Newsflash
OPINII

Psihiatrie internațională la Galați

de Alexandra NISTOROIU - mai 26 2017
Psihiatrie internațională la Galați
     Anual, 300.000 de români sunt diagnosticați cu o afecțiune psihică. Cu o incidență a bolilor mintale de 1403,75 de cazuri la suta de mii de locuitori, România se află pe locul doi în Europa, la acest capitol, după Estonia (conform European Health for All, 2011). Cu toate acestea, politicile în domeniul sănătății mintale lasă mult de dorit. Psihiatria comunitară, integrarea asistenței psihologice cu cea socială, reformarea Legii sănătății mintale rămân utopii, în vreme ce stigmatizarea pacienților cu probleme de sănătate mintală îngreunează accesul la tratament. La toate acestea se adaugă și o barieră a încrederii, pe care au ridicat-o și mai sus unele dintre exemplele de gravă încălcare a eticii, relatate de presă în anii anteriori.
     Lipsa de încredere a pacienților în etica studiilor clinice a fost unul dintre subiectele care au stârnit dezbateri la prima conferință internațională de sănătate mintală din România și din sud-estul Europei, intitulată „In and out of your mind”, care s-a desfășurat la Galați, în perioada 11–14 mai 2017. O parte din participanți au criticat faptul că autoritățile naționale nu au încercat niciodată să prezinte populației procedura și avantajele testărilor medicamentelor pe subiecți umani în cadrul studiilor clinice. România riscă să rămână mult în urma altor state, pentru că studiile clinice au devenit din ce în ce mai rare din cauza reticenței pacienților, dar și a medicilor, este de părere psihiatrul Marcel Șarpe, care a susținut prezentarea „Clinical trials: how, when, why, what for?”. Mai mulți colegi l-au aprobat. Medicii au atras atenția că în multe state dezvoltate, autoritățile își asumă rolul de a prezenta publicului, prin campanii de informare, avantajele acestor studii clinice. De vină pentru scepticismul din România ar fi, conform lui Marcel Șarpe, Ministerul Sănătății, care nu a știut cum să reacționeze după scandalul, din vara anului trecut, legat de studiile clinice ilegale, realizate de un medic din Arad. Psihiatrul falsificase semnăturile pacienților săi pentru a încasa sume mari de bani de la firmele de medicamente. „Atunci s-a acreditat ideea că toți medicii psihiatri fac teste ilegale. Iar Ministerul Sănătății nu a reacționat”.
     Obiectivul declarat al conferinței organizate la Galați a fost de a veni în sprijinul programelor de sănătate mintală din România și țările din sud-estul Europei, având în vedere statisticile care indică o creștere tulburătoare a incidenței tulburărilor psihice.
     Printre subiectele abordate la eveniment s-au numărat: sănătatea mintală și cultura, sănătatea mintală și economia, legislația în domeniul sănătății mintale, politicile de sănătate mintală: între ideal și realitate, refugiații, ca țintă a serviciilor de sănătate mintală, serviciile online de sănătate mintală, cercetarea în sănătatea mintală, stresul, stigmatul asociat bolilor psihice. Tematica a atras peste 400 de medici specialiști din regiune.
     Manifestarea a fost organizată de Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Asociația pentru sănătate mintală din sud-estul Europei și Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” din Galați. Printre invitații de peste hotare s-au aflat prof. dr. Howard H. Goldman (Statele Unite), prof. dr. Marco Schiarpone (Italia), prof. dr. Joachim Nitschke (Germania) și prof. dr. Germain Weber (Austria).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe