Newsflash
OPINII

Proiectul POLMED, în atenţia ENC

de - mar. 26 2021
Proiectul POLMED, în atenţia ENC

ECN prezintă în luna martie rezultatele proiectului POLMED , sub umbrela căruia s-au derulat activităţile de identificare și promovare a valorilor profesiilor de asistent medical și moașă din România.

nurseArticolul principal din buletinul de știri emis de Consiliul European al Asistenţilor Medicali (ECN) în luna martie prezintă, în rezumat, rezultatele proiectului POLMED, sub umbrela căruia s-au derulat activităţile de identificare și promovare a valorilor profesiilor de asistent medical și moașă din România. Cu acordul acestora, preluăm în întregime articolul publicat de organizaţie.

Consiliul European al Asistenţilor Medicali are bucuria de a vă împărtăși rezultatele proiectului finanţat de UE și condus de colegii noștri de la autoritatea de reglementare profesională a asistenţilor medicali și moașelor din România, desfășurat pe o perioadă de 16 luni (iunie 2018 – octombrie 2019), ce a avut ca scop îmbunătăţirea calităţii serviciilor de îngrijiri.

Astfel, s-a acordat o atenţie specială dezvoltării unui set fundamental de valori profesionale pentru asistenţi medicali și moașe, pentru a oferi o nouă referinţă benefică pentru identitatea celor două profesii și pentru relaţia personală dintre furnizorii de îngrijiri și pacienţi.

Obiectivele secundare ale proiectului au urmărit creșterea capacităţii organizaţiei de a formula propuneri de politici publice în sectorul medical și derularea unui proces participativ de elaborare a unei propuneri de politică publică alternativă care face referire la profesiile de asistent medical și moașă.

Proiectul a contribuit la elaborarea unei propuneri de politică publică privind valorile profe­siilor de asistent medical și moașă. Aceasta a fost prezentată pentru dezbatere și feedback în cadrul unei mese rotunde, un eveniment important organizat cu susţinerea Ministerului Sănătăţii din România și a altor actori relevanţi.

Politica publică a fost elaborată în jurul a trei valori principale, citându-l pe Mircea Timofte, președintele Consiliului European al Asistenţilor Medicali și președintele autorităţii de reglementare din România: „Principala motivaţie a proiectului a fost nevoia de a îmbunătăţi calitatea furnizării serviciilor de îngrijire din România. Astfel, credem cu tărie că un standard important privind calitatea îngrijirilor este satisfacţia pacientului, ce reiese nu numai din actul îngrijirii, ci și din interacţiunea pacientului cu profesioniștii”.

Cele trei valori în jurul cărora a fost construit proiectul sunt: profesionalism – deţinerea și exercitarea cunoștinţelor și competenţelor necesare realizării unui act de îngrijire de calitate înaltă, cu respectarea principiilor eticii și deontologiei profesionale; cooperare – stabilirea unor relaţii cu toate persoanele implicate (membri ai echipei medicale, pacienţi, familiile acestora) bazate pe comunicare reală și deschisă, astfel încât actul îngrijirii să includă perspectivele tuturor celor implicaţi; empatie – abilitatea de a înţelege, a simţi și a împărtăși emoţiile celuilalt
(pacient, membru al familiei).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe