singurătate în natură. După studii, aerian fiind, a tratat oameni săraci și a predat anatomie, ambele deloc lucrative.

Pentru că avea o familie de întreţinut, a acceptat un post pe care nimeni nu-l voia, la Institutul de Nebuni și Epileptici din Frankfurt. Nu știa nimic despre psihiatrie, dar oricum, pe atunci, cine era interesat de subiect trebuia să și construiască singur psihiatria. Se pare că și-a găsit vocaţia, căci documentele spun că ar fi fost un psihiatru eminent, militant, solar, foarte iubit de pacienţi, pasionat de cercetare, ferm convins de tendinţa naturală a omului la vindecare. Și, cel puţin într-un număr din British Journal of Psychiatry, e considerat primul reprezentant al psihiatriei copilului.

Faima lui mondială nu a venit însă de aici, nici de la poemele patetice la care nu a renunţat niciodată, ci de la o cărţulie pe care i-a scris-o propriului fiu, de 3 ani, de Crăciunul sărăcăcios al lui 1845. Botezată Struwwelpeter (Petrică Ciufulitul), e alcătuită din zece poezioare vesele și pline de tâlc despre copii foarte năzdrăvani.

Cu totul neașteptat, cartea a intrat imediat în canonul de texte pentru copiii mici de peste tot, fiind tradusă chiar și de Mark Twain. Între timp, a dispărut de acolo, fiind prea dură pentru standardele actuale de parenting (e în ea, de exemplu, povestea unui băiat care a murit pentru că a refuzat să mănânce). Dar ceea ce rămâne uimitor pentru psihiatrul care o citește azi, și nu numai, este că mica colecţie de versuri constituie, de fapt, o descriere în cuvinte simple, pe înţelesul unui preșcolar, a unor instanţe de deficit de atenţie și hiperactivitate, și poate și a altor cazuri de copii speciali.

Și pe lângă faptul remarcabil că va mai fi trecut un secol până ca ADHD să fi fost recunoscut de medici, nu cred că există ambiţie sau încununare profesională mai mare pentru un medic care scrie decât asta: să te citească, râzând, și copiii.

Foto: Pixabay

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe