Newsflash
OPINII

Program de leadership pentru directorii de îngrijiri și asistenţii șefi

de Mircea TIMOFTE - iun. 18 2021
Program de leadership pentru directorii de îngrijiri și asistenţii șefi

Asistenții medicali și moașele au nevoie de programe de dezvoltare a competențelor care să le permită să aibă o voce mai proeminentă în definirea și influenţarea politicilor de sănătate.

nursePandemia de COVID-19 ne-a demonstrat, mai mult ca niciodată, nevoia de a susţine dezvoltarea de competenţe și abilităţi care să le permită asistenţilor medicali și moașelor să aibă o voce mai proeminentă în definirea și influenţarea politicilor de sănătate.

Noile direcţii strategice pentru profesiile de asistent medical și moașe pentru perioada 2021-2025, aflate în discuţie în plan internaţional, promovează patru piloni strategici ai viziunii de reconstrucţie în materie: locuri de muncă, condiţii de muncă adecvate, educaţie și leadership.

Iar pentru o forţă de muncă rezilientă este nevoie de investiţii susţinute în cele patru componente. În acest context, consolidarea leadershipului în rândul asistenţilor medicali și moașelor are ca scop participarea în luarea deciziilor strategice cu impact direct asupra planificării serviciilor de sănătate și satisfacerii nevoilor de sănătate ale populaţiei.

Consiliul Naţional al OAMGMAMR a aprobat, în acest sens, dezvoltarea unui program de leadership pentru directorii de îngrijiri și asistenţii șefi din unităţile sanitare, demers ce are ca scop creșterea vizibilităţii și a rolului asistenţilor medicali și moașelor în luarea deciziilor care vizează sustenabilitatea sistemului de sănătate românesc.

Proiectul, programat a fi desfășurat pe o durată de 24 de luni, se adresează unui număr de 150 de participanţi. El cuprinde, într-o primă etapă, derularea unei cercetări a exemplelor de bune practici în domeniu în plan internaţional, apoi o etapă de dezvoltare a curriculei, sesiuni de instruire a grupului ţintă, schimburi de experienţe internaţionale, precum și acţiuni de informare și diseminare.

Dezvoltarea de competenţe și abilităţi

Demersul se înscrie în marja iniţiativei derulate sub umbrela campaniei „Nursing Now” și își propune să ridice statutul și profilul asistenţilor medicali și moașelor și să le ofere competenţele și abilităţile de care au nevoie pentru a-și ocupa locul în centrul abordării provocărilor de sănătate din secolul XXI.

Primele activităţi principale ale proiectului propun realizarea unei cercetări asupra programelor de leadership derulate la nivel internaţional și dezvoltarea curriculei și a materialelor de curs cu tema leadership în asistenţă medicală.

În cadrul proiectului se vor desfășura, de asemenea, sesiuni de instruire
online pentru 150 de persoane din grupul ţintă, întâlniri regionale cu aceștia și se vor realiza zece podcasturi, dedicate atât asistenţilor medicali și moașelor, cât și publicului larg, având ca temă centrală de dezbateri leadershipul în îngrijirile medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe